Active Beauty
Három tipp, ha görkorcsolyázni tanulnál

Trendi mozgásforma

Három tipp, ha görkorcsolyázni tanulnál

A görkorcsolyázás nemcsak sok izmot erősít, hanem az egyensúlyérzéket is fejleszti, nem mellékesen pedig kivaló szórakozás is. Guruljunk görkorival a nyárba! Ha még csak szemezel a sporttal: részt vettünk az „SBG KNOCKouts” csapat roller derby edzésén, és elhoztuk neked a kezdőknek szóló legjobb gyakorlati tippeket.

Görkorcsolyázni tanulunk: a roller derby profik ezen három tippjével könnyen fog menni fahren

  1. A helyes tartás: A síelőknek nem lesz nehéz elsajátítaniuk a görkorcsolyázók alapállását: a térdek mindig rogyasztva, a hát egyenesen. Ha kinyújtott lábakkal, egyenesen állsz, abból a helyzetből nagyon könnyen hátra lehet esni.
  2. Fékezés: A gyakorlott síelők itt is előnnyel indulnak: a két lábaddal V alakot formálva lassítod le mozgásodat, akár a hóekézésnél. Ha ezt a manővert jól begyakoroltad, akkor megpróbálhatod úgy is, hogy csak az egyik lábaddal veszed fel a hóekéző tartást, a másikat továbbra is egyenesen tartod. Általában az egyik lábbal jobban megy a fékezés.
  3. Biztonságos esés: görkorival elesni könnyű, a rossz technikával pedig meglehetősen fájdalmas lehet. Ezért különösen fontos már az elején megtanulni helyesen esni. Ha elveszítjük az egyensúlyunkat, a legjobb, ha azonnal leguggolunk, és megpróbálunk előre esni. A felállás pedig a következő módon történjen: először a térdeidre, majd a könyöködre, végül pedig a kezeidre támaszkodva told fel magad.

A görkorcsolyázás 5 előnye:

  1. Az alapfelszerelés gyorsan beszerezhető: ennek a görkorcsolyák mellett a sisak, a könyök-, a térd- és a kézvédő is a részét képezi. Használt védőfelszereléshez jutányos áron is hozzájuthatsz – például a Facebook Marketplace-en vagy a Jófogáson.
  2. Könnyű vagy intenzív edzésre is alkalmas: a görkorcsolyázás a fenék- és lábizomzaton kívül a kar- és a törzsizmokat is igénybe veszi. Szintemelkedéstől, tempótól és a tréning időtartamától függően intenzív, laza vagy egyenletes tempójú edzés is abszolválható a guruló cipőkben.
  3. Fejleszti az egyensúlyérzéket és a mozgékonyságot, valamint a koordinációs készséget is nagy mértékben javítja. Ezért elképzelhető, hogy az elején még egy kicsit bizonytalannak fogod érezni magad a lábaidon.
  4. Kíméli az ízületeket és a hátat: a sikló mozgás nem terheli különösebben sem az ízületeket, sem a hátat.
  5. Lehet egyedül vagy csapatban is: nincs kedved egyedül korizni? A roller derby csapatok rendszeres közös edzéseket tartanak, csatlakozz hozzájuk!

Görkorcsolyázás a profikkal: roller derby

Nem szeretsz egyedül tanulni, és jobban érzed magad csapatban? Akkor feltétlenül próbálj ki egy roller derby edzést! Az USA-ból származó kontaktsport a gyorsaságról, a csapatszellemről és a kemény játékhelyzetekről szól.
A nők uralta sportágnak Ausztriában már Bécsben, Grazban, Linzben és Salzburgban is alakultak egyesületei, e Budapesten is megjelent már ez a közösségi mozgásforma.