Engedélyezett a szex várandósság alatt?

A szex alapvetően bármikor engedélyezett egy komplikációmentes terhesség során. A gyermek teljesen védve van a méh és a magzatvíz által. A szakértő az ACTIVE BEAUTY női fogadóóra videójában magyarázza el, hogy ennek ellenére miért kell bizonyos szituációkban óvatosnak lenni.

Mit érez a baba szex közben?

A kisbaba tökéletesen védve van a méhnyak, illetve a méh szövet- és izomrétege által. A magzatburok és a magzatvíz szintén felfogják a mozgásokat, aminek köszönhetően nem esik baja a babának szex során. Az orgazmus során bekövetkező oxitocin felszabadulásnak hála nem csupán az anyuka, hanem a magzat is ellazul. Amennyiben a méhnyak megrövidült, esetleg a családban már voltak koraszülések vagy már a terhesség utolsó szakaszában vagy, akkor a hormonok felszabadulása és a méh izomzatának összehúzódásai következtében beindulhatnak a fájások.

Mi a teendő, ha az együttlét után fájdalom vagy vérzés jelentkezik?

A méhnyak jobb vérellátása miatt néha bekövetkezhetnek teljesen ártalmatlan enyhe vérzések. Amennyiben ezek elhúzódnak és még fájdalommal is járnak, akkor azt javaslom, hogy mindenféleképp menj el az orvosodhoz. Egy hüvelyi és ultrahangos vizsgálat során megállapítható, hogy mi okozza ezeket a tüneteket, és amennyiben szükséges, meg lehet kezdeni a kezelést.

Vannak olyan időszakok a terhesség során – egy komplikációmentes várandósság esetén is –, amikor nem szabad szeretkezni?

Egy alacsony kockázatú és komplikációmentes várandósság esetén nincsenek megkötések a szexet illetően. Amíg a nő jól érzi magát, és van kedve hozzá, a szex alapvetően bármikor engedélyezett.

Mikor ajánlott lemondani a szexről a várandósság alatt?

Egy terhesség során vannak olyan szituációk, amelyek szükségessé teszik a szexmentességet, ezáltal megakadályozva az esetleges komplikációkat vagy a koraszülést.

Melyik szexpóz a legkényelmesebb a várandósok számára?

Amíg a has még „nincs útban”, bármilyen pózt kipróbálhattok. Ahogy azonban nő a pocak, egyre több pár a kanál-, illetve a lovaglópózt érzi a legkomfortosabbnak.

Az normális, hogy a várandósság során megváltozik a nemi vágy?

Egy nő a terhesség alatt több olyan szakaszon megy keresztül, amelyek hatással vannak a nemi vágyra.

A terhesség alatt ajánlott óvszert használni?

Amennyiben a kismama hajlamos a hüvelyi fertőzésekre, akkor ajánlott az óvszer használata a várandósság alatti szex során. Ez hatványozottan igaz abban az esetben, ha korábban már átesett egy koraszülésen. Ennek oka, hogy a spermában megtalálható prosztaglandinok felpuhíthatják a méhszájat, ezáltal beindítva a szülést.

A szülést követően meddig érdemes lemondani a szexről?

A gyermekágyi időszak alatt, ami általában hat-nyolc hétig tart. Ekkor húzódik vissza a méh, és gyógyul meg az a terület, ahova fel volt tapadva a méhlepény. Erre az időszakra jellemző a változó színű lochia vér, ami eleinte véres és barnás, majd sárgás, végül fehéres színű. A szülés következtében keletkező sérüléseknek, melyeket esetleg varrni is kellett, szintén időre van szükségük a gyógyuláshoz. A szülés után pár héttel elvégzett nőgyógyászati vizsgálat alapján derül ki, hogy minden folyamat a normális tempóban halad-e. Eddig a vizsgálatig ajánlott lemondani a szexről.