Active Beauty
Véget ért a téli álom
Szöveg: Nagy Viktória

Így ébreszd fel a bőrödet

Véget ért a téli álom

Amikor elkezd egyre feljebb kúszni a hőmérő higanyszála, érdemes a szépségápolási rutinodat is felfrissítened, hogy felkészíthesd a bőröd a tavaszra.

A tél nagy kihívást jelent a bőr számára, hiszen nem csak a hideg levegő árt neki, hanem a szél és a száraz fűtési levegő is. Ezeknek a környezeti hatásoknak pedig rövid időn belül megvan az eredménye: romlik a bőr vérellátása, ezáltal az fáradtnak és sápadtnak látszik. Súlyos esetben egyes részeken nagyon ki is száradhat. Az alábbi trükkökkel azonban felébresztheted a bőröd a téli álomból.

Sima és feszes bőr vazelinnel?

Tavaszi nagytakarítás
A télen használt bőrápolótermékek lehetnek gazdagok, akár visszazsírozó hatásúak. Tavasszal azonban ennél sokkal könnyebb textúrájú készítményekre van szüksége a bőrnek, például egy arctisztító zselére vagy habra. Lehetőleg olyan termékeket használj, amelyek felkészítik a bőrt az olyan környezeti hatásokra, mint a finompor és a pollen. A túl zsíros krémeket mindenféleképpen mellőzd, mert a bőröd azokat nem fogja tudni beszívni, így nagyobb eséllyel alakulnak ki rajta pattanások és mitesszerek.

Mélytisztítás
Rendkívül fontos az alapos bőrradírozás, hiszen csak így tudod eltávolítani az elhalt hámsejteket. Erre a célra használj enzim peelinget, amitől szép fényes lesz a bőröd. A másik érv, ami emellett szól, hogy az ilyen típusú bőrradírok sokkal kíméletesebbek a mechanikai készítményeknél. A gyümölcssavas peeling a legjobb, de ezt csak szakember végezheti el. Egy ilyen kezelés után mindenféleképpen használnod kell fényvédőkrémet, ellenkező esetben leéghet a bőröd, vagy pigmentfoltok keletkezhetnek rajta.
Szérumok
Főleg az átmeneti időszakban lehet rendkívül érzékeny a bőr, ami a folytonos krémezés ellenére is állandóan száraz. Erre megoldást jelenthet a szérumok használata, ugyanis azokban magas koncentrációban találhatók meg a hatóanyagok, ezáltal sokkal hatékonyabbak. Egyszerűen masszírozd a bőrödbe a szérumot a nappali vagy éjszakai arckrém felvitele előtt.

Fényvédelem
Amikor ismét melegebb van, értelemszerűen több időt töltesz a szabadban. Ez alapvetően jó, hiszen a séta vagy a futás a közeli parkban serkentik a bőr vérellátását, így az lassan fel tudja építeni a saját védelmi rendszerét a káros UV-sugarakkal szemben. Ennek ellenére szükség van a fényvédő krémek használatára, hiszen a téli hónapok után sokkal érzékenyebbé vált a bőr. A 20 faktoros krémek használata elengedhetetlen a mindennapokban.

Fermentált kozmetikumok

Allergia
Tavasszal a pollenek is sokat árthatnak és irritálhatják a bőrt, ugyanis be tudnak jutni a szőrtüszőkbe, ahol aztán allergiás reakciókat válthatnak ki. Ez főként abban az esetben fordulhat elő, amikor a természetes védőrétegben még a rosszul megválasztott ápolótermékek is kárt tesznek. Amennyiben érzékeny és nagyon száraz a bőröd, akkor tavasszal mindenféleképpen mondj le az agresszív vagy illatanyagokat tartalmazó termékekről, továbbá arra is figyelj, hogy ezekben a készítményekben ne legyenek se tartósítószerek, se szilikon, se paraffin.