Active Beauty
3 szuper spenótos recept
Szöveg: Nagy Viktória

Erő és egészség

3 szuper spenótos recept

A spenót 91 százalékban vízből áll, ezért kifejezetten kalóriaszegény. Emellett karotinoidokat, C- és K1-vitamint, vasat, kalciumot és folsavat is tartalmaz. Minél sűrűbben fogyasztjuk tehát, annál jobbat teszünk a szervezetünkkel. Szerencsére számos ételt el lehet belőle készíteni – mi most három remek receptet osztunk meg veled.

#1 – Tagliatella spenóttal és csirkével
Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 600 g csirkemellfilé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • 150 ml főzőtejszín
  • 500 tagliatella
  • 1 ek. olívaolaj
  • 300 g leveles spenót
  • Egy csipet só
  • Egy csipet őrölt fekete bors
Elkészítés
  1. Egy edényben forralj fel kb. 4 liter vizet. Eközben mosd meg a csirkemellfilét, töröld szárazra és amennyiben szükséges, távolítsd el az ínakat. A filét vágd kb. 3-4 cm-es darabokra. A hagymát hámozd meg, vágd félbe és kockázd fel.
  2. Egy serpenyőben hevíts fel 2 evőkanál olajat, majd 3-4 percig pirítsd a csirkemelldarabokat. Ezután tedd félre egy tányérra. A serpenyőbe tegyél még egy evőkanál olajat, és közepes lángon kb. 3 percig pirítsd a hagymákat. Ha letelt az idő, akkor öntsd hozzá a főzőtejszínt, hagyd felforrni, és közepes lángon főzd további 3-4 percig.
  3. Eközben tedd a tésztát egy csipet sóval együtt a forrásban lévő vízbe, és főzd készre. Ezután szűrd le, majd keverd össze 1 evőkanál olívaolajjal.
  4. Mosd meg a spenótot, szárítsd meg, és add hozzá a tejszínes szószhoz, várj 1-2 percet, hogy összeessen a spenót, majd tedd hozzá a csirkemellet is. Amennyiben szükséges, akkor fűszerezd sóval és borssal.
  5. Végül a serpenyőben keverd össze a tésztát, a szószt és a csirkemelldarabokat, és már el is készültél.
#2 – Lazacfilé citromos-spenótos salátával
Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 600 g lazac
  • 2 db citrom
  • 3 ek. vaj
  • 400 g leveles spenót
  • 3 ek. olívaolaj
  • egy csipet só és őrölt fekete bors
Elkészítés
  1. Ha fagyasztott lazacot használsz, akkor egy éjszakán át hagyd a hűtőben, így fel tud engedni. A citromot alaposan mosd meg, majd annyi héjat reszelj le, hogy az 1 teáskanál mennyiségnek feleljen meg. Ezután vágd félbe, és facsard ki a levét. A második citromot is tisztítsd meg és szeleteld fel. Egy edényben keverd össze a vajat a reszelt citromhéj felével, 1 teáskanál citromlével és sóval.
  2. Mosd meg a lazacot, töröld szárazra, és sózd, illetve borsozd meg. Ezután helyezd rá egy alumínium grilltálcára, tegyél rá pár szelet citromot, illetve vajdarabokat is szórj rá. A forró grillen kb. 12 perc alatt elkészül a hal, de természetesen sütőben is megsütheted. Ebben az esetben 175 Celsius-fokra és 15 percre lesz szükséged.
  3. A spenótot mosd meg, töröld szárazra, és tépked kisebb darabokra. Egy edénybe tegyél olívaolajat, 1 evőkanál citromlevet, a maradék reszelt citromhéjat, illetve némi sót és őrölt borsot. Ezeket alaposan keverd össze egymással, majd tegyél belőle egy tányérra. Erre helyezz rá 1 lazacfilét, arra csepegtess a vajas szószból, és már fogyaszthatod is.

#3 – Alma-spenót smoothie
Hozzávalók 4 adaghoz:
  • 1 db citrom
  • 300 g leveles spenót
  • 3 db zöld alma
  • 800 ml víz
Elkészítés
  1. Mosd meg a citromot, felezd meg, majd facsard ki a levét.
  2. Tisztítsd meg a spenótot és töröld szárazra.
  3. Az almákat is öblítsd le, hámozd meg, távolítsd el a magházat, és vágd kockákra.
  4. Egy magasfalú edénybe tedd bele a spenótot, a felkockázott almákat, 1-2 evőkanál citomlevet és a vizet. Botmixerrel alaposan aprítsd és keverd össze.
  5. Tölts egy adagot egy pohárba, és már fogyaszthatod is.