Active Beauty
Terhességi cukorbetegség: mit jelent a diagnózis?

Egészség

Terhességi cukorbetegség: mit jelent a diagnózis?

A várandósság a legtöbb kismama számára a boldogság és a lebegés időszaka – ha azonban a kilenc hónap alatt komplikációk lépnek fel, természetes, hogy szorongás lesz úrrá rajtuk. A várandósság idején az egyik leggyakoribb kóros állapot a cukorbetegség – sok nőt mégis sokkhatásként ér a diagnózis. Mit jelent ez pontosan? Milyen következményei lehetnek a betegségnek? Egy szakemberrel beszélgettünk a témáról.

A terhességi diabétesz diagnózisa általában sokkolja a kismamákat

Magyarországon 2004 óta kötelező a gestációs diabétesz teljes körű szűrése, ami azt jelenti, hogy valamennyi várandós nőnél terhességük 22–28. hetében (kockázati tényezők esetén hamarabb) a szülészeti gondozás keretében vércukor terheléses tesztet (orális glükóztolerancia-teszt, OGTT vizsgálat) végeznek el. A vizsgálat első lépése az éhgyomorra történő vérvétel, az éhgyomori vércukorszint meghatározása érdekében. Ezt követően a kismamáknak egy cukoroldatot kell meginniuk. A vércukorszint meghatározása ezután vénás vérből a 60., a 90. és a 120. percben történik.” – magyarázza dr. Ingrid Schütz-Fuhrmann, a bécsi Hietzing Klinika belgyógyász szakorvosa és endokrinológiai osztályának főorvosa. Ha az éhgyomori érték 6 mmol/l-nél nagyobb és/vagy a kétórás vércukorszint 7,8 mmol/l vagy afeletti, terhességi cukorbetegségről beszélünk.
Ennek hátterében általában egy átmeneti anyagcserezavar áll, amely jelenség oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő. A terhességi cukorbetegség az összes várandósság 1-14 százalékában jelentkezik világszerte, és mivel mind a babára, mind a kismamára nézve is veszélyes állapot lehet, mindenképp kezelést igényel. „A szülés után legtöbbször elmúlik a cukorbetegség”– magyarázza dr. Schütz-Fuhrmann. „Azok a nők azonban, akik már a teherbeesésük előtt is 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, a szülés után sem ’gyógyulnak ki’ a betegségből.”
Az érintett nőket a diagnózis áltában sokkolja. Marlene Borchardt hamburgi újságíró a zuckerzeittyp4.de blogján így ír a szembesülés pillanatáról: „Megbuktam, nem mentem át a teszten, kudarcot vallottam – ilyen érzés volt, amikor a nőgyógyászom szembesített a gestációs diabétesz diagnózisával.” Nem ritka ilyenkor a szégyenérzet és a bűntudat: „Már nem boldog kismamának éreztem magam, hanem egy beteg buroknak, amiben veszélyben van a kisbabám egészsége.”
Dr. Schütz-Fuhrmann szerint ezek az érzések teljesen érthetők. Ugyanakkor szeretné megnyugtatni a pácienseit: „Fontos, hogy a diagnózis kézhez vétele után rögtön keressük fel az orvosunkat. Minél korábban derül fény a terhességi diabéteszre, és minél hamarabb kezdődik a megfelelő és célzott kezelés, annál kisebb az esély arra, hogy a magzatnál bármilyen szövődmény kialakuljon.”

Terhességi diabétesz: nem egyértelműek a tünetek

A terhességi cukorbetegségnek sok esetben nincsenek tünetei, valamint nagy az átfedés a várandóssággal járó panaszokkal. Ilyen például a fokozott szomjúságérzet, a gyakori vizelési inger és a fáradtság. „A kötelező szűrésnek köszönhetően a legtöbb esetben időben felismerik a betegséget” – így Dr. Schütz-Fuhrmann.

Kockázati tényezőnek számít a túlsúly, a terhesség alatti jelentős súlygyarapodás, a 30 év feletti életkor és a diabetes mellitusra való örökletes hajlam. A kínai, indiai vagy délkelet-ázsiai térségben élő hölgyeket gyakrabban érinti a betegség. Ezenkívül nagyobb a rizikó azoknál a nőknél, akik már többször elvetéltek, akiknek gyermeke halva vagy fejlődési rendellenességgel, illetve 4500 gramm feletti súllyal született.
A terhességi cukorbetegség azonban ismert rizikófaktorok nélkül is előfordulhat. „Megelőzésként már a teherbeesés előtt tanácsos áttérni egy egészségesebb életmódra, valamint tájékozódni, hogy vannak-e olyan kockázati tényezők, amikre nincs ráhatásunk” – mondja dr. Schütz-Fuhrmann.

Terhességi diabétesz: az étrendi kezelés és a vércukormérés

Az érintett kismamák táplálkozási tanácsokat kapnak, és megtanulják, hogy hogyan mérjék és dokumentálják naponta több alkalommal a vércukorszintjüket. „Egy kismamának semmi esetre sem szabad koplalnia!” – hangsúlyozza Dr. Schütz-Fuhrmann. Ugyanis a szénhidrátok nélkülözhetetlenek a magzat agyi fejlődéséhez. Tehát még rosszat is tennének azzal, ha az összes szénhidrátot kihúznák az étrendjükből. Viszont a fehérlisztes termékek, édességek, gyümölcslevek és üdítők fogyasztásáról az érintett kismamáknak tanácsos lemondaniuk.
Alapvetően a terhességi cukorbetegség diétája nem különbözik sokban az általános táplálkozási ajánlásoktól: kiegyensúlyozott, rostdús táplálkozás sok zöldséggel, teljeskiőrlésű termékek formájában magunkhoz vett szénhidráttal, minőségi fehérjékkel és zsírokkal. Sok érintett kismamának az is segít a vércukorszintje kiegyensúlyozásában, hogy három nagy étkezés helyett öt-hat alkalommal kisebb adagokat eszik. Mindenesetre mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mely táplálkozási forma tesz a legjobbat a szervezetének, és hogy melyik illeszthető be a mindennapokba. Ezért olyan fontos, hogy terhességi cukorbetegség esetén egyéni tanácsadásban részesüljön a kismama.
A helyes táplálkozás és mozgás általában már elég ahhoz, hogy a vércukorértékeket újra az egészséges határok közé szorítsuk. „És akkor sem kell megijedni, ha adott esetben inzulinterápiára van szükség, ugyanis az önkezelés módszere pikk-pakk elsajátítható” – így dr. Schütz-Fuhrmann. Ezenkívül a cukorbeteg kismamáknak gyakrabban kell kontrollvizsgálatra járniuk, hogy a szakemberek megállapíthassák, elégséges-e a terápia vagy alakítani kell-e rajta. Ugyanis ahogy haladunk előre a terhességben, úgy változik folyamatosan a hormonháztartás.

Fontos az utógondozás

Még ha a legtöbb nőnél az anyagcserezavar legkésőbb a gyermekágyi időszakban újra meg is szűnik, akkor sem dőlhetnek hátra, a jövőben fokozottan tanácsos vigyázniuk az egészségükre. „Ugyanis náluk magasabb a rizikója a 2-es típusú cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának” – így dr. Schütz-Fuhrmann.
Esetükben körülbelül 6-12 héttel a szülés után tanácsos az első orális glükóztolerancia tesztet újra elvégezni, majd pedig kétéves ritmusban megismételni. Újabb terhesség esetén a cukorterheléses vizsgálatot már a kötelező szűrésidőpont előtt tanácsos elvégezni – mert náluk nagy a veszélye a terhességi diabétesz újbóli kialakulásának.
A szövődmények kialakulásának megelőzéséért sokat tehetünk a felesleges kilók leadásával, megfelelő mennyiségű mozgás integrálásával a mindennapjainkba, valamint egy egészséges életstílus kialakításával. És nagyon fontos: a szoptatás védi az anyukákat a 2-es típusú diabétesz kialakulása ellen. Mint ahogy a Német Diabétesz Társaság tanulmányából is kiderült, a szoptatás 40%-kal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Különösen látványos ez a hatás azoknál az édesanyáknál, akik a gyermeküket három hónapnál hosszabb ideig szoptatták.