Active Beauty
Sírni szabad

7 érdekesség a sírásról

Sírni szabad

Gyakran szoktál sírni, vagy inkább azok közé tartozol, akik ritkán mutatják ki ilyen formában az érzéseiket? Egyáltalán kik sírnak többet: a nők vagy a férfiak? Az állatok is sírnak? Ezeket és ezekhez hasonló kérdéseket válaszolunk meg cikkünkben.

#1 – Nők gyakrabban sírnak a férfiaknál
Ez a tény talán nem olyan meglepő, hiszen a nők sokkal érzelmesebbek a férfiaknál, így nem csak gyakrabban, de sokkal intenzívebben is sírnak. Áltagosan minden hatodik napon elered a könnyük, míg a férfiaknak mindössze minden 21. napon. A sírás időtartama is jelentősen hosszabb az érzékenyebb nemnél: a nők átlagosan 6 percig sírnak, míg a férfiak 3 percig.

#2 – Ennyi könnyet potyogtatsz el az életed során
Egy átlagos ember az élete során több mint 2 milliárd könnycseppet hullajt. Ez kb. 80 liternek felel meg. Míg a férfiak kb. 17-szer sírnak egy évben, addig a nők 64-szer. Érdekesség az is, hogy ez a különbség a pubertás kor után alakul ki, ugyanis a fiúk és a lányok a 13. életévükig ugyanannyiszor sírnak.
 

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

#3 – Hol és mikor sírunk a legtöbbet?
A legtöbbet este sírunk, méghozzá 18 és 22 óra között. Ezt a holland pszichológus, Ad Vingerhoets derítette ki az Adult crying néven futó kutatása során. Ennél kevésbé meglepő az a tény, hogy a legtöbben egyedül sírunk, és nem csoportosan, mások jelenlétében.
 
#4 – Az állatok nem tudnak sírni
Nagyon sok szakember azon a véleményen van, hogy az állatok is éreznek fájdalmat és egyfajta szomorúságot, azonban sírásra nem képesek. Van könnymirigyük, de ennek feladata a szemek tisztántartása és benedvesítése, valamint tápanyaggal látja el a szaruhártyát.

#5 – Egészséges a sírás?
Az érzelmeid szempontjából: igen. Ha nem tartod vissza a sírást, hanem hagyod, hogy eluralkodjanak feletted az érzelmeid, akkor nem tud benned felgyülemleni a félelem, a szomorúság, a gyász, a düh és számos más érzés. A sírás során hormonok termelődnek, melyeknek fájdalomcsillapító hatásuk is van. Ezek egy részét a könny tartalmazza, de nagyobb részük bejut a vérbe, aminek köszönhetően sokkal jobban érzed magad sírás után.
 

21 TIPP A JOBB KÖZÉRZETÉRT

#6 – Ezért folyik az orrod sírás közben
Ha nagyon intenzíven sírsz, akkor a könnycsatornák egyszerűen nem tudják elvezetni az ezzel járó nagy mennyiségű könnyet, ezért egyrészük az arcodon folyik le, a többi pedig az orrodon keresztül.

 #7 – Ezért vagy tehetetlen, amikor egy felnőtt sír
A társadalmunkban nem illik a nyilvánosság előtt sírni, legalábbis felnőttként. Ez pedig még inkább érvényes a férfiakra, mint a nőkre. Ennek oka a körülöttünk lévő személyek tehetetlensége, ugyanis a legtöbben nem tudjuk, hogyan kezeljünk egy síró felnőttet. Ez azonban kultúránként változó. Egy 2011-es kutatás arra a megállapításra jutott, hogy a Fülöp-szigeteken élő emberek sokkal érzelmesebbek például a svájciaknál. Előbbiek sokkal intenzívebben élik meg az örömet, a fájdalmat, a dühöt és a gyászt.