Active Beauty
Fermentált kozmetikumok

Fermentált kozmetikumok

Fermentált kozmetikumok

A fermentáció egy rendkívül hasznos eljárás, amit az élelmiszeriparban már régóta alkalmaznak. A kozmetikumok esetében azonban egy új trend, ami Koreából indult el. A fermentált kozmetikumok szebbé és egészégesebbé varázsolják a bőrt, méghozzá kockázatok és mellékhatások nélkül.

Mi a fermentáció?
A fermentáció szó jelentése erjedés, illetve erjesztés. Ennél az eljárásnál bizonyos gombák, baktériumok és mikroorganizmusok a cukrot átváltoztatják laktózzá. Eközben értékes aminosavak, vitaminok és antioxidánsok keletkeznek, melyek nem csak a bőrre, hanem az egész testre jótékony hatással vannak. A folyamat során a szénhidrátok is lebontódnak, ezáltal egy savanyú közeg jön létre. Abban az olyan baktériumok, melyek megrohasztanák az élelmiszereket vagy tönkretennék a kozmetikumokat, egyszerűen elpusztulnak. Ez a folyamat legalább 4 hétig tart.

Fermentált kozmetikumok
Ezkehez a kozmetikumokhoz főként növényeket, gyümölcsöket és fűszereket használnak, például rózsaszirmokat, ginzenget, bambuszt vagy sárgabarackot. Ezeknél a készítményeknél a természetes összetevőkön van a hangsúly, miközben tilos állatkísérleteket végezni. A bőröd rendkívül hálás lesz, ha ilyen termékeket használsz, ugyanis a fermentált kozmetikumokban a másodlagos növényi anyagok teljes mértékben kifejtik antioxidáns erejüket, ezáltal gyulladáscsökkentő hatásuk van, továbbá megelőzik az oxidatív stresszt.
 
A krémek, szérumok és társaik elkészítése során azonban hőre is szükség van, hiszen csak így lehet tartósítani ezeket. A fermentálásnak köszönhetően ugyanis nem csak tartósak lesznek a különféle szépségápolási termékek, de teljes mértékben megmaradnak benne a vitaminok és tápanyagok, tehát semmi nem vész el.

Fermentált kozmetikumok: a legjobb öregedésgátlók
A fermentálás során a természetes kozmetikai hatóanyagokból vitaminok és aminosavak keletkeznek, melyeknek öregedésgátló hatásuk van. Az aminosavak feszesebbé varázsolják a bőrt, továbbá serkentik a kollagéntermelést. A vitaminok pedig megvédenek az UV-sugarak káros hatásaitól. Köztudott, hogy ezek felelősek leginkább a bőr öregedéséért. Ezeken kívül még a szervezet saját hialuronsav termelését is felgyorsítják.
Leginkább a koreai ginzeng antioxidáns hatása erősödik fel a fermentálás következtében. Amennyiben a bőr öregedésének lelassítása a cél, akkor azokat a készítményeket részesítsd előnyben, melyek tartalmaznak fermentált ginzenget, fekete teát vagy rózsaszirmokat.

Fermentált hatóanyagok: remek felszívódás
A fermentáláson átesett ásványi anyagokat vagy vitaminokat rendkívül jól tudja feldolgozni a szervezetünk. Mivel az összetevők természetes állapota nem változik meg, nem igazán okoznak mellékhatásokat, így tökéletes választásnak bizonyulnak száraz és érzékeny bőr esetén.