Active Beauty
Mikor mutathat álnegatív eredményt egy terhességi teszt?

Megbízható

Mikor mutathat álnegatív eredményt egy terhességi teszt?

A legtöbb nő, akiben valaha felmerült már a gyanúja annak, hogy kisbabát vár, tudja, milyen a végtelenül hosszúnak tűnnek azok a percek, amíg várjuk, hogy a terhességi teszten megjelenjen az eredmény. Negatív – van, akiből csalódottságot, másból esetleg megkönnyebbülést vált ki. De vajon mennyire megbízhatóak a terhességi tesztek?

Hogyan működnek a terhességi tesztek?

A terhességi tesztek a béta-HCG (béta-humán korion-gonadotropin) terhességi hormon jelenlétét mutatják ki a vizeletben. Ez a hormon nem sokkal a megtermékenyítés után kezd el termelődni a placentában. A terhesség első heteiben a HCG-érték 48-72 óránként megduplázódik. A kereskedelmi forgalomban kapható terhességi tesztek az esedékes menstruáció első napján már 90-99%-os megbízhatósággal ki tudják mutatni az emelkedett hormonszintet. Ha a teszt pozitív eredményt mutat, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy jól működik. Negatív eredmény esetén viszont valamivel nagyobb az esélye annak, hogy a teszt téved. Ennek az egyik oka lehet az, hogy a teszt elvégzésének időpontjában még nincs kimutatható mennyiségű HCG-hormon a vizeletben.

Mire tanácsos figyelnünk a terhességi teszt elvégzésekor?

Előfordulhat tehát, hogy a negatív eredmény láttán kételyek támadnak benned a teszt megbízhatóságát illetően. Főleg akkor érdemes megismételned az elvégzését, ha tapasztalod magadon a tipikus terhességi tüneteket. Ebben az esetben néhány pontra érdemes odafigyelned, hogy egész biztosan megbízható eredményt mutasson a teszt. Négy tippünk lenne számodra:

1. A megfelelő időpontban végezd el a tesztet!

Persze, hogy a legszívesebben azon nyomban utánajárnál annak, hogy úton van-e már a kisbabátok. Viszont most mindenképpen tanácsos türelmesnek lenned. A terhességi tesztet legkorábban a kimaradó menstruációd első napján végezd el! Léteznek ugyan úgynevezett korai tesztek, amik már néhány nappal korábban is képesek kimutatni a terhességet, viszont ezek jóval gyakrabban adnak álnegatív eredményt. Ezenkívül három kezdődő terhességből egy vetéléssel végződik, és ezek közül nagyon sok már a kimaradó menstruáció előtt megtörténik. Ezért tanácsosabb legkorábban a menstruáció esedékességének első napján tesztelned: lehet, hogy megspórolsz magadnak ezzel némi stresszt.

2. A megfelelő napszakban tesztelj!

Ha nem jön meg a menstruációd azon a napon, amikor szokott, érdemes csinálnod egy tesztet. Fontos azonban, hogy a vizsgálatot ébredés után, rögtön a reggeli vizeletből végezd el. Az ok: éjszaka kevesebbet iszunk, és ritkábban megyünk vécére. Ezáltal terhesség esetén reggelente magasabb a HCG-koncentráció a vizeletünkben. Ügyelj arra, hogy teszt elvégzése előtt már ne fogyassz el nagy mennyiségű folyadékot, ugyanis az hígítja a vizeletet, ezáltal a HCG-hormon szintje is alacsonyabb lesz benne.

Olvasd el figyelmesen a használati útmutatót!

Mindegyik terhességi teszt dobozában benne van a leírás arról, hogy hogyam is kell használni a terméket. Az alkalmazása nagyon egyszerű, viszont mindenképpen fontos, hogy pontosan betartsd az utasításokat. Elsősorban arra ügyelj, hogy a tesztcsík ne érintkezzen túl hosszú ideig a vizelettel, mert emiatt fals lehet az eredmény. Ha biztosra akarsz menni, akkor vegyél digitális tesztet, mert az még azt is mutatja, hogy mennyi ideig kell a vizeletbe merítened.

Fontos az is, hogy a teszteredményt a megadott időablakban olvasd le. Ez az időintervallum az egyes márkáknál különböző lehet.

4. Jól látom?

Az egy nagyon halvány második vonal, vagy csak egy árnyék? Ha nem lenne már így is elég idegszaggató az egész, még az is meglehet, hogy a terhességi teszt eredménye még egyértelmű sem lesz. Kiindulhatsz abból, hogy ha felismerhető rajta egy második vonal (még ha halvány is), akkor a teszteredmény pozitívnak tekinthető. Ha mégsem vagy teljesen biztos a dolgodban, akkor a legjobb, ha 1-2 nappal később megismétled a tesztet. Ha várandós vagy, akkor ezalatt a pár nap alatt a HCG-hormon koncentrációjának a vizeletedben jóval magasabbra kell szöknie, amitől az eredmény egyértelműbbé válik. Itt is érvényes: a digitális terhességi tesztek mindig egyértelműen kijelzik az eredményt.

Mikor fordulj orvoshoz, ha negatívat tesztelsz?

A ciklus rendszertelensége némileg normális lehet, és nem feltétlenül jelez bajt. Ha tehát késik a menstruációd, és negatív lett a terhességi teszted, akkor lehet, hogy az utóbbi időben egyszerűen csak kicsit több stressz ért. Ha azonban a menstruációd több mint egy hetet késik, akkor tanácsos konzultálnod a nőgyógyászoddal. Az orvosok a terhességi hormon jelenlétét vérből is ki tudják mutatni, amely vizsgálat megbízhatóbb, mint a vizeletteszt. Ezenkívül a nőgyógyászok ultrahang segítségével is megállapíthatják, illetve kizárhatják a terhességet.
Rendkívül ritka esetekben az is előfordul, hogy egy észre nem vett terhesség már annyira előrehaladott, hogy a terhességi teszt már „negatív” eredményt ad. Ugyanis a 12. terhességi hét után újra lecsökken a HCG-szint.
Általánosságban elmondható: ha nem tudod, hogy miért késik a menstruációd, próbálj meg nem rástresszelni – járj utána, és néhány napon belül tisztábban fogsz látni.