Menü

Ha iskolába megy a gyerek

3 tanács szülőknek a nyugodt szeptemberhez

Home » Család » Gyereksarok » Ha iskolába megy a gyerek - 08.2018

Nemsokára itt a szeptember, és vele sok kicsi számára életük első iskolás napja is. Természetesen ez mind a gyerekekben, mind a szülőkben kiválthat némi idegességet, izgalmat vagy esetenként félelmet is. Tudunk valahogy segíteni gyerkőcünknek, hogy minden a legsimábban menjen, miközben mi is nyugodtak maradunk? Hát persze!

Érzelmi felkészülés

Egy akkora lépésre, mint az első iskolás nap, soha nem lehet teljes mértékben felkészülni érzelmileg, de van néhány dolog, amit megtehetünk, hogy saját és gyerkőcünk lelke is kicsit nyugodtabb legyen a nagy pillanatban. Látogassuk meg például együtt az iskolát, és ha lehetőség van rá, az új tanítónénit is. Egy ilyen alkalom igen hasznos, mivel gyermekünk láthatja a suli érdekesebb részeit – például egy nagy, iskolai rajzterem vagy tornaterem igazán kalandos lehet számára. Nem is gondolnánk, mennyi plusz bátorságot adhat egy új iskolás számára, ha egy kicsit feltérképezheti a terepet, ahova készül. A mosdók, a tantermek és a különböző folyosók hollétének ismerete magabiztosságot nyújt majd neki a megváltozott élethelyzetben. Könnyedén vonzóbbá tehetjük a tanévkezdést azzal is, ha egy közös kalanddal indítunk, amely alatt beszerezzük az iskolához szükséges kellékeket. Jelöljünk ki egy napot, és csináljunk a füzetek, iskolatáska, iskolás ruhák és taneszközök vásárlásából egy izgalmas programot.

NE TEGYE POKOLLÁ A REGGELEINKET AZ ISKOLA!

Csak praktikusan!

Az iskolában bizony nem lehetünk ott, hogy bekössük a cipőfűzőket, megmondjuk, melyik a jobb és melyik a bal kesztyű, vagy begombolgassuk a kardigánt. Mivel általában nagy létszámúak az osztályok, célszerű ezeket a feladatokat mind-mind begyakorolnunk gyermekünkkel, mielőtt iskolába indulna. A helyzet könnyítése érdekében, olyan ruhákban küldjük suliba gyerkőcünket, amelyeket egyszerű le- és felvenni, hogy ez ne okozzon gondot számára akkor sem, ha egyedül kell megoldania. A jobb és bal irányok esetében rajzoljunk a ruhadarabok címkéjére vagy a cipők belsejébe olyan ábrákat, amelyek segítenek majd neki. Ez lehet például egy pillangó két fele vagy egy elfelezett mosolygós arc. Összetéve a rajzot máris tudja majd, melyik oldalra melyiket kell felhúzni. Amit érdemes még gyakorolni, az az étkezés: az otthon készített uzsonna vagy nasi esetében tisztázzuk vele, mi az, amit ki kell dobnia, miután evett, mi az, amit haza kell hoznia, hogyan záródik megfelelően a doboz, a kulacs, vagy hogyan kell visszacsomagolni egy félig megevett szendvicset.

MARADJATOK TÁVOL, ISKOLAI BETEGSÉGEK!

Alapvető ismeretek

Noha sok dolog van, amit elég, ha az iskolában tanul meg gyermekünk, van, amit jó, ha ismer, mielőtt bekerül az iskolai közösségbe – távol tőlünk. Tanítsuk meg rá, hogyan kell bemutatkozni. Gyakoroljuk, játsszuk el otthon különböző szituációkban – nagy bátorságot adhat számára ismerkedésnél, ha már többször is kimondta az ilyenkor használatos szavakat és kifejezéseket. Olvassunk neki rendszeresen! Még ha ő maga nem ismeri a betűket, egyáltalán nem baj, ha az olvasás gondolata és a hosszabb szövegek látványa ismerős lesz számára. Bár nem szükséges megtanítanunk őt írni-olvasni az iskola előtt, az mindenesetre jó, ha saját nevét felismerni, és ő maga is le tudja írni azt. Ezeken kívül – bár elkerülhetetlen, hogy ne betegedjen meg időről időre – amit csak lehet, tegyünk meg egészsége védelme érdekében. Fontos például, hogy a higiéniai dolgokban jártas legyen, tudja egyedül használni a WC-t, emlékezzen rá, hogy kezet kell mosnia utána, csakúgy, mint étkezés előtt.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk