Active Beauty
Ezt a 8 élelmiszert tilos a várandósság alatt fogyasztani

Vigyázat!

Ezt a 8 élelmiszert tilos a várandósság alatt fogyasztani

Az egészséges és változatos étkezés elengedhetetlen a várandósok és kisbabájuk számára. Annak ellenére, hogy a terhesség kilenc hónapja alatt nem igazán komplikált a helyes étkezés, vannak olyan élelmiszerek, melyek egy kismama számára tiltottak. Ezek közül összegyűjtöttünk nyolcat, szakértőnkkel pedig arról beszélünk, hogy mi történik, ha mégis eszel az egyik ilyen számodra rizikós ételből. Kismamaként erre kell figyelned vásárlás és az ételek elkészítése során.

A várandósság során talán nincs is fontosabb az egészséges és változatos étkezésnél, hiszen minden fontos tápanyagot szeretnél biztosítani születendő gyermeked számára, ezáltal támogatva a fejlődését. Sok kismama ezért gyakran kérdezi magától: „Egyáltalán mit ehetek várandósként?” Nyolc olyan élelmiszert közelebbről is megvizsgálunk, melyeket ajánlott törölnöd az étlapodról, ha épp babát vársz. Miért? Mert szalmonellával, listeriával vagy toxoplazmával lehetnek fertőzöttek, így valós veszélyt jelentenek rád és a gyermekedre nézve. Ezen kívül Eva Lunzer-Mühl nőgyógyásszal is beszélgettünk, többek között a várandóság alatti ételmérgezés veszélyeiről.

1. Nyers vagy lágy tojás

A terhesség kilenc hónapja alatt: onts búcsút a majonéznek, a tiramisunak, a nem teljesen átsült rántottának és az omlettnek. A nyers vagy a lágy tojás ugyanis szalmonellával lehet fertőzött. Amennyiben nem szeretnél teljesen lemondani a tojásról, akkor főzd vagy süsd legalább tíz percig.

2. Nyers hús

Tény, hogy a húsimádók számára nincs finomabb fogás egy közepesen átsütött steaknél. Terhesként azonban erre és más, nyers húst tartalmazó ételekre nemet kell mondanod, így a tatar beefsteakre is. Fogyasztásukkal ugyanis megkockáztatsz egy esetleges toxoplazma fertőzést.

3. Nyers sonka és kolbász

A prosciutto és a szalámi kapcsán a legtöbben Olaszországra és különböző kulináris finomságokra gondolnak. A várandósok azonban nem ehetnek ezekből az ételekből. A nyers húshoz hasonlóan ebben az esetben is fennáll annak a veszélye, hogy toxoplazma vagy listeria kórokozók vannak benne. Épp ezért tilos ezeket a várandósság alatt fogyasztani.

4. Nyers és/vagy higannyal szennyezett hal

Ha sushi- és maki-rajongó vagy, akkor erősnek kell lenned, ugyanis a terhesség ideje alatt nem ehetsz nyers hal alapú ételt. A nyers vagy nyersen füstölt filék fogyasztása szintén tilos a kismamák számára, ugyanis ebben az esetben is listeria és toxoplazma veszélye áll fenn. A tonhal, a laposhal és a kardhal szintén nem kerülhet az étlapra, ugyanis ezek a halfajták gyakran erősen szennyezettek higannyal.

5. Nyers tej

Az olyan nyers tejből készült sajtok, mint a camembert, a gorgonzola, a feta és a brie rendkívül ízletesek, ennek ellenére a várandósoknak nem javasolt a fogyasztásuk. Miért? Mert ezek készítése során nem forralják fel a tejet, aminek következtében olyan kórokozókat tartalmazhatnak, mint a listeria. A sajtvásárlás során ezért azt javasoljuk, hogy mindig ellenőrizd le, hogy a benne található tej pasztőrözött-e vagy sem.

6. Előre csomagolt saláta

El kell döntened, hogy előre csomagolt vagy friss salátát vegyél? Segítünk a döntésben: kismamaként mindenféleképp a frisset válaszd. Ennek magyarázata, hogy a csomagolásban a meleg, párás mikroklíma miatt rendkívül gyorsan el tudnak terjedni a listeria baktériumok. Ezen kívül az összevágott zöldségen könnyedén meg tudnak telepedni ezek a kórokozók.

