Active Beauty
A 6. hónap után – NYEREMÉNYJÁTÉK

5 fontos tápanyag, amire egy fejlődésben lévő szervezetnek szüksége van

A 6. hónap után – NYEREMÉNYJÁTÉK

Noha még kevesebbet mozognak, és a világuk is jóval „kisebb”, a kicsik fejlődő szervezetének jóval több vitaminra van szüksége, mint nekünk, felnőtteknek. A 6. hónap után az alábbi 5 vitaminra és ásványi anyagra érdemes külön hangsúlyt fektetned.

A-vitamin
Egy 6 hónapnál idősebb, de 4 évesnél fiatalabb gyerekeknek 0,6 mg A-vitaminra van szükségük egy nap. Ezt fedezhetitek állati eredetű ételekkel – így például hallal, sajttal vagy tejjel –, de az adott életszakasznak megfelelően zöldségek és gyümölcsök is jó forrásnak bizonyulnak – ilyen lehet a répa, az édesburgonya, a spenót és a paradicsom. Egy közepes méretű répa fele például teljesen elegendő, hogy biztosítsuk gyermekünknek a napi A-vitamin mennyiséget. Arra érdemes figyelned, hogy zsírral együtt fogyassza a kicsi, ugyanis ez egy zsírban oldódó vitamin.

C-vitamin
Egy 6 és 12 hónap közötti kisbaba C-vitamin szükséglete napi 20 mg. Ez a vitamin rendkívül fontos a szervezet számára, többek között azért, mert segíti a vas felszívódását, támogatja a védekezőrendszert, és elévülhetetlen szerepe van a bőr, a csontok és a fogak egészségének megőrzésében. Egy pohár frissen préselt narancslé, egy alma, egy körte vagy néhány friss paradicsom is tökéletes C-vitamin forrás.
D-vitamin
A D-vitamin olyan zsírban oldódó vitamin, amely a csontrendszer, az izmok és az immunrendszer fejlődésében is főszerepet játszik. Bár tény, hogy a napfény által a szervezetünk elő tudja állítani, a kisbabákat még nem tanácsos közvetlen napfénynek kitenni, így az első évbe cseppek formájában célszerű adagolni nekik.

B1-vitamin
Ez a vitamin a szénhidrát-anyagcsere és az idegrendszer megfelelő működése miatt nélkülözhetetlen. Természetes úton megtalálható számos teljes kiőrlésű gabonából készült termékben, továbbá rengeteg, kifejezetten babák számára készült gabonakészítmény tartalmazza, méghozzá a megfelelő mennyiségben.

Vas
A vas, mint a hemoglobin egyik alkotóeleme, a sejtek oxigénellátásához nélkülözhetetlen ásványi anyag. Noha 6 hónapos korig a kisbabák vastartalékai elegendőek, féléves kortól kezdve fontos, hogy célzottan és tudatosan utántöltsd ezeket a raktárakat. Ehhez az ajánlott napi mennyiség 11 milligramm, amit vasban gazdag ételekkel – spenóttal, sóskával, sárgabarackkal, ribizlivel vagy éppen avokádóval – biztosíthatsz.

Játssz velünk!

Töltsd ki 2023. február 26-ig a lent található űrlapot, és válaszolj helyesen a feltett kérdésre, hogy tiéd lehessen a képen látható NESTLÉ ajándék!

A nyereményjátékát szabályzatát és az adatkezelési tájékoztatót itt éred el.


EREDMÉNYHIRDETÉS

A játék lezárult. Mindenkinek köszönjük a részvételt. Rengeteg helyes megfejtés érkezett, alább az 5 szerencsés nyertes, akit e-mailben is értesítünk:
- R-D. Vanda, Fadd,
- L-K. Renáta, Mátészalka
- S. Ferenc, Dunaharaszti
- K. Melinda, Mórahalom
- P-P. Erika, Érd
Az űrlap nem érhető el, a nyereményjáték véget ért.