Active Beauty
Miért fontos a gabona a kisbabáknak? – NYEREMÉNYJÁTÉK
Szöveg: Nagy Viktória

Gluténnel és glutén nélkül

Miért fontos a gabona a kisbabáknak? – NYEREMÉNYJÁTÉK

Zab, rizs, köles, tönköly vagy hajdina… Rengeteg különféle gabona közül tudsz válogatni a kisbabád számára. De vajon melyiket célszerű adnod neki, illetve miért olyan fontos ezeket mielőbb bevezetned az étrendjébe?

Miért fontos a gabona?
A szakemberek ajánlása szerint már a hozzátáplálás elején, 4 és 7 hónapos kor között célszerű kisebb adagokban bevezetnünk a gabonát a babák étrendjébe. Ezzel nagy mértékben csökkenthetjük a cöliákia kialakulásának esélyét.

A kisebb adagokat azonban érdemes gluténmentes gabonákkal gazdagon kiegészíteni, különösen azért, mert ezek alapvetően rengeteg vitamint, ásványi anyagot, energiát és rostot tartalmaznak. Minél többféle gabonát ismertetsz meg a kisbabáddal, annál nagyobb annak az esélye, hogy megakadályozod a gluténérzékenység kialakulását.

A legideálisabb gabonafajták kisbabák számára
1. Köles
A köles rengeteg vasat, kovasavat és más ásványi anyagot tartalmaz, továbbá természetes módon gluténmentes. Mivel a vasat a szervezet akkor tudja a legjobban hasznosítani, ha C-vitaminnal együtt visszük be, a köleshez nyugodtan adj valamilyen citrusos gyümölcsöt vagy piros paprikát. Ha erre odafigyelsz, akkor nagyban támogatod kisbabád kognitív képességének fejlődését.

2. Rizs
A legtöbb kisbaba számára ideális választás a rizs, ugyanis nem terheli meg az emésztőrendszerüket, továbbá nagyon kevés allergént tartalmaz. Alapvetően gluténmentes és rengeteg értékes B-vitamint tartalmaz. A barna rizs fogyasztása sokkal egészségesebb fehérnél, ugyanis több tápanyagot tartalmaz. Ezen kívül sok benne a keményítő, de kevés benne a zsír.

3. Tönköly
A tönköly sokban hasonlít a búzára, ugyanis annak az ősi formája. A tönkölyben azonban sokkal több ásványi anyag és vitamin található. A kisbabák leginkább enyhén mogyorós íze miatt szeretik.

4. Zab
A zab az egyik legnépszerűbb glutánmentes gabonafajta, aminek egyik fő oka, hogy a szervezet tökéletesen hasznosítani tudja a benne rejlő hatóanyagokat. A zabpehely nagyon sok vasat tartalmaz, aminek fontos szerepe van a vérképzésnél. Ideális választás gyümölcs és zöldség pépekbe.

5. Hajdina
A hajdinának szintén rengeteg jó tulajdonsága van, többek között magas a rosttartalma, aminek köszönhetően pozitívan hat az emésztőrendszerre. Ezen kívül van benne cink, réz, mangán, kalcium, magnézium és nagyon sok B-vitamin.

Tipp
Ha tartasz attól, hogy nem tudod az összes fontos gabonát bevezetni a babád számára, akkor jó választásnak bizonyulhatnak a kifejezetten babák számára készült gabona alapú termékek, melyek ezek gondosan válogatott gabonákat tartalmaznak.

Töltsd ki 2023. május 21-ig a lent található űrlapot, és válaszolj helyesen a feltett kérdésre, hogy tiéd lehessen a képen látható NESTLÉ ajándékcsomag!

A nyereményjátékát szabályzatát és az adatkezelési tájékoztatót itt éred el.

EREDMÉNYHIRDETÉS

A játék lezárult. Mindenkinek köszönjük a részvételt. Rengeteg helyes megfejtés érkezett, alább az 5 szerencsés nyertes, akit e-mailben is értesítünk:
- A. Tünde, Budapest
- Sz. Zita, Vác
- H-P. Nikolett, Tótvázsony
- Ó-F. Nikolett, Búcsúszentlászló
- K. Alexandra, Csákvár


Az űrlap nem érhető el, a nyereményjáték véget ért.