Active Beauty
Öt tipp a közös őszi barkácsoláshoz
Szöveg: Caroline Essl, Eva Pohn

Öt tipp a közös őszi barkácsoláshoz

A szülők hajlamosak arra, hogy ha leülnek a gyerekeikkel kézműveskedni, konkrétan előírják nekik, hogy mit hogyan csináljanak. Pedig a gyerekek születetten kreatív lények, és imádják magukat szabadon kiélni az alkotásban. Javaslatunk: öltözzetek fel jól, és irány az erdő. Ott rengeteg olyan dolgot találtok, amiből kreatívkodhattok. Bele velük a kosárkába! Meglátod, el fogsz ámulni, micsoda kreatív alkotások készülnek majd belőlük.
A kézműveskedés fejleszti a finommotorikát és a kreativitást. Ez utóbbit akkor tréningezi a leginkább, ha hagyod a gyermeket önállóan dolgozni. Szerezzetek be előre fenntartható és természetes barkácsanyagokat. Tehát tegyetek egy sétát a természetben, és kutassatok potenciális alapanyagok után. Látni fogod, hogy a kis művészek egy szempillantás alatt telerakják kincsekkel a kosárkát. Meglátjátok, a már meglévő dolgok új életre keltésében több örömötöket lelitek majd, mintha kész dolgokat vásárolnátok az üzletben.

Öt tipp a közös őszi barkácsoláshoz


Így lesz csudajó élmény a közös kézműveskedés:

1. tipp: Hagyd a gyermeket egyedül dolgozni

Jóllehet a mi gyerekkorunkban még más volt a szülők hozzáállása, a gyerekeknek a kézműves délutánon nincs szükségük anya és apa folyamatos felügyeletére és irányítására. Hagyd a lépésrőllépésre leírásokat tartalmazó DIY könyvet nyugodtan a polcon, és engedd a kicsiket önállóan alkotni. Ezáltal fejlődik a kreativitásuk, és nagyobb sikerélményük lesz. És ki mondta, hogy a békának mindenképpen zöldnek kell lennie, egy háznak pedig nem lehetnek szárnyai?

2. tipp: Készítsd össze a kreatívládát

Gyűjtsetek együtt természetes anyagokat – kis ágakat, leveleket, gesztenyéket, tobozokat vagy köveket. Természetesen olyan alapvető kellékek, mint a papír, a tollak, a ragasztó és az olló sem hiányozhatnak belőle. Ezenkívül nagyon kedvelt kreatív alapanyag a tojástartó, a joghurtos pohár, a vécépapírguriga vagy a színes gombhalom: gyakran a leghétköznapibb dolgok nyűgözik le a legjobban a kicsiket.

3. tipp: Tervek nélkül

Szigorúan betartanád a barkácsolás-takarítás-játék sorrendet? Miért ne kezdhetnének el a gyerekek már alkotás közben játszani az általuk barkácsoltakkal? Lehet, hogy játék közben támadnak új ötleteik az alkotás „továbbfejlesztését” illetően. Ezért ne rakd el messzire a barkácsdobozt, hátha szükség lesz még rá.

4. tipp: Tanács igen, elvárás nem

Ha a gyermeked egy rókát szeretne készíteni, viszont nem tudja, hogy hogy kezdjen hozzá, és kérdően néz rád, akkor természetesen adhatsz neki néhány tippet. Mutathatsz neki például egy képet egy kész papírtányér rókáról, vagy nagyjából elmagyarázhatod neki, hogy te hogyan készítenéd el.
Egy a fontos: ne legyenek elvárásaid az eredményt illetően. Ha a rókából mégiscsak egy nyuszi vagy egy meghatározhatatlan, kreatív akármi lesz, az is teljesen rendben van.

5. tipp: Bízz az ügyességében

Nem kérdés, hogy az éles olló, a szupererős ragasztó vagy az alkoholos filc nem való a gyerekek kezébe. Egy speciális gyerekollót, egy ragasztót vagy színes tollakat viszont érdemes a kicsik rendelkezésére állítanod. Hiszen hogyan bontakoztathatnák ki a kreativitásukat eszközök nélkül? És ne aggódj, hamar belejönnek a használatukba. Apró balesetek pedig a kerti játék közben is történhetnek – ezek a tapasztalások hozzátartoznak a világ felfedezéséhez.