Active Beauty
Mennyi alvásra van szüksége egy gyereknek? Minden a kisbabák és gyerekek alvásáról

Jó éjszakát!

Mennyi alvásra van szüksége egy gyereknek? Minden a kisbabák és gyerekek alvásáról

„Ha a gyerek eléggé fáradt, akkor magától elalszik.” „Napközben ébren kell lennie a kisbabának ahhoz, hogy este gyorsabban elaludjon.” „A gyereket este inkább később kell lerakni, hogy reggel tovább aludjon.” Nagyon sok mítoszok és tévhitek zavarja össze a szülőket a kisbabák és gyerekek alvása kapcsán. Épp ezért sokat segíthet, ha tudod, hogy ténylegesen mennyi alvásra van szüksége egy gyereknek.

Mennyi alvásra van szüksége egy gyereknek? – Megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket

Ne hagyd, hogy a féltudás vagy a más családokkal történő összehasonlítás összekavarjon. Egyénenként ugyanis nagyon változó, hogy mennyi alvásra van szüksége egy gyereknek.

1. Mennyi alvásra van szüksége egy gyereknek életkortól függően?

Először meg kell említenünk, hogy az alvásigény gyerekenként változó. Ha mégis meg szeretnéd tudni, hogy naponta mennyi alvásra van szüksége egy gyermeknek egy bizonyos életkorban, akkor alábbiakban találsz pár viszonyítási értékeket:

 • 0-1 hónap: 18 óra
 • 2-3 hónap: 16 óra
 • 4-11 hónap: 14-15 óra
 • 2-3 év: 12-13 óra
 • 4 éves kortól: 11-12 óra

2. A gyerekem kevesebbet alszik az ajánlottnál. Mikor kell elkezdenem aggódni?

Ezt a kérdést Krutzler Tanja védőnő válaszolja meg: „Ha a gyermekek fejlődése alapvetően rendben van, akkor nincs miért aggódni. Ha négis bizonytalan vagy, akkor nyugodtan fordulj a védőnődhöz vagy a gyerekorvoshoz tanácsért.” A bécsi gyerekorvos, Dr. Dr. Voitl Peter szintén csak iránymutatásként tekint a fent említett időtartamokra, melyeket akár alul is lehet teljesíteni. A gyerekek nem olvasnak semmilyen ajánlásokat, hanem egyszerűen egyénileg fejlődnek.

3. A hétköznapokban mi könnyíti meg az elalvást?

Annak ellenére, hogy a gyerekek nem gépek, melyeket ki és be lehet kapcsolni, számos dolgot kipróbálhatsz, ha úgy érzed, hogy több alvásra van szüksége a kisbabádnak:

 • Rutin: Ha a gyerekednek problémája van az elalvással, akkor próbálkozz a mindennapi rutin kialakításával. A legjobb esetben ennek eredményeként rendszeressé válik az alvásritmusa is. A hétköznapokban figyelj arra, hogy le is tudjon lassítani a gyermeked, továbbá minden egyes nap ugyanabban az időben tedd le aludni. Ezáltal ki tud alakulni a belső órája, és jobban meg tudja becsülni, hogy mi után mi fog következni. A lefektetés előtti időszak csak a tiéd és a kisbabádé: az olyan közös aktivitások nyugtatóan hathatnak rá, mint a fürdés, a krémezés, a masszázs, az összebújás, az olvasás és az éneklés, de akár olyan akusztikus segédeszközök is a segítségedre lehetnek, mint egy zenedoboz vagy a fehér zaj. Próbálj ki több különböző dolgot, és figyeld a gyereked reakcióit, így tudni fogod, hogy az ő esetében melyik a leghatékonyabb. Nagyon fontos azonban, hogy minden próbálkozásnak adj néhány napot, hiszen a kisbabáknak időre van szükségük, hogy hozzászokjanak az új rutinhoz.
 • Sötétség és csend: Figyel arra, hogy este sötét és csend legyen a szobában. Ha felébredne a kisbabád, akkor kerüld az erős fényforrások használatát, és halkan beszélj hozzá. Az éjszakai szoptatáshoz tökéletesen megfelelnek a finom éjszakai fények.
 • Bizalom erősítése: Semmiféleképpen se hagyd üvölteni a kisbabádat. Mindig van oka annak, ha éjszaka felébred. Lehet, hogy éhes, fáj a hasa vagy rosszat álmodott, szüksége van a szüleire. Ha megadod neki a számára szükséges figyelmet, akkor erősíted a kötődést és az alapvető bizalmat. Ennek köszönhetően éjszaka sokkal nyugodtabban tud aludni.
 • Hagyd a kiságyban elaludni: Még ébren fektesd be a kisbabádat az ágyába. Biztonságot ad számára, ha ugyanott ébred reggel, ahol este elaludt.
 • Figyeld a fáradtság jeleit: Minden gyereknek megvan a saját módszere a fáradtság jelzésére: az ásítástól kezdve a szemdörzsölésen át egészen a fülek megfogásáig rendkívül széles a repertoár. Figyeld meg gyermeked, és vedd észre ezeket a visszatérő és ismétlődő mintákat. Ha már a fáradtság első jelénél reagálsz, és lefekteted a kisbabád, akkor elkerülöd a stresszhormonok felszabadulását, melyek megakadályoznák az elalvást.
 • Megfelelő hőmérséklet: Ráadsz még egy réteg ruhát, vagy feljebb tekered a radiátort, nehogy fázzon? Ez nem jó ötlet. A hálószoba ideális hőmérséklete 16-18 Celsius-fok közé tehető, és ez a gyerekszobára is érvényes. Ezen kívül tartsd magad ahhoz az aranyszabályhoz, miszerint a kisbabákra egy réteggel többet kell adni, mint amennyit a felnőttek viselnek. Alapesetben így biztos lehetsz abban, hogy nem fázik a kicsi.

4. Melyik alváspóz ideális a kisbabáknak?

Ha egy gyereknek több alvásra van szüksége, mint amennyit alszik, akkor ennek az lehet az oka, hogy nem megfelelő alváspózban fekszik. Krutzler Tanja védőnő egy egyértelmű ajánlást ad erre: „Az első évben mindenféleképpen a háton fekvés a legajánlottabb póz, különös tekintettel a hirtelen csecsemőhalálra. Ebben a pózban tud a kisbaba ugyanis a legjobban lélegezni.” Ebben az a jó, hogy a kisbabák életük első hat hónapjában még nem tudják önállóan megváltoztatni az alvópózukat. Tehát, a kisbabádat mindig a hátára fektesd le. A biztonsági tényező mellett ez az alvópóz az alvás minőségét is javítani tudja.

5. Hogyan tudom az alvó kisbabámat a legegyszerűbben lerakni?

Ha hordozás vagy szoptatás közben aludna el a kisbabád, akkor nem is olyan egyszerű úgy letenni, hogy ne ébredjen fel. Ez főleg azzal az ősi ösztönnel áll összefüggésben, hogy azok a gyerekek, akiket a szülőktől távol tettek le, nagy veszélyben voltak. Annak ellenére, hogy ez már manapság nem így van, a kisbabák természetéhez tartozik, hogy riadót fújnak, amint észreveszik, hogy a szülők eltávolodtak tőlük. Ezt az ösztönt nem lehet kioltani, de vannak módszerek, melyeknek hála megkönnyítheted az ilyen szituációkat:

 • Családi ágy: Ha azt veszed észre, hogy a gyerekednek szüksége van a testközelségre ahhoz, hogy rendesen tudjon aludni, és mindenki számára elfogadható megoldás, akkor hagyd, hogy veled aludjon. Nem kell attól tartanod, hogy ezzel elkényezteted, hiszen az alvást érintő szükségletei néhány havonta változnak. Az is lehet, hogy hamarosan már készen áll arra, hogy egyedül aludjon az ágyában. Ha mégsem, akkor azzal sincs semmi baj.
 • Pótágy: Ha a saját ágyatok túl kicsi, vagy attól tartasz, hogy alvás közben ráfekszel, esetleg ráhúzod a fejére a takarót, akkor remek megoldás lehet egy pótágy, amit közvetlenül a nagyágyhoz tudsz csatlakoztatni. Ennek előnye, hogy a kezeddel meg tudod érinteni a kisbabádat, így fenn tudod tartani a testkontaktust.

6. Lefektetés előtt mikor ajánlott utoljára megszoptatni/megteteni?

Annak érdekében, hogy a kisbabád jóllakottan feküdjön le, és ne ébredjen fel, mert éhes, rövid idővel a lefektetés előtt érdemes megszoptatnod vagy cumisüveget adnod neki. Ha szépen lassan le szeretnéd szoktatni az altatás közbeni szoptatásról, akkor figyelj arra, hogy az utolsó étkezésnél ne szundítson el.

7. Az anyatejen kívül milyen más ételt lehet adni altatás előtt?

Amennyiben már 6-8 hónapos a gyereked, és nem csak anyatejet eszik, ez egy remek alkalom arra, hogy elkezdj neki „jó éjszakát” pépet adni. Ha még szoptatod a kicsit, akkor a tejpépet nyugodtan kikeverheted lefejt anyatejjel. Ennek alternatívája lehet a tejalapú anyatej-kiegészítő. Annak ellenére, hogy a kisbabáknak életük első évében még nem kellene túl sok tehéntejet fogyasztaniuk, teljesen megfelelő vacsorára a magas fehérjetartalma miatt, de csak mértékkel. Ehhez kb. 200 ml felforralt, pasztörizált (3,5 százalékos) tejet keverj össze 20 gramm gabonával (például búzadara, zab- vagy kölespehely) és némi párolt és pürésített gyümölccsel. Ha pedig este kevés időd van, akkor válassz a dm.hu-n található „jó éjszakát” tejpépek óriás választékából.

8. Hogyan lehet segíteni, hogy átaludja az egész éjszakát, ha a gyermeknek több alvásra van szüksége?

Az első három hónapban a kisbabáknak még nincs nappali-éjszakai ritmusuk, ezért éjszaka gyakran ugyanolyan éhesek, mint napközben. Ez a szülők számára igencsak fárasztó időszak, de nem ok az aggodalomra. Körülbelül a negyedik hónaptól a legtöbb kisbaba hozzászokik, hogy már nem kapja 0-24-ben a tápanyagokat, mint korábban az anyaméhben. Ennek következményeként ritkábban fog éjszaka felébredni. Arra azonban kb. 2 éves korukig még várni kell, hogy egész éjszaka kibírják tej nélkül. Amennyiben az édesanya (már) nem szoptat, akkor ebben az időszakban tejalapú anyatej-kiegészítőt tud használni.
Az éjszaka átalvása tehát szoros kapcsolatban áll a gyermek fejlődésével: amíg éjszaka is megéhezik, addig nem fogja átaludni az éjszakát. Emiatt nem kell aggódnod, ez teljesen normális. A harmadik pontban említett tippek nem csupán az el-, hanem az átalvást is tudják segíteni. Ebben az esetben is próbálj meg javítani az alvás minőségén. És a legfontosabb: ne hagyd, hogy bármi vagy bárki nyomást gyakoroljon rád emiatt!

9. Hogyan tudom hozzászoktatni a gyermekemet a saját ágyához?

Legelőször azt szeretnénk nyomatékosítani, hogy a gyerekeknek életük első éveiben egyáltalán nem kell a saját ágyukban vagy szobájukban aludniuk. Mindig hallgass a megérzésedre, és beszéld meg a pároddal, hogy számotokra mi a legmegfelelőbb megoldás. Ha úgy döntötök, hogy elérkezett annak az ideje, hogy a gyereketek átköltözzön a saját ágyába, akkor az alábbiak megkönnyíthetik ezt a folyamatot:

 • Kommunikáció: Ha a gyereked már elég idős ahhoz, hogy megértse a tényállást, akkor nyugodtan mondd el neki a tervedet. Annak tudata, hogy mi fog történni, segíthet a gyermekednek abban, hogy elfogadja az új szituációt.
 • Pozitív megerősítés: Tedd vonzóvá számára az új alvási helyzetet. Néha az is segíthet, ha megajándékozod egy új alvós plüssállattal, ami éjszaka megvédi, és odabújhat hozzá. Egy új ágyneműhuzat szintén jó választás lehet.
 • Az ölelkezés alternatívái: Amint a saját ágyában alszik a kisbabád, kevesebbet tud veled összebújni, hiszen előtte erre ott volt az egész éjszaka. Eleinte ez igencsak nehéz lehet neki. Épp ezért figyelj arra, hogy altatás során mindig érj hozzá, és tudatosan tervezz be időt az összebújásra. A reggeli ölelkezés a szülők ágyában szintén javíthat a kedvükön.
 • Türelem: Egyes gyerekeknek nehezebb átköltözni a saját ágyukba, mint másoknak. Mindig tartsd szem előtt, hogy nem kell megfelelned semmiféle szabályoknak. Nincs meghatározva, hogy milyen gyorsan kell sikeresen lezárnod ezt a folyamatot. Légy türelmes, és igazodj a gyerekedhez: eleinte az is lehet a közös célotok, hogy mindössze hetente kétszer aludjon a saját ágyában, a többi napon pedig továbbra is veled. Ezen alkalmak számát egyénileg növelhetitek. Továbbá az is lényeges, hogy tudasd a gyerekeddel, hogy továbbra is szívesen látod a szülői ágyban, ha például rosszat álmodik vagy fél egyedül.

Annak ellenére, hogy a „mennyi alvásra van szüksége egy gyereknek” kérdés, illetve az el-, át- és egyedül alvás egyénenként változó, a szülőknél is eljöhet az a pillanat, amikor úgy érzik, hogy nem birkóznak meg ezzel a feladattal. Ha úgy érzed, hogy egyedül már nem tudod megoldani, ne félj segítséget kérni a védőnőtől vagy a gyerekorvostól.