Azt gondoltad, hogy a reggeli rosszullét (vagy más, a várandósság korai szakaszában jelentkező panaszok) elmúlása után már csak javulhat a helyzet? Most azonban a szörnyű gyomorégés miatt nem tudsz éjszaka aludni? Ezzel nem vagy egyedül, minden második kismama szenved ettől a gyomor környéken jelentkező fájdalmas égető érzéstől. Mindez a progeszteron nevű hormonra vezethető vissza, ami ellazítja az izmokat, megakadályozva ezzel a méh összehúzódásait. Sajnos a progeszteron miatt a test más izmai is ellazulnak. Ez pedig gyakran a gyomor és nyelőcső közötti záróizomra is jellemző. Főleg a várandósság utolsó szakaszában, amikor már több helyet foglal el a méh, kevesebb hely jut a szerveknek, így a gyomornak is. A megnövekedett nyomás következtében pedig feljut a gyomorsav a nyelőcsőbe.


Megkérdeztük a szülésznőt, Tanja Krutzlert, hogy mi segíthet az érintett nőkön.

Megelőzhető a várandósság alatti gyomorégés?

Igen, mindenféleképpen enyhíthető. A nők főként a helyes táplálkozással tudják befolyásolni.

Milyen élelmiszerek enyhítenek a gyomorégésen?

  • A banán semlegesíti a gyomorsavat.
  • A mandula, a mogyoró és a kesudió megkötik a gyomorsavat.
  • A főtt krumpli és a nyers répa lassú és alapos megrágása szintén segít a gyomorsav megkötésében.

Milyen italok segítenek a várandósság alatti gyomorégés esetén?

  • A szénsavmentes (ásvány)víz, továbbá az édeskömény, a gyömbér-, a zsálya- és a köménytea felhígítja a gyomorsavat.
  • A meleg vízben feloldott gyógyföld is enyhülést hozhat.
  • A tej hatása vitatott – enyhén savas pH-értéke miatt nem képes semlegesíti a gyomorsavat, ennek ellenére sok nőnek enyhülést hoz.

Vannak étkezési tippjei?

Azt javaslom, hogy egy nap inkább egyél négyszer vagy ötször kisebb adagokat, mint háromszor nagyot. A koffeintartalmú és szénsavas italok fogyasztását mellőzd, ugyanez vonatkozik a zsíros, édes vagy nagyon fűszeres, csípős ételekre is. Közvetlenül lefekvés előtt szintén nem ajánlott enned. Szintén segíthet, ha alváskor felpolcolt felsőtesttel fekszel, hiszen ezáltal megakadályozod, hogy visszafolyjon a gyomorsav.

Ha már semmi sem segít, akkor a várandósság alatt lehet gyomorégés elleni gyógyszereket szedni?

Amennyiben nagyon súlyos a gyomorégés, akkor engedélyezett. Erről azonban a kismamának mindenképp egyeztetnie kell a kezelőorvosával.

Az étkezésen és folyadékfogyasztáson kívül mi segíthet még gyomorégés esetén?

Rendkívül jó tapasztalatokat szereztem a kranioszakrális terápiával és az akupunktúrával kapcsolatban.
A kranioszakrális terápia egy nagyon gyengéd kezelési forma, amely aktivizálja az ember öngyógyító folyamatait. Az érintkezés ezen különleges formája feloldja a különféle blokkokat, így testi és érzelmi ellazulást eredményez. A kranioszakrális terápia főként az energiafolyamot és azokat a pulzáló energiákat veszi figyelembe és egyensúlyoz ki, ami végigmegy a fejben, a gerincoszlopon, a keresztcsonton, illetve az agy- és a gerincvelőfolyadékban.