Active Beauty
Meseolvasás: örömet okoz, és még a konfliktusokat is segít megoldani

Egyszer volt, hol nem volt...

Meseolvasás: örömet okoz, és még a konfliktusokat is segít megoldani

Tudtad, hogy a meseolvasás nem csupán örömet szerez, hanem a konfliktusokat is segít megoldani?

A meseolvasás rituáléja egyidős az első könyvvel. Legyen szó idősről vagy fiatalról – az emberek szeretik az érdekes történeteket, különösen akkor, ha valaki élőben meséli el. A meseolvasás jelentős hatást gyakorol a kisgyermekek fejlődésére. Sok szülő kérdezi: mi a legjobb időpont arra, hogy elkezdjünk mesét olvasni a gyerekeknek? A legjobb: azonnal! Mivel már a babáknak is bizonyítottan előnyére válik.
Néhány családban az olvasás hozzátartozik a lefekvéshez, és rohangálás után segít megnyugtatni a kicsiket. A gyerekek biztonságban és védve érzik magukat, amikor anya és apa karjaiban nyugalomra lelnek, ami nagyon fontos az érzelmi fejlődésük szempontjából.

Olvassunk a gyerekeknek – már egészen pici kortól kezdve

A babák számára a közös képeskönyv nézegetés az út a meseolvasás felé. Ezenkívül segít új szavakat megismerni és az anyanyelv iránti érzéket kifejleszteni. A kis hallgatók a történetek által azt is elsajátítják, hogyan kell megoldani a konfliktusokat, és megtanulják kedvenc hőseiktől, hogyan kezeljék a félelmet, a gyászt vagy a dühöt. A beszélő állatok, amelyek kalandokban vesznek részt, nemcsak érdekesek, hanem serkentik a képzelőerőt is.

Jó tudni: Aki rendszeresen olvas a gyermekeinek, megalapozza az olvasás- és írástanulásukat.

A kisgyermek jobban kedveli az aktívabb elfoglaltságokat?

Ne csüggedj! Előfordul, hogy a kicsik csak később fedezik fel a meseolvasás számtalan előnyét. Tipp: látogassatok el közösen egy könyvesboltba vagy könyvtárba, és hagyd, hogy gyermeked maga válasszon.

Meseolvasás gyermekeknek – önkéntes alapon, patronálás keretében

Az önkénteskedés átlagon felüli Ausztriában. Az osztrákok 46%-a vállal egyesületeknél és szervezeteknél, valamint a szomszédságában önkéntes munkát. Ide tartoznak az úgynevezett olvasó patrónus feladatok is. Néhány szövetségi tartományban ezeket a Vörös Kereszt szervezi. Ennek keretében legtöbbször idősek, hetente több órában gyakorolják általános iskolás gyerekekkel az olvasást, vagy felolvasnak nekik. Ez minden résztvevő számára előnyt jelent.