Active Beauty
Tavaszi illat a lakásban
Szöveg: Nagy Viktória

Engedd be a természetet az otthonodba

Tavaszi illat a lakásban

A tavasz elérkeztével egyre színesebbé és illatosabbá válik a természet. Ezeket a pozitív változásokat pedig az otthonodba is érdemes bevarázsolnod. Az alábbi tippeknek hála a tavasz illata fogja belengeni a szobákat.

1. tipp: Friss levegő
Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a tavasz illata bejusson az otthonodba, ha szélesre tárod az ablakot, és élvezed, ahogy a friss levegő csak úgy áramlik be a szobába. Szellőztess rendszeresen, akár egy nap többször is, és így igazán közel érezheted magadhoz az éledő természetet.

15 háztartási fortély

2. tipp: Citrusos spray
A tavasz sokaknál egyet jelent a nagytakarítással. Most mutatunk egy olyan trükköt, amivel nem csak kellemes illatot tudsz varázsolni az otthonodba, de még a takarítás is könnyebben fog menni. Ehhez készítened kell egy citrusos sprayt.
Hozzávalók:
  • Narancs, citrom vagy mandarin héja
  • Ecet
  • Zárható befőttesüveg
Elkészítés:
  • Vágd kicsi darabokra a héjakat, majd szorosan egymáshoz nyomva tedd bele a befőttesüvegbe.
  • Öntsd fel ecettel addig, hogy az teljesen ellepje a héjakat.
  • 2-3 hétig hagyd lezárva állni, de néha óvatosan rázd össze. Amennyiben szükséges, tölts rá ecetet, ellenkező esetben penész keletkezhet.
  • Ha letelt a 2-3 hét, akkor egy szuper takarítószert kapsz, ami kellemes tavaszias citrusos illatot, illetve tisztaságot varázsol az otthonodba.
3. tipp: Virágcsokor
Ki ne szeretné virágokkal díszíteni az otthonát? Ha olyan szerencsés vagy, hogy van egy kerted, akkor csak ki kell menned, szedned kell pár szál virágot, és már el is készült a világ legtermészetesebb illatosítója. Ezzel a megoldással pedig nem csak az orrodnak kedvezel, hanem a szemeidnek is.
4. tipp: Illatgyertya
A legtöbben ősszel és télen gyújtanak illatgyertyákat, hiszen a hidegebb évszakokban nem csak az aromájuk, de a látványuk is pozitív hatással van ránk. Ezekről azonban tavasszal se feledkezz meg, hiszen az év ezen időszakában is kellemes hangulatot teremtenek. Szerencsére tavaszias illatokban is bőséges a választék, így ez is egy jó mód arra, hogy frissességgel töltsd meg otthonod.

5. tipp: Illatspray az ágyneműre
A tavaszi hangulat akkor ér el igazán, ha ezzel kelsz és ezzel fekszel. Ehhez pedig nincs más teendőd, mint az ágyneműre varázsolni a zöld évszak frissességét. Készíts magadnak levendulasprayt némi desztillált vízből, 1 evőkanál vodkából és 10-12 csepp levendula illóolajból. A keveréket töltsd bele egy 100 ml-es szórófejes flakonba, és pár naponta permetezd a takaródra és a párnádra.

6. tipp: Potpourri
A virágcsokorban található növények egy idő után elkezdenek hervadni. Mielőtt azonban a szemetesbe vagy a komposztra dobnád azokat, szedd le a fejekről a szirmokat, alaposan szárítsd ki azokat, és készíts belőlük potpourrit. Ezt töltsd tálakba, és helyezz el belőlük minél többet a lakás különböző pontjain.