Active Beauty
Mozgás reggel vagy este?

Vajon mikor érdemes sportolni?

Mozgás reggel vagy este?

Aki korán kel, aranyat lel, de vajon reggel az alakformálás is hatékonyabb? Nem feltétlenül. Sokan esküsznek arra, hogy ébredés után a legjobb edzeni, ám legalább ennyien vannak azok is, akik délután vagy este szeretnek mozogni. Számtalan kutatás és tanulmány tárgya volt már, hogy mikor a legoptimálisabb sportolni, ám egyértelmű eredményre egyik sem jutott, hiszen a reggeli és az esti edzésnek is megvannak az előnyei. Elvégre a nap bármely szakában lehet kalóriákat égetni, ám hogy hogy érezzük magunkat mozgás közben, illetve a nap többi részében, azt befolyásolja az edzés időpontja.

Reggel

Energikusabbak vagyunk
Mivel most keltünk csak ki az ágyból, testünk energiaraktárai a maximumon vannak és készen állnak a kihívásra. Hogy elkerüljük a sérüléseket, mindenképpen melegítsünk be, mielőtt nehezebb gyakorlatokat végzünk.

HÉT SPORT AZ ÚJÉVI FOGYÓKÚRÁS FOGADALOMHOZ

Beindítja az anyagcserénket
A reggeli edzés hasonlóképpen hat az anyagcserénkre, mint a nap első étkezése – segít beindítani azt.

A reggeli edzés nyugodt éjszakát ígér
Az Appalachian Állami Egyetem kutatásából kiderült, hogy a reggeli sportolástól jobban tudunk aludni. A tanulmány világított rá arra is, hogy a korai edzés a vérnyomást is csökkentheti. A kísérletben résztvevők közül azok, akik reggel mozogtak, ugyanis nemcsak pihentetőbb alvásról számoltak be, de vérnyomásuk is 10 százalékkal csökkent – szemben azokkal, akik a nap többi szakában edzettek.

Este (vagy délután)

Éberebbek leszünk a sporttól
A délutáni kávénál is intenzívebben tud ránk hatni az, ha délután megyünk az edzőterembe. Nemcsak a kedvünk lesz jobb a napközbeni az edzéstől, de produktívabbá is válhatunk a nap hátralevő részében, hiszen az agyunk is felfrissül.

APRÓ VÁLTOZTATÁSOK, AMELYEKKEL ELÉRHETŐ A LAPOS HAS

Nem kell korán kelnünk
Hajnalban kelni csak azért, hogy legyen időnk edzeni? Hát ez sajnos nem mindenkinek megy, még ha nagyon elszánt is az illető. Az éjjeli baglyok számára sokkal ideálisabb és kevésbé keserves a munka utáni edzés!

Levezethetjük a munkahelyi stresszt
Az esti edzés alatt kiadhatjuk mindazt a fáradt gőzt, amely napközben felgyülemlett bennünk. Egy őrült és stresszes munkanap után igazán felszabadító tud lenni a sport.

Összességében elmondható, hogy nem is az a lényeg, hogy reggel, napközben vagy este sportolunk. Ami lényeg, hogy mozogjunk rendszeresen, alakítsunk ki egy olyan sportolási rutint, amelyet könnyen be tudunk építeni a mindennapjainkba, ezáltal pedig szokássá válik. És a legfontosabb: hallgassunk a testünkre, figyeljük meg, mi esik neki jobban: ha reggel, vagy ha este edzünk?