Menü

Utazzon virágzó tájakra!

Virágba borulva

Home » Szabadidő » Utazzon virágzó tájakra! - 04.2018

Japántól a Waldviertelig: tavasszal és kora nyáron a világot tarka virágszőnyeg borítja. Induljunk neki!

Tavasszal sok virág nyitja ki lassan bimbóit, amiből előbújik a törékeny virágzat. Ha a megfelelő időben vagyunk a megfelelő helyen, teljes pompájukban díszlő, színes virágmezők látványát élvezhetjük. A leghíresebb virágutazások Japánba a cseresznyevirágokhoz, vagy a franciaországi Provence-ba a levendulákhoz vezetnek. De természetesen a saját házunk táján is megcsodálhatjuk az igazi virágpompát. Egy azonban biztos: bárhol éri is
 a virágnyílás csodája, az emlék egy szép fotóért fog kiáltani!

Cseresznyevirágzás

KirschbluetenHol? Japán & Dél-Korea
Mikor? A vidéktől függően márciustól májusig

Valószínűleg a világ leghíresebb virágzási ideje a japán cseresznyevirágé. Japán neve szakura, s a szépséget, a kitárulkozást és az elmúlást jelképezi. A törékeny virágok a rózsaszíntől 
a fehérig minden elképzelhető árnyalatban pompáznak, a japán cseresznyefáknak összesen körülbelül 300 változatuk van. A rügyeik eltérő időben nyílnak ki, ezért van az, hogy a cseresznyevirágzás több hétig is eltart. Amint a fák virágba borulnak, a japánok kiözönlenek a parkokba, hogy pokrócaikat a virágok alá terítsék. Még neve is van ennek a tevékenységnek: hanami. A szomszédos Dél-Koreában ugyan valamivel kisebb a tömeg ilyenkor, de ők is fesztiválokkal ünneplik a virágzást.

A cseresznyevirág mint szimbólum:
A cseresznyefa virága a tisztaság, a szerencse, a boldogság és a szépség jelképe. A fa virágzása a japán kalendáriumban az év csúcspontját és a tavasz kezdetét jelöli. A rövid virágzási idő a japánok számára az élet állomásait testesíti meg, mint például a születést és a halált.

UTAZZUNK ÚGY, MINT A PROFIK!

Pipacsvirágzás

Hol? Waldviertelmohnblumen, Ausztria
Mikor? Június végétől július közepéig

Pontosan nem lehet megjósolni, hogy a waldvierteli pipacsmezők mikor borulnak virágba. Ezért követhetjük nyomon őket
 a pipacskamerán keresztül (www.waldland.at), amely az éppen aktuális képeket mutatja meg. A pipacsvirágzás központja minden nyáron Armschlag, amit pipacsfalunak is neveznek. A Mohn für alle Sinne, azaz Pipacs minden érzéknek nevű pipacskertben több mint 30 különböző díszpipacs virágzik, a falut túraútvonalak veszik körül, a pipacsüzletben pedig pipaccsal kapcsolatos, helyben készült termékeket vásárolhatunk meg, hogy hazavigyük őket emlékbe.

A mákvirág mint szimbólum:
A mákhoz már évezredek óta inkább negatív jelentést kapcsolnak. Mivel korábban elsősorban kábítószert készítettek belőle, így ez a növény a kísértést, az alvást és a halált szimbolizálja. A mákvirágról csupán az utóbbi időben asszociálnak pozitív dologra is, mára a vigasz jelképévé is vált.

Levendulavirágzás

lavendelfeld und ein haus im hintergrundHol? Provence, Dél-Franciaország
Mikor? Június végétől augusztus elejéig

A hatalmas levendulamezők minden nyár elején lilás-kékes virágágyássá változtatják Provence-t. Az intenzív árnyalatok simogatják a szemet, a nyugtató illat pedig kényezteti az érzékeket. Teljes pompájában júliusban tapasztalhatjuk meg a levendulavirágzást. Hogy a különböző helyeken mikor virágzik a levendula, az függ a levendula fajtájától, a tengerszint feletti magasságtól, a klímától és az időjárástól. A Routes de la Lavande kerékpárosoknak és autósoknak is több túraútvonalat kínál, amelyeknek hossza 70 és 214 kilométer között változik.

