Active Beauty
Segítség, nem kívánom a szexet!
Szöveg: Maria Kapeller, Nicole Siller, Paula Rausch

Helló, libidó!

Segítség, nem kívánom a szexet!

A szexuális vágy hiánya: az élő szexualitás többet jelent, mint a partnerek közösülése – hiszen: a maszturbáció és az önkielégítés is növelheti a szexuális étvágyat. Nicole Siller osztrák szexuálterapeuta a „Találd meg magadban a vágyat!” c. könyvében arról ír, hogy a nők hogyan hozhatnak több érzékiséget és izgalmat az életükbe.

A beszélgetések többségéből Nicole Siller azt hallja ki, hogy a nők önmagukat nem érzik elég érzékinek ahhoz, hogy ki tudják élni a szexuális vágyaikat. Valamint sok nő arra vár, hogy a gyerekei nagyobbak legyenek, hogy egy terhesség után újra „normálissá” váljon a hüvelye, vagy hogy egy diétával megszabaduljon néhány kilótól – majd utána…
Azonban a szakértő szerint senkinek sem kell belenyugodnia abba, hogy már nem kívánja a szexet – minden nő növelheti a libidóját, és minden nőnek lehet kielégítő szexuális élete (vibrátorral vagy anélkül is). Ebben segíthetnek az olyan trendek is, mint a sexual wellness vagy a slow sex.

A vágyhiány okai

Szexuálcoachként számos nővel beszélget – sok nőnek vannak libidóproblémái?

Egy bizonyos tendenciát figyelek meg. A fiatalabb hölgyekre egyre inkább jellemző, hogy nem akarnak intim kapcsolatot létesíteni, és hogy a szexet egyszerűen borzasztónak tartják. Ezt sok nőgyógyászkollégám is megerősíti.

Mi lehet ennek az oka?

Sokan már korán találkoznak a pornográfiával, és megállapítják: jujj, nem akarom, hogy ezt csinálják velem. Ugyan nem minden fiatal hölgy áll így a témához, újra és újra azt tapasztalom, hogy nehezen létesítenek szexuális kapcsolatot. Egyébként ez nemcsak a nőket, a férfiakat is érinti. Mindegyikük stresszként éli meg, hogy „elő kell adnia” magát az ágyban. A szexualitás azonban sokkal több, mint egyszerű testiség!

És hogy állnak a témához az idősebb hölgyek?

Úgy tűnik, a 40-50 éves generációnak nagyobb igénye van az intim együttlétekre. Az érettebb hölgyek öntudatosabbak és bátrabbak is. Sokan azt gondolják, hogy a fiatal nők tüzesebbek, az idősebbek kevésbé. Én nem ezt tapasztalom. Ugyan sok nőt érint a libidócsökkenés, ennek nincs köze az életkorhoz.

Mi okozza a nemi vágy csökkenését?

A klienseim történeteiből azt szűröm le, hogy rengeteg stressz éri őket a mindennapokban. Vannak, akik kisgyermekes édesanyaként robotolják végig a napot, másoknak a munkahelyen kell komolyan teljesíteniük, de egészen más kihívások is folyamatos nyomás alatt tarthatnak minket. Ezt a helyzetet tovább nehezítik a kapcsolati krízisek vagy a betegségek. A nőktől nagyon sokat várnak el. Jó anyának, top munkaerőnek, az ágyban pedig vadmacskának kellene lenniük egyszerre. Ennyi elvárásnak nem lehet megfelelni, így nem csoda, hogy kevésbé tudnak a szexre mint boldogságforrásra tekinteni.

A mindennapos stresszen kívül mi okozhat még bennünk „elakadást”?

A történelem azt mutatja, hogy a nők az évszázadok során alulértékelték az intim kapcsolatok iránti vágyukat, ami gyakorlatilag a nemzésre és a férfiak elégedettségére redukálta szexuális életüket. Mára a helyzet nagymértékben megváltozott. Manapság a nők sokkal szabadabban tudnak kielégülni, és aktívan keresik vágyuk kielégítését. Sok férfiban ez félelmet kelt. Hiszen ha a női vágyat úgy igazán megéljük, az energiákat szabadít fel. És ezáltal a nőnek megváltozik a pozíciója, nagyobb önhatalomra tesz szert, tehát kevésbé van szüksége a férfira.

Viszont már nem a középkorban élünk.

Így van. A nők libidójának megnyilvánulását hosszú évszázadokon át társadalmi szinten rosszallóan értékelték. Ebben az egyháznak is volt szerepe, ugyanis azt hirdette: a házasságon belüli nemi aktusnak két indoka lehet: elsősorban gyermekek nemzése, másodsorban a “házastársi kötelességek” teljesítése. Manapság viszont már azt várja el a társadalom a nőtől, hogy hirtelen aktívan keresse szexuális vágya kielégítését. Tehát: dobj be egy tablettát, és jöjj extázisba.

A nemi szervünkhöz való viszonyulás is hatással van a libidónkra?

Igen. A nők hajlamosak jóval kritikusabban szemlélni önmagukat a férfiaknál, a nemi szervüket gyakran mocskos és rejtegetnivaló valaminek tartják. Sok nő érzi úgy, hogy szégyellenie kell magát a nemi szerve miatt, és emiatt az együttlét kellemes pillanatainak sem tudja átadni magát.

Ön rendszeresen többhetes csoportos foglalkozásokat tart. Miért fordulnak Önhöz a nők?

Nagyon különböző okokból. A foglalkozások középpontjában az önérzékelés és az érzékiség témája áll. A kurzusaim többek között azért is hasznosak, mert a nők így, csoportban rájönnek, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal. Vannak résztvevők, akik azért nem létesítenek intim kapcsolatot, mert nem szeretik a testüket. Mások azt gondolják, hogy csak akkor lesz részük újra jó szexben, ha ledobnak 10 kilót, sikerül stresszmentesíteni az életüket, vagy ha a gyerekeik már felnőttek. Mindannyiunk életében vannak időszakok, amikor nem tartjuk magunkat elég jónak és szépnek. Hiszen a reklámok is azt sugallják, hogy meg kell felelnünk bizonyos paramétereknek ahhoz, hogy érzékinek és szexinek érezhessük magunkat. A kurzusaim egyik fő célja a résztvevők önérzékelésének javítása, önértékélésének fejlesztése.

Így növelheted a libidódat

Minden nőben fel lehet ébreszteni a szexuális vágyat?

Erről meg vagyok győződve. Ha egy nőben benne van a vágy az intimitás és a szexualitás teljesebb megélésére, nagyon is sokat tehet a célja eléréséért. Azoknak, akik súlyos traumán vagy betegségen estek át, szakemberek segítenek fejlődni a számukra megfelelő irányba.

Hogy bontakoztathatjuk ki a nőiességünket és az érzékiségünket?

Először is szükség van egy helyzet-meghatározásra. Hol tartok most? Hogy érzem magam a bőrömben? Mit az, amit szeretek magamon, és mi az, amit egyáltalán nem? Mely területeken érzem azt, hogy nem vagyok elég jó és szép? Az önvizsgálat legyen őszinte, de lehetőleg kedves is. A következő lépésben kérdezzük meg önmagunktól: Mit mondana rólam a legjobb barátnőm? Ez azért fontos, mert senki mással nem vagyunk olyan szigorúak, mint saját magunkkal. Viszont az, ahogy önmagunkról vélekedünk, befolyásol minket. Ha azt gondolom, hogy csúnya vagyok, akkor mindig csak az úszógumit vagy a striáimat fogom látni. Így sok olyan dolgot bebeszélhetünk magunknak, ami rossz hatással van a közérzetünkre és a kisugárzásunkra is.

Itt a végén kérem osszon még meg velünk néhány konkrét libidónövelő tippet a könyvéből!

Első lépésben: próbálj meg jobban odafigyelni a testedre! Érzékelj tudatosan! Fejleszd a koncentrációt, és légy jelen minden érzékeddel az olyan mindennapi tevékenységeknél, mint az evés, az ivás vagy a szaglás. Milyen ruhákat hordok a legszívesebben? A meleg vagy a hideg zuhany esik jobban? Szeretem, ha süti a nap a bőrömet, vagy jobban érzem magam az árnyékban? Vannak vizuálisabb emberek, mások jobban szeretnek érezni, hallani, szagolni vagy ízlelni.

Tehát igyekezzünk odafigyelni a testi tapasztalatokra?

Igen. Minden nőnek sikerülhet a testét jobban érzékelni: ha tudatosítani tudjuk ezeket a tapasztalatokat, akkor sikerülhet a pozitívra fókuszálni. Például a zuhanyzásnál vagy a krémezésnél. Fontos, hogy érezzük magunkat. Figyeld meg, hogy milyen érzés megtapintani a melleidet! Koncentrálj tudatosan azokra a részekre, amiket szeretsz magunkon. Ez erősít minket, és segít a testünket pozitívan szemlélni, az érzeteket pozitívan megélni.

Vágycsökkenés – Mit érdemes még tudnunk a témáról?

A libidócsökkenés további lehetséges okai

A Siller asszony által említett okok mellett a libidócsökkenés mögött más magyarázat is állhat. Például: a hormonháztartás működésének zavara (többek között a hormonális fogamzásgátló módszerek alkalmazása vagy a változókor miatt), bizonyos gyógyszerek szedése, valamint betegségek (például cukorbetegség, szívbetegségek vagy pajzsmirigyproblémák) is állhatnak a háttérben.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha nem sikerül jó kapcsolatot kialakítani a testeddel azáltal, hogy tudatosan szánsz erre időt (például egy kellemes, nyugtató fürdőzés formájában), vagy már régebb óta fennáll ez az állapot, akkor tanácsos orvoshoz, illetve nőgyógyászhoz fordulnod.