Active Beauty
4 dolog, amit a biciklizésről tudnod kell

Izgalmas tények a kétkerekűről

4 dolog, amit a biciklizésről tudnod kell

Sokan ahelyett, hogy a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön vagy a forgalmi dugóban az autójukban ülnek, inkább a szellős kerékpárjukra szállnak fel. Koronavírus vagy oda, nézzük, mit is kell tudnunk a kerékpározásról.

A “Fridays for future” és a koronavírus idején a kerékpározás igazi reneszánszát éli. Ez csodálatos, mert erősítjük egészségünket és egy lépéssel közelebb kerülünk a fenntartható élethez. Mostantól gyakrabban akarunk majd két keréken úton lenni, és nem csak a környezetbarát mobilitás szempontjából. Összefoglaljuk, mire kell figyelnünk és mely intézkedések fogják meghatározni számunkra az irányt.

10 TIPP, HOGYAN VEGYÜK RÁ MAGUNKAT A MOZGÁSRA

A legfontosabb, hogy a gyermekek mindig elsőbbséget élveznek a forgalomban! Nem számít, hogy az zebrán vannak vagy sem! Ha egy gyermek az utcán van, és láthatóan át akar menni az úton, a kerékpárosoknak és a sofőröknek elsőbbséget kell biztosítaniuk neki. Ez akkor is érvényes, ha felnőttek is vannak ott. Sajnos a közlekedők ezt a szabályt folyamatosan figyelmen kívül hagyják.

KERÉKPÁROZÁS: 4 IZGALMAS TÉNY

A kerékpározás meghosszabbítja az életet

A kerékpározás nemcsak kalóriát éget és lendületet ad a lábizmoknak, de akár az életed is meghosszabbíthatja. “Védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, az elhízás ellen, és növeli a koordinációt és a jól-létet” – mondja Martin Blum, Bécs városának kerékpáros közlekedési tisztje. Egy brit tanulmány szerint a munkába kerékpárral közlekedőknél 53 százalékkal alacsonyabb a szívbetegség kialakulásának kockázata. A rák kialakulásának valószínűsége szintén 45 százalékkal alacsonyabb, ezenkívül a kerékpározás erősíti az immunrendszert és csökkenti a fertőzésekre való hajlamot – ami különösen előnyös a koronavírus idején, amikor fokozott a fertőzés kockázata.

Mennyire fontos a bukósisak?

Felnőtteknél a saját döntésükre van bízva, hogy hordják-e a sisakot vagy sem, habár a fejvédő csökkenti a sérülések kockázatát bizonyos balesetek esetén. Ennek ellenére a sisak viselésének általános kötelezettségét nem írják elő még a gyermekek esetében sem. Blum szakértő ezt kontraproduktívnak tartja. „Kerékpározáskor a saját egészségünk előnyei hússzor nagyobbak, mint a forgalom kockázata – sisakkal vagy sisak nélkül.” – mondja Blum. Igen, a sisak minimálisra csökkenti a sérülések kockázatát bizonyos típusú baleseteknél, de a sisak önmagában nem csökkenti a balesetek kockázatát.

NYEREGBE

Biztonságos kerékpározás a gyermekek számára

Különleges szabályok vonatkoznak a kerékpározásban részt vevő gyermekekre. 12 évesnél fiatalabb gyermek nem kerékpározhat szülői felügyelet nélkül, továbbá a hét éven aluli gyermekeket szabványos gyermekülésen kell szállítani. Aki ezeket a szabályokat nem tartja be, komoly büntetésekre számíthat.

A kerékpárosok kapcsolata a sofőrökkel

A kapcsolat bonyolult. Bár vannak közúti közlekedési szabályok, azok nem mindig egyértelműek az autók és a kerékpárosok számára, különösen a később kialakított kerékpárutak esetében. Mi van, ha egy kerékpárút beolvad az úttestbe? Ekkor a cipzárrendszer érvényesül, tehát a kerékpárosoknak csak akkor nincs elsőbbségük, ha kerékpárútról haladnak az útra kerékpárátkelő nélkül.

Az egyirányú utcákban is lehet kerékpárral biciklizni, ha azt jelzi tábla, vagy ha az utca lakó-pihenő övezet. De mi van az utca végén lévő kereszteződéssel? „Jelzés nélkül vagy a jobbkéz szabály vagy a megfelelő elsőbbségi táblák érvényesek” – mondja Blum.