A levendulavirág mint szimbólum:
A levendula elsősorban a védelmet jelképezi, melyet számos gyógyító tulajdonságának köszönet. Továbbá a titkot, a tisztaságot és az emlékezést is megtestesíti.

Tulipánvirágzás

tulpen in den niederlanden mit windmühle im hintergrundHol? Holland
Mikor? Április közepétől kora májusig

A Lissében található Keukenhof, 
a világ legnagyobb virágoskertje 2018-ban március 22-től május 13-ig tart nyitva. Minden évben több mint hétmillió virághagymát és -palántát ültetnek itt el – nárciszokat, orchideákat, liliomokat, rózsákat és jácintokat. A tulipánok, amelyek április közepétől május elejéig virágoznak, minden évben rengeteg érdeklődőt vonzanak. A látogatók 
a helyszínen kerékpárt bérelhetnek és túrázhatnak a parkon kívül elterülő virágmezőkön. A tulipánokat egyébként nem gyönyörű virágaikért termesztik, hanem azért, hogy a virághagymákkal kereskedjenek. Hogy a lehető legtöbb tápanyagot megőrizzék, a virágokat nyáron lekaszálják, a friss tulipánhagymákat pedig nyár végén árulják.

A tulipán mint szimbólum:
A tulipánok egyszerre több dolgot is jelképeznek. Egyrészről azt szimbolizálják, hogy valaki nem képes a valódi érzései kimutatására, de a szerelmi csalódást és a beteljesült szerelmet is megtestesítik. A virág színéhez is jelentés párosul. A rózsaszín a frissességet, a fehér az örök, a piros a mély szerelmet, míg a sárga a szimpátiát jelképezi.

6 OK, MIÉRT FONTOS UTAZNI A GYEREKEKKEL

Rózsavirágzás

rosenHol? Dél-Anglia, Nagy-Britannia
Mikor? Június elején

Anglia híres a pompás kastélyairól, melyeket történelmi parkok öveznek. Tavasszal virágoznak a Londontól délre fekvő Kent grófság rózsái is. A „virágok királynőjének” itt több mint 30.000 fajtája található meg. Számos nyilvános és privát kert nyitja meg ilyenkor a kapuit a látogatók előtt, akik ilyenkor megcsodálhatják a lélegzetelállító rózsaültetvényeket.

A rózsa mint szimbólum:

A rózsa – ahogy ismeretes – a szerelmet jelképezi, de a szépséget és a szenvedélyt is szimbolizálja. A rózsa esetében is fontos szerepet játszik annak színe, a fehér kezdeti, bimbózó érzéseket vagy a búcsúzást, a rózsaszín a szerelembeesést, a vörös a szerelmet és a szenvedélyt, a sárga a féltékenységet vagy a hűtlenséget – a barátságban a hálát – testesíti meg.

 EGYEDÜL UTAZNI

Az almafa virágzása

apfelblüteHol? Dél-Tirol, Olaszország
Mikor? Március végétől május elejéig

A dél-tiroli almafák a mélyen fekvő völgyektől az 1000 méteres tengerszint feletti magasságig sorakoznak. A védett fekvés, a klíma, a sok napsütés és a kevés eső alkotja a dél-tiroli almák receptjét, melyekből évente több mint 950.000 tonnát szüretelnek le. Annak érdekében, hogy az almafák virágját a csillagfényes tavaszi éjszakák fagyától megóvják, vízpermetet szórnak rájuk. Az eredmény: filigrán jégvirágok.
Az almafa virága mint szimbólum:

Míg az alma a bűnt és a csábítást jelképezi, az almafa virágát szerencsehozónak tartják és az új szerelmet szimbolizálja.

A barackfa virágzása

marillenblüteHol? Wachau, Ausztria
Mikor? Március közepétől április közepéig

Több mint 100.000 barackfa ékesíti a Wachau-i világörökség tájképét. A Wachau-i kajszibarackot az Európai Unión belül saját márkaként védik. Tavasszal a több mint 170 hektárnyi barackos pompás virágszőnyeggé változik, mielőtt júliusban megkezdődne a szüret. A barackfa virágzása nagyban függ az időjárástól, általában április 5. és 10. között van csúcsa.

MentésMentésMentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk