Active Beauty
Trendsport, amelyben garantált a szórakozás: spikeball

Ide a labdát!

Trendsport, amelyben garantált a szórakozás: spikeball

A teljes testedre szükség van hozzá. Vetődések, erőteljes lecsapások és rengeteg szórakozás. A spikeball tökéletes játék bármilyen alkalomra, ugyanis szinte bárhol lehet játszani – parkban, strandon és medencében. Annak érdekében, hogy az idei nyáron se maradjanak el a sportos programok, elárulunk minden fontos tudnivalót erről a gyors játékról.

Spikeball vagy roundnet – melyik a helyes elnevezés?

A különböző elnevezések, melyeket erre a trendsportra használnak, néha igencsak összezavarják az embereket, pedig valójában rendkívül egyszerű a magyarázat: a sport pontos megnevezése roundnet, míg a spikeball annak a terméknek a márkaneve, amivel a játékot játszák. Az utóbbi években ez utóbbi elnevezés terjedt el, ezért nevezik a játékot többször spikeballnak, mint roundnetnek.

Honnan ered ez a sport, és hogyan játszák?

Ezt a sportot az 1980-as évek végén, pontosabban 1989-ben találta fel az amerikai Jeff Knurek, akinek ez volt a foglalkozása, ugyanis ebben az időszakban játékfeljesztőként dolgozott. Az ötlete: egy olyan praktikus csapatsport kifejlesztése, aminek egyszerűek a szabályai, és bárhol, illetve bármikor játszható. A siker azonban 20 évet váratott magára. 2015-ben jött el a nagy nap: Knureks találmánya a Shark Tanknek köszönhetően, ami a „Cápák között” című műsor az amerikai verziója, vált sikeressé.

Felépítés és előkészítés


Mivel a spikeball csak akkor élvezetes, illetve csak abban az esetben lehet jól játszani, ha elég feszes a háló, a „pálya” felépítése során a következőkre érdemes figyelned:
  • Először a keret darabjait rakd össze.
  • Ezután helyezd a hálót a keretbe, rögzítsd a kettő, egymással szemközti oldalon található kampókra, méghozzá úgy, hogy egy négyzetet kapj.
  • Ezt követően feszítsd meg a hálót a kereten úgy, hogy egymás után ráakasztod a kampókra, és már készen is vagy.
A labda levegőnyomása is lényeges. Alapesetben a kicsi sárga labdának az átmérője 9,5 cm, és kb. 85 százalékig van felfújva. Úgy tudod leellenőrizni, hogy elegendő levegő van-e benne, hogy a csípőd magasságából leejted a játékszert a padlóra. Akkor jó, ha kb. a fele magasságig visszapattan, ugyanis csak ebben az esetben lehet vele jól játszani. Ha a labdához nem kaptál pumpát, akkor egy hagyományos labdapumpával is fel tudod fújni.

Mint minden más típusú fizikai tevékenység esetében, ennél is szükséges a bemelegítés. Ehhez fuss pár kört, 2-3 percig csinálj pár paprikajancsi-ugrást, majd körözz a válladdal és a csuklóddal, legalább 30 másodpercig. Aztán pedig kezdődhet a játék!

Játékszabályok

A roundnet, illetve a spikeball sokban hasonlít a röplabdára, pár apróságban mégis különböznek:
  • Két kétfős csapat küzd egymás ellen, de akár hatan is játszhattok, ha egy kétfős csapat mindig szünetel egy kör erejéig.
  • A labdaváltások során csak három érintés engedélyezett egy csapaton belül, ezután át kell adnod a labdát az ellenfélnek. Ha háromnál többször értek hozzá vagy leesik a földre a labda, akkor az ellenfél kap egy pontot.
  • Nem a háló felett kell lecsapni a labdát, hanem egy trambulinszerű hálóba, méghozzá nagy sebességgel, majd onnan pattan el a következő fordulóra.
  • Nincs álló háló, se vonalak, tehát a játéktér nincs lehatárolva. Ennek következtében az ellenfeleket bármilyen irányba tudod terelni.
  • A játékhoz az egész testedre és az összes energiádra szükség van, mindössze a lábbal történő játék nem engedélyezett.
  • Az a csapat nyer, amelyik először éri el a 21 pontot

Mennyire hatékony ez a trendsport, ha fittebb szeretnék lenni? Mire kell figyelnem?

A spikeball egy olyan játék, amit bárki tud játszani, legalábbis akkor, ha élvezi a mozgást és valamelyest fitt. Utóbbit szerencsére lehet fejleszteni. Mivel nincs behatárolt játéktér, és a labdaváltások is rendkívül gyorsak, folyamatos mozgásban vagy. Ehhez jönnek még az ugrások, a kicsi sárga labda elkapása, mielőtt az földet érne, és ennek következtében elveszítenéd a pontot. Összességében nemcsak a fittséget fejleszti a spikeball, de pozitív hatással van a reakcióképességedre is.

Azok számára nem ajánlott, akiknek térdproblémáik vannak: a sok gyors és spontán mozdulat, illetve ugrás túl nagy terhelésnek teszi ki a már így is problémás ízületeket.