Active Beauty
Tanulj meg nemet mondani!

5 gyakorlat, ami segít

Tanulj meg nemet mondani!

Alig látszol ki a munkából, mégis egyfolytában igent mondasz, ha az egyik kollegád a segítségedet kéri? Tény, hogy ez nagyon kedves tőled, azonban veszélyes is, hiszen köztudott, hogy a folyamatos stressz komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Nem könnyű nemet mondani – de megéri megtanulni.

5 tipp, hogy megtanulj nemet mondani

#1 – Engedd meg magadnak a „nem”-et
Sok esetben nem a többiek azok, akik önzőnek és modortalannak tartanak, ha visszautasítod valaki segítségkérését, hanem te magad. A tökéletességre törekvő éned ugyanis már akkor megbüntet, ha csak megfordul a fejedben, hogy nemet mondj. Ezzel a hozzáállással azonban kárt teszel önmagadban, és hosszútávon boldogtalanná tesz. Az alábbiak esetén nyugodt szívvel merj nemet mondani:
 • Olyan munkára kérnek fel, amiért nem jár fizetés.
 • Olyan teendőket akarnak rád bízni, amelyekhez nincs kedved.
 • Olyan emberek fordulnak hozzád, akik kihasználnak.
 • Olyan helyezetekbe kerülnél, amikben kellemetlenül érzed magad.
 • És minden más esetén, ami negatív hatással van az egészségedre és a közérzetedre.

4 mérgező gondolat, ami boldogtalanná tesz

#2 – A „nem” egyet jelent az öngondoskodással
A megfelelő időben kimondott „nem” azt jelenti, hogy a saját szükségleteidet és saját magadat helyezed előtérbe, ez pedig egyáltalán nem önző. Épp azáltal adod meg azt a lehetőséget, hogy másokkal is törődni tudj aztán. Ahelyett, hogy egyre több teher ül a válladon, aminek következtében nem adsz bele mindent, inkább állítsd fel a határokat, és ezeket kommunikáld is a környezeted felé.
 
#3 – Aktiváld az „igen”-szűrőt
Nagyon nehéz a „nem” szó kimondása, ugyanis azonnal több ezer indok jut az eszedbe, hogy miért is tudnál mégis igent mondani. Ha tényleg ennyire nehezedre esik, hogy felállíts egy prioritási listát, akkor ne felelj azonnal igennel egy adott kérdésre, hanem kérj egy kis gondolkodási időt. Ilyenkor pedig tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
 • Van hozzá kedvem?
 • Jót tesz nekem?
 • A segítségem nélkül biztosan nem tudják megoldani?
Ha a válaszod nem egy egyértelműen „igen” ezekre, akkor bátran mondj nemet!
 

Öngondoskodás: így lesz végre énidőd

#4 – Gyakorold a „nem”-et
Ez furcsának tűnhet, de ebben az esetben is igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert. Próbálkozz a „nem” különböző megfogalmazásaival, hiszen nem muszáj kimondanod a konkrét szót ahhoz, hogy visszautasítsd valaki kérését. Íme, néhány alternatíva rá:
 • Köszönöm az ajánlatot, de passzolom.
 • Kihagyom.
 • Annyira nem szeretem ezt, de azért köszönöm, hogy megkérdeztél.
Ha a negatív kicsengésű mondathoz még hozzáteszel egy köszönetet, akkor sokkal kedvesebbnek fog tűnni a nemleges válasz. Egy dolgot azonban SOHA ne tegyél: NE kérj bocsánatot, mert azzal csak a saját prioritásaidat kicsinyíted le.

#5 – Tartsd magad a döntésedhez
Ha már kimondtad a „nem”-et, akkor tartsd is magad ahhoz! Ne változtasd meg a döntésedet rövid időn belül. Arról sose feledkezz meg, hogy az igaz barátok igenis elvárják az őszinteséget, és elfogadják a döntéseidet. Egy olyan kapcsolat, ami már azt feltételezi, hogy a másik fél mindig igent mond, nagyon egyoldalú. Ha valaki a „nem” után nyomást gyakorol rád, akkor ez is jelent valamit… Sose érezd úgy, hogy engedned kell a másik félnek, csak azért, mert az nem fogadja el és nem tiszteli a döntésedet.