Active Beauty
5 tipp, hogy jól egyen a baba – NYEREMÉNYJÁTÉK

Egyet a mama kedvéért

5 tipp, hogy jól egyen a baba – NYEREMÉNYJÁTÉK

Válogatós a kisbabád? Minden szülő aggódni kezd ilyen helyzetben, hiszen nem tudja, hogy eleget eszik-e a gyermeke, és megkapja-e az összes szükséges tápanyagot. Ilyenkor sokat segíthetnek az alábbi tippek.

1. Ne a válogatósság legyen a központi téma
Tény, hogy nem könnyű megvalósítani, hiszen a gondolataid feltehetőleg minden étel elkészítésekor és minden étkezésnél ekörül forognak, de igyekezz ezt nem kimutatni. Az ugyanis könnyen stresszessé tesz, és nemcsak téged, hanem a babádat is. Sokkal fontosabb, hogy a közös étkezés öröm legyen, ezzel ugyanis csökkentheted a nyomást. Máskülönben gyermeked "már csak azért is" alapon el fogja utasítani az ételt. Ha válogat, akkor ezt egyszerűen ignoráld, és ne is kommentáld. Ezáltal lazább lesz a hangulat.

2. Kínálj fel alternatívákat, de ne erőltesd
Biztosan vannak olyan ételek, melyeket bármikor szívesen megeszik a gyermeked. Nagy segítség lehet számodra, ha ezeket összeírod magadnak. Ha válogatósabb időszakhoz érkeztek, akkor egyszerűen vedd elő a listát, és az azon szereplő fogásokat valamilyen módon csempészd be a baba menüjébe. Ha például gyermeked szereti a tésztát, akkor ez a köret jelenjen meg az ebédnél. Az is egy jó megoldás lehet, ha a listán szereplő egyes élelmiszerekből készítesz egy kis szendvicset vagy pépet.

A pép egyébként azért is remek választás, mert gyorsan elkészül, számos különböző ízben kapható, továbbá rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
3. Kóstoltass könnyedén
Tudtad, hogy körülbelül tízszer meg kell kóstolnod valamit ahhoz, hogy végül megszeresd? Azaz teljesen normális, ha babád nem rajong elsőre az új ízekért. Annak természetesen mindenki örül, ha megkóstolja az ételeket, de ez ne nyomásra történjen. Mindig a gyereked döntse el, hogy mennyit eszik egy adott ételből, de már bízd rá azt is, hogy meg szeretné-e egyáltalán kóstolni.

Ezen kívül azt is meg kell tanulnia, hogy bízzon a kóstolási élményeiben, és az is teljesen rendben van, ha valami nem ízlik neki.

4. Fedezzétek fel az ételt együtt
Ha kóstolásról beszélünk, akkor mindig arra gondolunk, hogy az ételt a szánkba vesszük, megrágjuk és lenyeljük. Ennél azonban sokkal többről is lehet szó. Vizsgáljátok meg egy fogás kinézetét, illatát, állagát, ízét. Bátran vegyétek ezt játékosra! Minél többször megismétled ezt, annál inkább kedvet csinálsz ahhoz gyermekednek, hogy megkóstolja.

5. Mindenféle kényszer nélkül kínálj (még) nem kedvelt élelmiszereket is
Ahogy azt már említettük, teljesen normális, ha a babád nem akar mindent megkóstolni. Ennek ellenére ne csak egyszer kínáld meg valamivel, hanem többször, viszont minden alkalommal kényszer nélkül. Mindenféle nyomás nélkül tegyél elé olyan ételeket, amiket (még) nem szeret, így megadod neki a lehetőséget arra, hogy önszántából ismerkedjen velük.


Töltsd ki 2023. augusztus 27-ig a lent található űrlapot, és válaszolj helyesen a feltett kérdésre, hogy tiéd lehessen a képen látható Nestlé ajándék!

A nyereményjátékát szabályzatát és az adatkezelési tájékoztatót itt éred el.

EREDMÉNYHIRDETÉS

A játék lezárult. Mindenkinek köszönjük a részvételt. Rengeteg helyes megfejtés érkezett, alább az 5 szerencsés nyertes, akit e-mailben is értesítünk:
Nyertesek
- Cs. Zoltánné, Érd
- O-P. Beatrix, Kerekegyháza
- K. Zsuzsanna, Eger
- K. Melinda, Kétegyháza
- K-A. Szilvia, Budapest
Az űrlap nem érhető el, a nyereményjáték véget ért.