Active Beauty
Hogyan beszélj a babához?
Szöveg: Nagy Viktória

Mielőtt azt mondja: „Anya”

Hogyan beszélj a babához?

A szülők alig bírják kivárni, hogy a kisbabájuk kimondja az első szavait. A legtöbb esetben ez az első születésnap környékén történik meg, majd az elkövetkezendő hónapokban egyre csak bőcül a kicsik szókincse. Minden gyermek más ütemben fejlődik, de az alábbi tanácsoknak köszönhetően sokat tehetsz annak érdekében, hogy támogasd ezt.

Testkontaktus és non-verbális kommunikáció

A kisbabáknak tehetetlenségük miatt törődésre és testkontaktusra van szükségük. Ezért annyira fontos, hogy szoptatás, etetés és minden más tevékenység esetén mindig legyél figyelmes, adj bele mindent, és ezt éreztesd is a babáddal, méghozzá a szemkontaktus tartásával és gyengéd érintésekkel. A kisbabád ezáltal fogja szeretve érezni magát, és csak így tud benne kialakulni az alapvető bizalom.

Beszélgetés

Természetesen az is rendkívül fontos, hogy reagálj a kisbabád jeleire, még akkor is, ha nem tudsz azonnal ott teremni. Kedvesen jelezz neki vissza, hogy észlelted, hogy szólt. A babád ezáltal megtanulja, hogy teljes mértékben megbízhat benned.
Ezen kívül mindig magyarázd el neki szóban, amit épp csinálsz vagy hamarosan csinálni fogsz. Ezáltal növeled a biztonságérzetét, és állandóan bevonod a történésekbe. Ennek hála sokkal türelmesebb, koncentráltabb és együttműködőbb lesz. A lényeg: a pelenkázás és minden más hasonló tevékenység okozzon neki örömet.

Főzésnél, takarításnál és más tevékenységeknél is beszélgess a kisbabáddal. Ennek legegyszerűbb módja, ha magadra kötöd, így vele is tudsz lenni, de a többi feladatoddal is haladsz. Amennyiben ezt nem tartod olyan komfortosnak, akkor tedd egy olyan helyre, ahol lát téged, és a szemkontaktust is tudod tartani vele. Amíg te dolgozol, addig pedig meséld el neki, hogy épp mit csinálsz, milyen finom lesz az elkészített étel, és azt is nyugodtan emeld ki, hogy mennyivel könnyebben megy úgy a munka, hogy ő is ott van veled.

Ennek a pozitív hatását fokozhatod, ha énekelve teszed mindezt. Legyen ez egy olyan közös szokás, amit mindketten élveztek. Azonban vigyázz arra, hogy ezek a foglalatosságok ne tartsanak túl sokáig, mert akkor elfogy a kicsi türelme. Bizonyos időközönként emeld fel, szeretgesd és ölelgesd meg.


A kisbaba jelzéseinek szavakba öntése

A kisbabád minden non-verbális jelzését öntsd szavakba. Ha például rámutat a cumisüvegre, akkor kérdezd meg tőle, hogy éhes-e. Az olyan babák, akiknek a „mondandójára” odafigyelnek, sokkal kiegyensúlyozottabbak, mert szeretve érzik magukat, továbbá úgy gondolják, hogy komolyan veszik és megértik őket. Ezáltal sokkal előbb fognak minket megérteni, előbb fognak kommunikálni és fejlődni is, ugyanis a segítségünkkel sokkal jobban fel tudják dolgozni az érzéseiket és az őket ért benyomásokat.

További tippek

  • Minél rövidebbek a mondataid, annál könnyebben ért meg téged a babád.
  • Ne gügyögj neki, hanem „normális” szavakat használj, hiszen csak így fogja azokat megtanulni a baba.
  • Minél változatosabb élményekben legyen része a kisbabádnak, hiszen minél több, különböző dolgot hall, illetve tud megtapintani vagy megszagolni, annál szélesebb lesz a szókincse.
  • A képeskönyvek nézegetése során is mindig mondd el neki, hogy mi látható a lapokon.
  • Ha a gyereked még nem tudja még elmondani, amit szeretne, akkor gyorsan dühös és frusztrált lesz. Ennek megelőzése érdekében kérd meg, hogy mutasson rá arra, amit szeretne.
  • A zene is legyen a mindennapjaitok része! A gyerekdalok által a nyelv ritmusát is megtanulják a kisgyerekek.
  • Ha gyermeked a beszélgetés során hibákat vét, ne javítsd ki, mert attól csak frusztrálttá válik. Inkább ismételd el utána, de helyesen.