7. Mosatlan gyümölcs vagy zöldség

Nincs egészségesebb a gyümölcsnél és a zöldségnél, a kismamák azonban ennek ellenére figyeljenek oda, hogy fogyasztás előtt mindig alaposan mossák meg ezeket, sőt, ha lehet, hámozzák is meg, ugyanis a héjuk is telis-tele lehetnek parazitákkal.

8. Alkohol

Amennyiben a terhesség kilenc hónapja alatt valamilyen ünnepi eseményen koccintani szeretnél, akkor ehhez mindenféleképp egy alkoholmentes italt válassz. Az alkohol köztudottan a tiltólista élén áll, ugyanis a véren keresztül bejut a magzat keringési rendszerébe, ahol súlyos károkat okozhat, elsősorban az agyban.


Annak ellenére, hogy ismert azon ételek listája, melyeket tilos a várandósság alatt fogyasztani, előfordulhat, hogy véletlenül eszel valamelyikből, aminek következtében ételmérgezést vagy valami ennél is súlyosabb betegséget kaphatsz. Eva Lunzer-Mühl ad felvilágosítást ezekre az esetekre:

Mit tegyek, ha véletlenül valami rosszat ettem a várandósság alatt?

Ez első és legfontosabb: ne pánikolj! Nem törvényszerű, hogy minden élelmiszer szennyezett. Ha véletlenül mégis fogyasztottál nyers, állati eredetű élelmiszert, akkor először figyeld meg a tested jelzéseit, az egészségi állapotod, és ha kétségeid vannak, akkor megelőzésképpen kérj orvosi segítséget. A listeria- és toxoplazma fertőzés károsíthatja a magzatot. A fertőzés tünetei nem egyértelműek, ezért gyanú esetén mindenféleképpen el kell végezni bizonyos vizsgálatokat. Egy vérvétel során rutinszerűen megvizsgálják, hogy a szervezetben találhatók-e toxoplazma antitestek. Amennyiben ezekből elegendő van a véredben, akkor immunis vagy, vagyis a születendő gyermeked nincs veszélyben.
Egy esetleges szalmonellafertőzés következtében jelentkező hasmenés magas víz- és sóveszteséghez vezet. Mivel a szalmonella kórokozók nem jutnak be a placentába, nem jelentenek veszélyt a magzatra nézve, ellentétben a listeria- és toxoplazma baktériumokkal. Ha azonban a szülés során a széklettel együtt kijutnak a szervezetből, akkor az újszülött megfertőződhet szalmonellával.

Mennyire veszélyes egy ételmérgezés az anya és a gyermek számára?

Az ételmérgezést a legtöbb esetben valamilyen baktérium okozza, ami egy szennyezett élelmiszer elfogyasztásával kerül be a szervezetbe. Ezeknek a kórokozóknak egy része olyan mérget termel, ami negatív hatással van az emésztésre. Ennek következtében hasi görcsök, hasmenés vagy hányás, néha láz is jelentkezhet. Ezek a tünetek általában egy-két nap után maguktól elmúlnak. A legtöbb kórokozó nem tud bejutni a placentába, ezáltal önmagában nem jelentenek veszélyt a magzatra. Az elegendő folyadék- és ásványi anyag bevitelnek kiemelkedő szerepe van abban, hogy elkerüld a kiszáradást és a korai vajúdást.
Általánosságban kijelenthető, hogy a várandósok az immunrendszerük változása miatt sokkal fogékonyabbak bizonyos fertőzésekre, ezért nagyon oda kell figyelniük a megfelelő konyhai higiéniára. Hepatitis A ellen azonban – ami szintén egy gyakori kiváltója az ételmérgezéseknek – a várandósság alatt is beoltathatod magad.

Kismamaként mikor kell aggódnom, ha étkezés után hasmenésem lesz?

A hasmenés a várandóság alatt sokkal gyakoribb, mint gondolnád. Ennek a legtöbb esetben teljesen ártalmatlan okai vannak, és egyáltalán nem jelenti azt, hogy valamilyen veszélyes fertőzés áll a háttérben. Különösen a hormonális változások és a rostban gazdag ételekkel járó étrend megváltoztatása vezet lágyabb széklethez, főleg a terhesség korai szakaszában. Az ártalmatlan vírusos fertőzések szintén okozhatnak hasmenést, további panaszok nélkül. Amennyiben három napnál tovább tart a hasmenés, továbbá láz, hasi görcsök vagy véres széklet is társul, akkor mindenféleképpen keress fel egy orvost.


Ezeket a termékeket érdemes beiktatnod az étrendedbe a várandósság alatt: