Menü

5 tipp, hogyan tanítsuk meg orrot fújni a gyereket

Jól fújd meg!

Home » Család » Gyereksarok » 5 tipp, hogyan tanítsuk meg orrot fújni a gyereket - 11.2018

Az orrfújás az egyik olyan feladat, amelyet szeretnénk, ha gyermekünk saját maga is minél előbb megtanulna elvégezni. Azon kívül, hogy az illem elengedhetetlen része, egészségügyi szempontból is jelentős szereppel bír. Egy kis célzott gyakorlással pedig már 2-3 éves gyerkőcök is – még ha nem is tökéletesen – magukévá tehetik a tudományt. Nézzük, hogyan.

  1. Fújni és fújni

Legelőször is meg kell tanítanunk csemeténket arra, hogy a levegőt szándékosan is ki lehet fújni. Mutassuk meg neki először a szájon át történő fújást, és tegyük azt egy mókás feladattá. Tartsunk egy zsebkendőt az arca elé, amit fújással kell megmozdítania, vagy tegyünk az asztalra egy vattagolyót vagy pingpong labdát, amit minél előbb le kell fújnia onnan. Ugyanígy élvezni szokták még a gyertya elfújást vagy egy kis marék liszt szétfújását. Ha ez már megy, rátérhetünk a következő lépésre, az orron keresztül való levegőfúvásra.

  1. Még többet fújni

Ha a gyermek már jól tud fújkálni a száján keresztül, próbáljuk meg ugyanezt orral is. Csukja be a száját, és kérjük meg, hogy  így mozdítsa meg a labdát vagy a zsebkendőt. Ha először nem megy vagy nem érti a dolgot, jó ötlet lehet megmutatni neki, hogy az orrán keresztül is folyamatosan levegőt enged ki. Tartsunk az orra alá egy kis tükröt, hogy láthassa a kilégzéskor keletkező párát, vagy kérjük meg, hogy tegye egyik ujját az orra alá, így azon is érezheti a kiáramló levegőt.

TURBÓZZUK FEL GYERMEKÜNK EGÉSZSÉGÉT!

  1. Versenyzés

Ha a gyerkőc belejött az orron keresztüli fújásba is, rendezzünk versenyt belőle: például melyikünk tudja előbb lefújni az asztalról a vattát. A versenyzés közben az új szabályt is bevezethetjük: fogjuk be az egyik orrlyukat, és csak eggyel fújjunk tovább.

HA A GYEREKEK MEGFÁZTAK

  1. Magyarázat

Miután elsajátította csemeténk a levegőfújás rejtelmeit, próbáljuk meg elmondani neki, miért is fontos orrot fújni, mi kerül be az orrunkba napközben, és mi történik, amikor betegek leszünk. A kisgyerekeket sokszor maga a váladék kinézete és összetétele is foglalkoztatja, így azt is érdemes megemlítenünk, utána biztosan kíváncsiak lesznek rá, és látni akarják majd. Ez pedig már a célegyenest jelenti.

  1. A rettegett zsebkendő

Más dolgunk már nem is maradt, mint a zsebkendőt odatartani és azt mondani, képzeljék el, hogy a vattát kergetik, a tükröt párásítják vagy éppen a gyertyát oltják el. Seperc alatt belejönnek majd. mi és az orrszívó porszívónk pedig végre fellélegezhetünk egy kicsit.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk