Active Beauty
Szülésfelkészítő kurzus: ilyen tapasztalatokat szereztem

A felkészülés minden

Szülésfelkészítő kurzus: ilyen tapasztalatokat szereztem

Rengeteg mítosz és tévhit kering a szülésről. Egy szülésfelkészítő tanfolyam bemutatja a leendő szülőknek a szülés lefolyását és a gyermekágyi időszakot, aminek köszönhetően segít leküzdeni a bizonytalanságokat. Én is ezeket a tapasztalatokat szereztem, amikor várandósan a férjemmel együtt elmentünk egy szülésfelkészítő tanfolyamra.

Mindent a születési előkészítő tanfolyamról

Amikor az első gyermekeddel vagy várandós, akkor nem csupán a szülés nagy rejtély számodra, hanem a szülésfelkészítő tanfolyam is. Nekem például a következő kérdéseim voltak: tényleg szükséges szülésfelkészítő tanfolyamra járnom? Mikor kell elvégezni egy ilyen kurzust? Mi vár rám a tanfolyam során? Ebben a cikkben a saját tapasztalataim, illetve az Osztrák Szülésznői Tanács elnöke, Marianne Meyer információi alapján válaszolok a leggyakoribb kérdésekre.

1. Érdemes elmenni egy szülésfelkészítő tanfolyamra?

A várandós nők számára nem kötelező egy szülésfelkészítő tanfolyam, azonban az első gyermekükkel terhes kismamáknak személy szerint nagyon ajánlom a részvételt. A leendő szülők az értékes információkon kívül tudnak beszélni másokkal, akik ugyanebben a helyzetben vannak, és ez nagyban a segítségükre lehet. Ezáltal kevésbé érzed magad egyedül, és még az is lehet, hogy új barátokat szerzel.

2. Mennyibe kerül egy szülésfelkészítő tanfolyam?

Többfajta tanfolyam közül lehet válogatni: vannak többalkalmasak, melyek pár héten át tartanak, és olyanok is léteznek, melyek egy vagy két időpont alatt adnak át minden fontos információt. Ezen kívül választhatsz vegyes csoportok vagy tisztán női csoportok közül, továbbá arra is van lehetőség, hogy csak veled és a pároddal foglalkozzon egy szakember. Számos kórház ingyenesen, regisztrációhoz kötve biztosítja a szülésfelkészítő tanfolyamokat, melyek gyakran nem csak személyesen, hanem online is látogathatók. A fizetős kurzusok árai közt nagyok az eltérések, hiszen egy alkalom kerülhet 7.500 Ft-ba, de akár 25.000 Ft-ba is.

3. Mikor ajánlott elmenni egy szülésfelkészítő tanfolyamra, és mikor érdemes regisztrálni?

Marianne Meyer, az Osztrák Szülésznői Tanács elnökének véleménye szerint a tanfolyam elvégzésének időpontja nagyban függ a kurzus típusától (egyalkalmas vagy több héten át tart). A tapasztalatok szerint a 28. és 34. terhességi héten ajánlott ellátogatni egy szülésfelkészítő tanfolyamra. A legtöbben ekkor már nem dolgoznak, így a munka háttérbe szorul, és a nők egyre intenzívebben foglalkoznak a szüléssel és az azt követő időszakkal. Ha nagyon népszerű tanfolyamot választasz, akkor a szabad helyek gyorsan betelnek. Ennek elkerülése érdekében már a 25. és 28. hét között ajánlott jelentkezned.


4. Mi várható egy szülésfelkészítő tanfolyam során?

Leendő anyukaként mindig nagyon izgatott lettem, amikor eszembe jutott a szülésfelkészítő tanfolyam. Ez teljesen természetes, hiszen még nem tudtam, hogy mi vár rám. Nagyjából természetesen sejtettem, hogy miről lesz szó, hiszen a fő témákat 3 részre lehet osztani:

Várandósság
Főként a kisbaba egészséges fejlődéséről esik szó, a felmerülő terhességi panaszokról, illetve arról, hogy mit lehet ezek ellen tenni. De a várandósok megfelelő táplálkozásáról és a szülésre felkészítő teendőkről is beszélnek. Ezeken kívül a kórházi csomag tartalmát is részletezik.

