Active Beauty
Interjú dr. Ragány Angélával

„A színtanácsadás arról szól, hogy harmóniát keresünk”

Interjú dr. Ragány Angélával

Dr. Ragány Angélának rózsaszín napszemüveg sem kell ahhoz, hogy kellően színesen lássa a mindennapokat. De mivel is foglalkozik pontosan egy színszakértő? Többek között erről faggattuk ki!

A jogi egyetem elvégzése után hogyan jött az éles szakmaváltás az életedben?

Erre a kérdésre tudok hosszabban, és nagyon röviden is válaszolni. Az utóbbi: nemes egyszerűséggel elrontották a hajszínem, ami bizonyára sok más nőtársammal is előfordult már, én azonban szerettem volna a miértekre is megkapni a választ, és ez indított el a változtatás útján. Ehhez társult egy olyan érzésem a régi munkámmal kapcsolatban, hogy már nem éreztem jól magam benne, időpazarlásnak éltem meg az irodában töltött napokat, és egyre inkább úgy láttam, hogy egy kreatívabb, segítő foglalkozás az, amiben igazán ki tudok teljesedni.

INTERJÚ JAKUPCSEK GABRIELLÁVAL

Ha egy laikusnak kellene bemutatnod, hogy mivel foglalkozik egy színszakértő, illetve milyen színtípusok vannak, akkor hogyan tudnád a legkönnyebben leírni?

Nagyon leegyszerűsítve a színtanácsadás arról szól, hogy harmóniát keresünk. Ahogyan a természetben is mindig harmónia van, úgy mi, emberek is keressük, és érezzük ezt tudat alatt. Elég egy virágba boruló, frissen zöldülő tavaszi rét színeit, hangulatát magunk elé képzelnünk, a természetben minden csodásan egyben és rendben van. Ha pedig ezt az emberek külsejére adaptáljuk, akkor egy színtanácsadás során megvizsgáljuk, megkeressük, melyek azok a színárnyalatok, amelyek leginkább harmonikusak a saját, természetes adottságainkkal (hajszín, bőrtónus, szemszín). Biztosan sokan tapasztaltak már olyat – ha tükörbe néztek –, hogy valami miatt sápadtnak, fáradtnak látták magukat, csak épp nem tudták megmondani, mitől lehet. Nos, ilyen esetben valószínű, hogy vagy a hajszínünkkel (ha festett), a sminkünkkel, vagy az éppen viselt ruha színével nem stimmel valami. A színtanácsadás során abban segítünk a hozzánk forduló hölgyeknek és uraknak, hogy tudatosan vásároljanak, és csak olyan darabokat, színeket válasszanak, amelyekkel valóban a legjobban emelik ki a szépségüket. Az egyes színtípusok elnevezése megegyezik az évszakokéval, vagyis beszélünk tél, tavasz, nyár és ősz színtípusról.

Sokan a fekete, a fehér és a szürke színek mögé bújnak. Mit gondolsz, miért van az, hogy a nők manapság ritkán mernek csak bátran a színek felé fordulni?

Mert sokan – tévesen – azt gondolják, hogy ezekkel a színekkel nem tudnak hibázni… de ez sajnos nem így van. A fekete és a szürke sem áll jól mindenkinek, sőt! A fehérek esetén sem mindegy, milyen fehéret választunk! Azt tapasztaltam a szakmában eltöltött 6 év alatt, hogy a színek sokak számára félelmetesek, mert az a képzet kapcsolódik hozzájuk, hogy ha ott „bakiznak”, az rosszabb, mintha a feketével bakiznának. A másik ok pedig, amit gyakran hallok: az önbizalom hiánya és a bátortalanság. Vagyis ha én felveszek egy tűzpiros ruhát, az teljesen biztos, hogy abban bizony meg fognak nézni az utcán. Ha valaki ezt nem szereti, nem viseli jól, vagy szimplán introvertáltabb típus, akkor kerülni fogja a hasonló helyzeteket, és marad szürkében, amiben jól el lehet bújni. De számos más ok is állhat a jelenség mögött: sok hölgy ügyfelem, aki férfiközegben dolgozik, arról számol be, hogy nem szeretné nőként magára vonni a férfiak figyelmét, és emiatt „bújik” egyszerűbb, neutrálisabb színek mögé… ezt is meg lehet érteni…

Ahogy a Pantone minden évben megválasztja az év színét, divat tekintetében mit mondanál a 2021-es évre nézve. Van olyan, amivel nem lehet mellélőni?

Így van, a Pantone Intézet bejelentését mindig óriási figyelem kíséri. 2021 -ben nem is egy, hanem két árnyalatot is választottak: egyikük az élénk napsárga (illuminating), a másik pedig a középszürke ( ultimate grey).  Az Intézet vezetőjének kommunikációja szerint a „2021-es színek tükrözik a globálisan zajló eseményeket, kifejezve, hogy az emberek melyik színben látják az erőt, a reményt, és az összefogást.”

Tapasztalatod szerint önmagunk stílusának megtalálása mennyire befolyásolja az önbizalmat? 

Nagyon! A szín-és stílustanácsadás önismereti utazás is egyben. Az ember sok olyan dolgot tud meg magáról, amit csak egy külső (szakértő) szem lát meg. A hozzám forduló hölgyek (és urak) önbizalmát is építjük a tanácsadás során, külön kiemelve, mi minden szép, és hangsúlyozandó rajta. Mi igyekszünk szükség esetén életmódbeli, bőrápolási, és lelki kérdésekben is segíteni a hozzánk fordulókat. Nem véletlen, hogy a legtöbb hölgy ügyfelemmel messze több van pusztán szolgáltató- ügyfél viszonynál, nagyon sokan a bizalmukba fogadnak, megosztják aktuális magánjellegű vonatkozású dolgaikat is velünk. Ebből is látszik, hogy ez mennyire segítő szakma. Az önbizalom pedig egy olyan dolog, amivel szerintem mindenkinek dolga van, és érdemes fejleszteni, tenni magunkért minden egyes nap. Ebben remek segítség mindaz a tudás, amit a hölgyeknek átadunk saját magukról.

SIMON KORNÉL: “A SAJÁT SZABÁLYAIM SZERINT ÉLEK”

Nagyon üdítő élmény volt végignézni az Instagram profilodat, ami gyönyörű színekben pompázik. Mint szín- és stílus szakértő hiszel a színek mágikus erejében? 

Abszolút. Minden szín egy energia, képvisel valamit, elég csak a hét fő csakrára gondolnunk, azoknak is megvannak a jellemző árnyalataik. Nem véletlen, hogy bizonyos színeknek bizonyos jelentéstartalmakat is társítanak. Például a sárga sokak szerint az irigység színe, a fehér az ártatlanságé, a tisztaságé; a szürke kompromisszumot mutat; míg a pirosról mindenkinek a szenvedély, a szerelem, a túlfűtöttség jut eszébe…és a sort sokáig folytathatnánk. Abban is hiszek, hogy a színek hatással vannak a hangulatunkra, a lelkiállapotunkra. Nem véletlenül van az sem, hogy a mediterrán népek (olaszok, spanyolok) sosem fukarkodnak a színek használatával, míg ha északabbra jutunk, minden egyre letisztultabb, szürkébb, feketébb lesz..