Diana Richardsona „Slow sex – szánjunk időt a szerelemre” (Integral Kiadó) könyvében a slow mozgalomhoz kapcsolódóan olyan inspiráló gondolatokat oszt meg az olvasókkal, amik újraéleszthetik a szenvedélyt az ellaposodott kapcsolatokban.

Slow sex – teljesítménykényszertől mentesen

A teljesítménykényszernek a slow sex filozófiája szerint nincs keresnivalója az ágyban. A dolgos mindennapokban egész nap kihívásokkal szembesülünk: célokat kell elérnünk, a tennivalóink listáját pedig a lehető leggyorsabban végig kell pipálnunk. Tehát napközben hatékonyságra vagyunk hangolva. És a munka végeztével is igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni a rendelkezésre álló időből. Ilyenkor még elrohanunk a szupermarketbe, hogy mindent gyorsan be tudjunk szerezni még az előtt, hogy bezárnak az üzletek, vagy gyorsan-gyorsan belebújunk még az edzőcipőnkbe, hogy az edzést még sötétedés előtt abszolváljuk. Aki egész nap versenyt fut az idővel, annak általában nehéz este egy lassabb, szexi módba átkapcsolnia.

Bizonyítási vágy és a libidócsökkenés

A férfiakban sokszor nagy a bizonyítási vágy az ágyban. Természetesen ki szeretnék elégíteni a partnerüket, és mindenféleképpen a csúcsra szeretnék őket juttatni. A kudarctól való félelem és a stressz azonban merevedési zavarokat okozhat. A nők a rájuk háruló rengeteg feladat miatt gyakran feszültek, és sokszor azt együttlétekre való ráhangolódást is kötelességként élik meg, és nem is képesek teljesen átadni magukat a pillanatnak. Ilyenkor segíthet az, ha alacsonyabb fordulatszáma kapcsolunk! A slow sex nem az orgazmusról vagy a kiemelkedő szexuális teljesítményről szól, hanem arról, hogy mindenféle mögöttes szándék nélkül felfedezzük egymást, és ráhangolódjunk egymásra.

Slow sex: törj ki a rutinból

A tartós kapcsolatokban a szex gyakran rutinná válik. Pontosan ismerjük a partnerünk erogén zónáit, tudjuk, hogy mi izgatja fel, és gyorsan el is tudjuk juttatni a csúcsra. A szex ilyenkor szinte már csak egy funkcionális dolog, egy rutin, amit beleillesztünk a napunkba, majd tesszük tovább a dolgunkat. Sok pár szexuális játékszerekkel, szerepjátékokkal és hasonlókkal próbálja izgalmasabbá tenni az együttléteket. A slow sex filozófiája ezzel megy szembe: ahelyett, hogy még több stimuláló eszközt hoznánk az ágyunkba kívülről, inkább igyekezzünk teljes mértékben a másikra fókuszálni.

Kapcsolj ki, és teremts megfelelő hangulatot

Szanaszét heverő gyerekjátékok, az anyós, aki már negyedszer telefonál, a dohányzóasztalon pedig halomban álló munkapapírok. Ilyen környezetben nehezen alakul ki romantikus hangulat. Szánd rá az időt a megfelelő nyugtató környezet megteremtésére, és távolíts el mindent a közeledből, ami stresszt generál benned. Hatástalaníts mindent, ami elterelheti a figyelmedet, például az okostelefonokat és a tévét. Ezenkívül biztosíts extra hosszú időkeretet az édeskettesnek, hogy teljesen rá tudj hangolódni a slow sexre.
Plusz tipp: próbálj meg gyakrabban digitális detox órákat beiktatni. Ha kevesebb stimuláció érkezik kívülről, akkor nagyobb az esélye annak, hogy kedvetek kerekedik összebújni. Ez is egy fontos faktor a slow sex-nél: a kütyünyomkodás helyett próbáljatok meg egymásra koncentrálni, és a jelen pillanatot megélni.

Tudatosság és érzéki megtapasztalás

Egy egyszerű hasonlat: ha éhes vagy, könnyen elcsábulsz egy-egy gyorsétterem kínálatát látva. De vajon valóban jóllaksz néhány hamburgertől? Átmenetileg talán. Viszont nem olyan dolgot ettél, ami valóban jót tesz neked, és ami sokáig eltelít. Ahhoz, hogy a szex minden síkon kielégülést eredményezzen, nem elegek a gyors menetek. Ezzel szemben a slow sexnél az érzéki megtapasztalás áll a középpontban, hasonlóan ahhoz, mint amikor rászánjuk az időt arra, hogy nyugalomban elfogyasszunk egy finom ebédet, és minden falatot kiélvezzünk. Az eredmény sokkal kielégítőbb és tartósabb. Amellett, hogy minden egyes érintésre odafigyelünk, Diana Richardson szerint az is fontos, hogy összekapcsolódjunk a partnerünkkel. Ezért egy érzéki masszázsolajjal elvégzett kényeztető masszázs kitűnő belépő az érzékek birodalmába. Éljük meg a pillanatokat – amire természetesen az önkielégítésnél, tehát a saját testünk felfedezésénél is érdemes törekedni. Hiszen ki mondta, hogy a slow sexhez feltétlenül két emberre van szükség?

A legjobb pozíció a slow sexhez

Ha most megkérdezed magadtól, hogy vajon melyik pozíció a legalkalmasabb a slow sexre, akkor állj meg egy pillanatra. Megint egy útmutatót akarsz kapni ahhoz, hogy hogyan tudnál optimális eredményt elérni szex közben. Figyelj oda a partneredre, és próbálj ráérezni, hogy mi az, ami mindkettőtök számára kellemes. Azokat a pozitúrákat érdemes előnyben részesítenetek, amikben sokáig benne tudtok maradni. Nézzetek hosszan egymás szemébe, hogy ne csak testi síkon kapcsolódjatok. Nincsenek muszájok és kötelességek, ennek a játéknak arról kell szólnia, hogy az adott pillanatban mindkettőtök jól érezze magát. Ne felejtsd el: az együttlét után ne ugorj rögtön fejest a zűrzavaros mindennapokba, hanem végy búcsút a partneredtől, és szép lassan, fokozatosan kapcsolj vissza a megszokott üzemmódba.