Szülés
A tanfolyam ezen részében megosztották velünk a szülés beindulásának jeleit. A különböző szakaszokról, azok időtartamáról, a szülés folyamatáról és utóbbi különböző fajtáiról (hüvelyi szülés, császármetszés) is szó esett. Ezen kívül megtanultam, hogyan tudom a legjobban elviselni a vajúdást és a szülési fájdalmat. Arra is kitértek, hogy a kísérőm milyen módon tud támogatni, továbbá a szülés során esetlegesen keletkező sérüléseket is sorra vettük. Arról is beszéltek, hogy a szülés különböző szakaszaiban milyen légzési gyakorlatokat ajánlott végezni, illetve azt is megtudtam, hogy milyen pózokban lehet szülni.
Tipp: A tanfolyam során bemutatott pózokat ajánlott a pároknak otthon többször is kipróbálni.


Gyermekágy
Az előadó a gyermekágyi időszak kapcsán elmondta, hogy milyen vizsgálatok várnak az újszülöttre és az újdonsült anyukára, hogyan fognak telni az első napok a kórházban, vagy otthonszülés esetén mi történik a saját négy fal között. Ezeken kívül azt is megtudtam, hogyan kezelik az esetleges szülés következtében kialakuló sérüléseket. További központi téma volt még a szoptatás és a babaápolás. A leendő szülők arról is kaptak információkat, hogy eleinte milyen termékekre lesz ténylegesen szükségük.

5. Mi vár a kísérődre a szülésfelkészítő tanfolyamon?

Főleg az apukákra jellemző, hogy a várandósság alatt próbálják elnyomni a szülés gondolatát – legalábbis az én férjem így tett. Ennek oka, hogy a férfiak sok esetben szkeptikusak a szüléssel kapcsolatban. Az anyukákkal ellentétben az apukák nem tudnak az elejétől fogva részt venni a terhességben. Még akkor sem, ha a nők megosztják velük az érzelmeiket, hiszen az apukák nem tapasztalják meg a saját bőrükön testük megváltozását és a kisbaba jelenlétét. Emiatt nekik tovább tart, hogy felfogják azt a csodát, ami épp végbemegy az életükben. Ez azonban teljesen normális, és emiatt nem kell rosszul éreznie magát egy apukának sem. Ezen kívül a leendő apukák – főleg első gyermek esetén – gyakran tartanak a szüléstől: kedvesüknek fájdalma lesz, és talán azt gondolják, hogy nem fogják tudni támogatni sem őt, sem a gyermeket. A szülésfelkészítő tanfolyamon azonban megtanulják, hogy ez nem igaz. Többek közt ezért javaslom, hogy vegyen részt a tanfolyamon az is, aki a szülés során melletted lesz. A kurzus során lehetősége lesz kérdéseket feltenni, illetve meg tudja osztani a félelmeit és bizonytalanságait. A többi apukával történő beszélgetés is növeli a biztonságérzetet. A férfiak továbbá megtanulják, hogy jelentőségteljes a szerepük a várandósság, a szülés és a gyermekágyi időszak során is.

6. Fel kell készülni a szülésfelkészítő tanfolyamra?

Alapvetően erre nincs szükség, hiszen minden fontos témáról szó esik, illetve sok kérdés abban a pillanatban fog benned felmerülni. Ha azonban egy olyan intenzív szülésfelkészítő tanfolyamot választasz, mint én, ami csak egy hétvégén át tart, akkor tanácsos előtte átgondolnod, hogy mire vagy kíváncsi. A legjobb, ha ezeket a kérdéseket felírod magadnak, így biztosan nem fogsz megfeledkezni egyikről sem.


Összegezve:

Minden várandósnak és kísérőnek szívből ajánlom, hogy vegyen részt egy szülésfelkészítő tanfolyamon. Ha a partnered nem lesz ott a szülésnél, akkor gondolkozz el azon, hogy nem szeretnél-e mást behívni, például az anyukádat, az anyósodat, a testvéredet, a sógornődet vagy az egyik barátnődet. Egyszerűen kérd meg az adott személyt, hogy kísérjen el a szülésfelkészítő tanfolyamra. Kérdezd meg a kurzust szervezőt, hogy vihetsz-e kísérőt, de ez a legtöbb esetben ez nem jelent problémát. Azonban az ellen sem szól semmi, ha egyedül szeretnéd elvégezni a tanfolyamot.