Active Beauty
A mozgás ereje

Sétára fel!

A mozgás ereje

Akkor döbbenünk rá, hogy melyek az igazán fontos dolgok az életünkben, amikor azok nem állnak rendelkezésünkre. Az elmúlt hónapokban sokan rájöttek arra, hogy mennyire jótékony hatása van annak, ha egyszerűen csak kinyitjuk a házunk ajtaját, és kisétálunk rajta.

Aki gyalogol, az mozgásba hozza a testét és a szellemét. Az egyik lábunkat a másik elé tesszük – ez szinte mindig és mindenhol így működik. A legjobb pedig az benne, hogy semmibe se kerül. Automatikusan a világ részévé válunk anélkül, hogy bármit is vásárolnunk kellene hozzá. A séta közben észlelt színek, formák és hangok élesítik az érzékelést. A gyaloglás további pozitív egészségügyi hatásait hajlamosak vagyunk alábecsülni: átmozgatjuk a végtagokat, erősödik az izomzatunk, felgyorsul a vérkeringésünk, fejlődik a koordinációs képességünk, a stressz-szintünk pedig csökken általa. Méghozzá annál tartósabban, minél gyakrabban, minél hosszabb távon és minél gyorsabban szedjük a lábainkat.

Ezért Bertram Weisshaar német gyalogláskutató az elmúlt hónapok kihívásaiban némi pozitívumot is lát. Ugyanis a szokásosnál többen indultak útnak, és természetesen a gondolataikat is „magukkal vitték a szabadba”. „Talán pillanatnyilag mindannyian gondolkodó vándorok vagyunk – mondja Weisshaar. – Mindenfelé kis filozófusok bandukolnak.” Mert a gyaloglás közben a legtöbben azon is elgondolkozunk, hogy mitől válik élhetővé a társadalmunk, és hogy mi az, ami valóban jobbá teszi az életünket. „Séta közben nemcsak azokra a területekre irányul a figyelmünk és kíváncsiságunk, amelyeket már ismerünk, vagy amelyek köztudottan szépek, hanem olyankor az egész környezetünket felfedezzük” – mondja Weisshaar. Meggyőződése: csak a világ „bebarangolása” ad reális benyomást arról, hogy mi minden tartozik hozzá.

MÉREGTELENÍTÉS KISOKOS

Mit tesz velünk a gyaloglás?

Bertram Weisshaar lipcsei gyalogláskutató elmagyarázza, hogy milyen hatásai vannak a gyaloglásnak, és miként válhat rutinná mindannyiunk számára a napi séta.

  1. Miért tesz jót a gyaloglás a testnek és a léleknek?

A világegészségügyi szervezet és sok betegbiztosító régóta azt tanácsolja, hogy legalább 8–10 ezer lépést tegyünk meg naponta. Így megelőzhetjük az olyan betegségek kialakulását, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. Úgyszólván elmasírozunk a civilizációs nyavalyák elől. Jelenleg elsősorban a pszichére gyakorolt pozitív hatásainak van komoly jelentősége. Mert séta közben sok érzéki élményre teszünk szert. Ez eltereli a gondolatainkat, és nyugtatóan hat ránk.

  1. Pontosan hogyan járul hozzá a gyaloglás ahhoz, hogy a nehezebb időkben is erősek maradjunk lelkileg?

Társadalmunk az elmúlt hónapokban újra és újra negatív hírekkel szembesült. Sokaknak nehéz helyzetekben kellett vagy kell helytállniuk. Ha kimegy a szabadba legalább minimum egy fél órára, azáltal kicsit megkönnyebbülhet. Lehet, hogy a problémái nem oldódnak meg azonnal, viszont legalább lát más dolgokat és embereket, és nem csak valamennyire elterelődik a figyelme a nehézségekről. Lehet, hogy Önre mosolyog valaki, vagy a madárcsicsergés deríti jókedvre. Előfordulhat, hogy megpillant egy göcsörtös, öreg fát vagy egy régi építményt, amely már századok óta a helyén áll. Ez arra emlékeztetheti: minden kihívásokkal teli időszaknak vége szakad egyszer.

FUTÁS!

  1. Hogy válhat rutinná a gyaloglás?

Használja ki az aktuális helyzetet, és próbáljon meg rendszeresen sétálni menni. Esetleg átmenetileg segítségére lehet egy ingyenes, mobiltelefonos lépésszámláló. Gyalogoljon ezzel hosszabb időn, mondjuk 1-2 hónapon át. Próbáljon meg mindennap egy bizonyos lépésszámot teljesíteni. Ha ülőmunkát végez, vagy sokat ül autóban, akkor mindenképpen ajánlott lenne a gyaloglást fixen beillesztenie a napirendjébe. Így fejlődhet ki egy bizonyos tudatosság, és így válhat majd rutinná. Például parkoljon le 500 méterrel a cél előtt az autójával, és tegye meg gyalog a fennmaradt távot. Ha tömegközlekedéssel utazik, akkor szálljon le két megállóval előbb, és sétáljon az úti céljáig. Valószínűleg hamar észreveszi majd, hogy mennyire jót tesz Önnek a sétálás – applikációval vagy anélkül.

További cikkek a témában: