Menü

Szépítő alvás

Az éjszaka jót tesz a hajnak és a bőrnek egyaránt

Home » Szépség » Szépségápolás » Szépítő alvás - 11.2018

Éjszaka az egész test regenerálódik. Ez nemcsak a kedélyünkre, a produktivitásunkra és a koncentrációs képességünkre van jó hatással, hanem az arcbőrünkre is.

Az alvás minősége és mennyisége kihat a közérzetünkre és az egészségünkre, mivel hatással van érzéseinkre, kinézetünkre és teljesítményünkre is. Aki keveset alszik, az rosszkedvű, erőtlennek érzi magát, dekoncentrált és türelmetlen. Alvási szokásaink a bőrünk minőségére, az immunrendszerünk állapotára és a súlyunkra is hatással vannak. A clevelandi Case Western Reserve University felméréséből kiderült, hogy azok a nők, akik legfeljebb öt órát alszanak éjszaka, 10 éven belül átlagban 0,7 kilóval többet híztak, mint azok, akik hét órát tudtak alvással tölteni. Ennek oka, hogy alváshiány esetén a zsírsejtek rosszabbul reagálnak az inzulin hormonra – tehát a kiadós alvás az anyagcserének is kedvez.

MIT TEGYÜNK A FÁRADT SZEMEINKKEL?

A bőr éjszaka dolgozik

„Szükségem van egy szépítő alvásra.” Ami sokszor inkább kifogásnak hangzik, annak az orvosok és a kutatók szerint tényleg van létjogosultsága. Alvás közben egy növekedési hormon termelődik, ami a sejtek regenerációjáért felelős. A túl kevés alvás következményeként szem alatti karikák és ráncocskák jelennek meg az arcunkon, és szárazzá, sápadttá válik az arcbőrünk. Az éjszakai krémek támogatják a regenerációs folyamatokat. Ezek a termékek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, melyek gátolják a kollagén lebomlását, megújítják a sejteket és erősítik a kötőszövetet. Krémezés előtt mindenképpen szükséges jól letisztítani a bőrünket, hogy az anyagok gond nélkül be tudjanak szívódni. Ezután pedig sokkal jobb lelkiismerettel hajthatjuk álomra a fejünket.

TÉLI BŐRÁPOLÁS 1×1

Így sikerülhet a szépítő alvás

  • Ritmus: A rendszertelen alvásidők, a nehéz ételek vagy az alkohol is megzavarhatják a nyugodt, pihentető alvást. Hétközben meg kellene próbálnunk mindennap ugyanabban az időpontban lefeküdni, így az agyunk is be tudja ezt programozni magának, és ki tud alakítani egyféle alvásmóduszt. A hatás pedig nem marad el.
  • Ápolás: Az ápolótermékek felerősítik a szépítő alvás jótékony hatásait, mivel az éjszaka folyamán hosszú idő áll rendelkezésükre, hogy hatásukat kifejtsék. Erre a célra a legjobbak a kifejezetten éjszakára kifejlesztett krémek, de a szérumok és a maszkok is valódi csodát tudnak tenni a zavartalan hatóidőnek köszönhetően. A fogápoló termékek között is találunk már olyanokat, melyek az éjszaka folyamán erősítik a fogzománcot, illetve eltüntetik az elszíneződéseket.
  • Sport: Egy könnyű délutáni vagy kora esti edzés segít az elalvásban, megerőltetőbb testedzést a lefekvés előtti négy órában már nem célszerű végezni. Vagy toljuk át reggelre, amikor is igencsak jó szolgálatot tesz majd a testet aktiváló kortizol nevű stresszhormon jelenléte.
  • Meditáció: Amikor a légzésünkre koncentrálunk, testünk és lelkünk megnyugszik, ilyenkor „kifújjuk a fáradt gőzt”. Ez csökkenti a stresszt, és megszabadít a nyomasztó gondolatoktól. Bőven elég csupán 30 percet eltölteni elalvás előtt egy nyugodt helyen a szép álmok érdekében.
  • Táplálkozás: Bizonyos élelmiszerek is kedvező hatással lehetnek az alvásunkra. A cottage cheese és a pulykahús is tartalmaz triptofán nevű aminosavat, aminek az alvás szabályozásában van szerepe. A triptofán nevű aminosav kedélyjavító, nyugtató és súlycsökkentő hatással is rendelkezik. A szervezet ezt nem képes előállítani, ezért a táplálkozás során kell gondoskodnunk a beviteléről.Ezenkívül a zöld leveles zöldségek – mint a káposzta, a spenót, a vízitorma és a kelkáposzta – magas magnéziumtartalma is segít az ellazulásban. Lefekvés előtt azonban nem ajánlatos fűszeres, valamint koffeint és alkoholt tartalmazó ételek, italok fogyasztása.

HAJÁPOLÁSI MÍTOSZOK: IGAZAK VAGY SEM

Az éjszakai műszak dolgozói

Arcápolás

Koncentrátumok: A szérumok és az ampullák nagy mennyiségben tartalmaznak rendkívül hatásos hatóanyagokat. Ezek általában kiváló minőségű olajok, melyek táplálják a bőrt, vagy pedig a hialuronsav, mely nedvességgel tölti fel azt. De a szemöldökünk és a szempillánk ápolására is léteznek szérumok. Az éjszakai órákban ezek az összetevők ki tudják fejteni kedvező hatásukat, és gondoskodnak arról, hogy friss arcbőrrel ébredjünk.

Maszkok: Miközben alszunk, az arcmaszkok elvégzik a munkát. Intenzíven ápolják és nedvességgel töltik fel a bőrt. A hámlasztó vagy intenzív tisztító maszkok használatát nem javasolják éjszakára, mert a bőrt túlságosan kiszáríthatják.

Krémek: Míg a nappali krémek a káros környezeti hatások ellen (pl. UV-sugárzás) védenek, addig az éjszakai krémek a bőr regenerációs folyamatait serkentik. Ezek hatóanyagokban gazdagabbak, hogy megnyugtassák a bőrt, és általában zsírosabbak is, hogy megfelelő mennyiségű nedvességgel lássák el.

Hajápolás

Pakolások: Az olyan összetevők, mint az argánolaj, olívaolaj és a keratin, hatékonyan ápolják a sprőd, száraz hajat. Megfelelő mennyiségű nedvességgel látják el, és újraépítik a sérült hajszálakat. A hajpakolásokat mindig a frissen mosott, törülközőszáraz hajra vigyük fel. Reggel öblítsük ki alaposan, és zárjuk a sort egy balzsamos ápolással.

A kezekre és a lábakra

Krémek & pakolások: Hideg időben elsősorban a kezek bőre van komoly igénybevételnek kitéve, néha még be is repedezik. Ezért főleg télen nem szabadna megfeledkeznünk a hidratálásukról. Egy héten egyszer kezeinket és lábainkat is kényeztethetjük egy kis pakolással, melynek összetevői az éjszaka folyamán ki tudják fejteni ápoló hatásukat. Az ágynemű tisztaságát pedig azzal óvhatjuk meg, ha ilyenkor zoknit és vékony pamutkesztyűt húzunk.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk