Menü

6 jel, hogy gyermekünk megérett a napi egy alvásra

Így váltsunk kettőről egyre

Home » Család » Gyereksarok » 6 jel, hogy gyermekünk megérett a napi egy alvásra - 07.2019

Amíg csemeténk naponta kétszer alszik, nekünk, anyukáknak is egy kicsit könnyebb a dolgunk, hiszen ez alatt az idő alatt rengeteg dolgot elintézhetünk. Ám egyszer csak elérkezik az a pillanat, amikor gyermekünk elutasítja a második alvást. De vajon milyen jelek utalnak arra, hogy ennek valóban itt az ideje? Íme 6 dolog, amely a szakértők szerint egyértelműen erre utal.

Életkor

Bizonyos életkorhoz érve már érettségüknél fogva sincs akkora alvásigénye a kicsiknek, mint korábban. A legtöbb kisgyereknél 12 és 18 hónapos kor között érkezik el az a pillanat, amikor már nem kívánnak kétszer szundikálni.

5 TIPP, HOGYAN TANÍTSUK MEG ORROT FÚJNI A GYEREKET

Ha már a babakocsiban és az autóban sem alszik el…

Minden szülőnek megvannak a maga taktikái, amelyek segítenek az altatásban: tologatás, ringatás, autókázás. Ám egyszer csak már semmi sem használ. Sok gyerek az egyik napközbeni alvását az autóban vagy a babakocsiban tölti, ám ha eljön az a pillanat, hogy már akkor sem alszik el csemeténk, ha tologatjuk vagy betesszük az autóba, akkor bizony már nincs szüksége a napi két alvásra.

Ha túl sokáig tart az altatás

Ha gyermekünk már elmúlt egy éves, és egyre nehezebben tud elaludni a második altatásnál – és ha nagy nehezen sikerül is, nem alszik többet fél óránál –, lehetséges, hogy ideje ezt a szokást elengednünk, és áttérni a napi egy alvásra.

Fejlődési ugrások

Bizonyos fejlődési ugrásoknál – például járás tanulásánál – a gyerekek annyira felpörögnek attól, hogy valami újat, izgalmasat tanultak és tudnak, hogy fáradhatatlanul gyakorolnak, és nem akarnak aludni. Ám ez ne tévesszen meg bennünket! Ha csemeténk még nincs egy éves, biztosan vissza fog még térni a napi két alvásra, amint az új képesség már kevésbé lesz számára izgalmas. Amint az újdonság varázsa alábbhagy, próbálkozzunk meg újra a napi két altatással.

Ne hagyjuk magunkat átverni, ha látszólag nem fáradtak!

Ne a kinézetük alapján ítéljük meg, fáradt-e gyermekünk vagy sem, mert gyakran a látszat csal. Lehet, hogy két órával a reggeli felkelést követően egyáltalán nem látszik fáradtnak, pedig valójában az. Próbáljuk meg lefektetni, és ha napról napra következetesen ellenáll vagy csak hosszas nyűglődés árán képes elaludni, akkor érdemes meggondolni, hogy a napi két alvásból az egyiket kivesszük a rendszerből. Ám ha mindig gond nélkül elalszik, akkor még nincs itt az ideje.

HA ISKOLÁBA MEGY A GYEREK

A második alvás kiiktatása nem bonyolult folyamat, ne féljünk tőle!

Ahogy gyermekünk nő, egyre kevesebb alvásra van szüksége napközben. Ha azt látjuk, hogy csemeténk megérett a napi egy alvásra, próbáljuk  fokozatosan – két-három naponta negyed-fél órával – kitolni a délelőtti alvás idejét, mígnem eljutunk addig az időpontig, ami már a délutáni alvást jelenti. Így szép lassan és zökkenőmentesen állhatunk át a napi kettő alvásról az egyre.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk