Active Beauty
Nem jön össze a baba?
Szöveg: Nagy Viktória

Ezek az okok állhatnak a háttérben

Nem jön össze a baba?

Ha évek óta szeretnétek gyereket, mégsem esel teherbe, akkor ennek hátterében számos ok húzódhat meg. Ha tudni szeretnéd, hogy miért nem jön össze a baba, akkor görgess lejjebb, és ismerd meg a leggyakoribb okokat.


Miért nem jön össze a baba?


Pajzsmirigyzavar
Az esetek 10 százalékánál pajzsmirigyzavar miatt nem sikerül a nőknek teherbe esniük, főleg annak alulműködése miatt. A pajzsmirigyhormonok számos anyagcserefolyamatban vesznek részt, többek között a termékenységnél és a szaporodásnál. Amennyiben nincs hormonális egyensúly, akkor ez negatív hatással van a peteérésre, továbbá megzavarja a menstruációt. Ennek következtében zavar léphet fel a női ciklusban, illetve súlyos esetben meddőség is kialakulhat.

PCOS
A policisztás ovárium szindróma hozzávetőleg 500.000 nőt érint Magyarországon. Ez egy rendkívül komplex betegség, ugyanis nem csupán nőgyógyászati, hanem endokrinológiai és belgyógyászati problémákkal is jár. Sok esetben zavart okoz a menstruációban, de akár meddőséghez is vezethet, ugyanis a petevezeték elváltozása miatt egyszerűen lehetetlenné válik a megtermékenyítés. Mivel a tűszőrepedés sem megy végbe, ciszták alakulnak ki a petefészekben. Szerencsére a PCOS kezelhető, főleg gyógyszerekkel, speciális diétával és rendszeres mozgással, de a petefészek bemetszése is megoldást jelenthet.
Inzulin rezisztencia
A „miért nem jön össze a baba” kérdésre az inzulin rezisztencia is felmerülhet a lehetséges válaszok között. Ennél a betegségnél a sejteknek problémájuk van azzal, hogy felvegyék az inzulint. Ennek következtében megnő a vércukor szintje, ami rossz hatással van a fogantatásra, ugyanis egy kiegyensúlyozott cukoranyagcsere is feltétele a teherbeesésnek. Az inzulinrezisztencia befolyásolhatja az ovulációt, a menstruációs ciklus szabályozását, illetve a petefészekben található szöveteket is megváltoztathatja, amitől megnő a vetélés kockázata.

Peteérés rendellenesség
Az ovulációs rendellenességek közé sorolandó a menstruáció elmaradása vagy szabálytalanná válása. Az úgynevezett anovuláció, azaz a peteérés elmaradás, nem azt jelenti, hogy nem következik be a havi vérzés, hanem hogy nem megy végbe az ovuláció. Ezt a problémát gyakran a túl rövid vagy túl hosszú ciklus jelzi. Számos oka lehet ennek a jelenségnek, de többek közt a PCOS, valamilyen pajzsmirigyzavar vagy a cukorbetegség állhat a háttérben.

Petevezeték átjárhatósági probléma
Ez is egy gyakran diagnosztizált probléma. Tudni kell, hogy a petevezeték egy üreges, a petefészek felé szélesedő cső. Ezen keresztül jutnak el a megtermékenyített petesejtek a méhbe. Amennyiben azonban ez a vezeték elzáródik, értelemszerűen a petesejt nem tud célba érni. Ennek következménye lehet egy méhen kívüli terhesség, de akár a meddőség is. Ez a probléma lehet egyoldali vagy kétoldali. Míg előbbi a legtöbb esetben kezelhető egy műtéti beavatkozással, addig a kétoldali petevezeték elzáródás egy végleges állapot, vagyis ebben az esetben képtelenséggé válik a teherbeesés.