Active Beauty
Ayurvédikus szépségápolás

India házhoz jön

Ayurvédikus szépségápolás

Szerencsére nem kell Indiába utaznunk ahhoz, hogy egy ayurvédikus kúrában lehessen részünk. Következzen 5 tipp, amit a szépségápolás során bevethetünk otthon is a jobb közérzet érdekében.

Sok „stratégia” létezik a boldogság, a szépség és a jólét elérésére. Az egyik legrégebbi Indiából származik. Az ayurvéda jelentését úgy fordíthatnánk le, hogy “az egészség és a hosszú élet tudománya”. Célja a test, a lélek és az elme harmóniájának megteremtése. A jó hír pedig az, hogy még otthon is gyakorolhatjuk.

Több mint 20 különféle módszert vethetünk be az ayurvédikus szemlélet keretein belül, ilyenek például az olajos masszázsok, a hámlasztások, a gyógynövényes gőzfürdők, a meditációk és a megfelelő táplálkozás összeállítása. Az ayurvédikus tanítás holisztikus koncepciónak tekinti a test, az elme és a lélek harmonizálását. Az alapelv az úgynevezett Dosha-tanításon nyugszik: ennek alapján minden emberben három pszichoszomatikus funkcionális elv működik, amelyek a test minden folyamatát irányítják. Ezeket a „dózákat” Vata, Pitta és Kapha néven hívják, és születésüktől kezdve minden emberben eltérően uralkodnak. Ha mindhárom alapelv összhangban van, akkor vagyunk egészségesek és boldogok.

A modern életben sokan úgy érzik, hogy elveszítették a belső egyensúly természetes érzetét. Sokan úgy tartják, hogy az ayurvéda segít újra felfedezni ezt az egyensúlyt. A keresés jutalma: sima és ragyogó bőr, szikrázó szem, elégedett mosoly.

NAPOZÁSI ABC

Az indiai életmód elsajátításának legegyszerűbb módja az otthoni ayurvéda kezelés. Fontos, hogy az ayurvéda nem egy gyors szépségápolási beavatkozás, hanem egy életmód. Minél rendszeresebben építjük be az ayurvédikus rituálékat a mindennapi életbe, annál jobban érezzük majd jótékony hatásait.

 

  1. Ébredjünk gyömbérrel

Kezdjük egy nagyon egyszerű otthoni praktikával a reggeleket. Helyezzünk néhány szelet gyömbért egy pohár vízbe minden este, és reggel igyuk meg közvetlenül ébredés után. Az indiai tanítások szerint így lehet felébreszteni az élet szellemét. A „folyékony C-vitamin” életre kelti a testet, erősíti az immunrendszert és a bőrt. Az indiai hagyomány szerint viszont soha nem szabad a testet hideg hőmérséklettel leterhelni, ezért a legjobb, ha langyos vagy legalább szobahőmérsékletű italokat fogyasztunk.

  1. Gyógynövényes gőzfürdő

A meleg gőz megnyitja a pórusokat, és aktiválja a sejtek áramlását, így a bőr saját regenerációs folyamatait optimálisan támogatja. A gőzfürdők ezért is tartoznak a klasszikus szépségápolási rituálék közé. Ayurvédikus gyógynövényekkel – például friss gyömbérrel, kurkumával, fahéjjal, kakukkfűvel és levendulával – dúsítva a fürdőnket még jobb hatást érhetünk el a bőr sejttevékenységére nézve.

Töltsünk tele egy tálat forró vízzel, adjunk hozzá egy teáskanálnyi fűszert, tartsuk arcunkat a meleg pára fölé, és hagyjuk, hogy a tápláló gőzök körülbelül három-öt percig végezzék aktiváló munkájukat. Legyünk óvatosak, az égési sérülések elkerülése érdekében először ellenőrizzük csuklónkkal, hogy mennyire meleg a gőz.

ELKENVE

  1. Öblögetés olajjal

Az indiai tanítás szerint a naponta végzett öblögetés aktiválja a test saját méregtelenítési folyamatát, és nemcsak a szájhigiéniát, hanem a test minden létfontosságú funkcióját is javítja ezzel. Erre még nincsenek tudományosan megalapozott bizonyítékok, a kezelés viszont káros nem lehet. Arra azért ügyeljünk, hogy ne nyeljük le az olajakat. Az ayurveda szerint az olajos öblögetés minden reggel ébredés után ajánlott. Öblögessünk 1 teáskanálnyi kókuszolajjal 2 percig, majd köpjük ki.

 

  1. Ápoló olajok a bőrre és hajra

A szezámolaj az egyik legértékesebb kozmetikai termék Indiában, ahol úgy tartják, méregtelenítő hatása is van. Hagyományosan masszázsként használják. Ha otthon szeretnénk beépíteni a szépségápolási rutinunkba, egyszerűen keverjünk bele néhány csepp szezám olajat a szokásos testápolónkba és/vagy a hajápolónkba, majd alkalmazzuk ezeket a termékeket a megszokott módon. Az olaj erősíti a bőr és a haj szerkezetét, rendszeres használat mellett pedig a száraz bőr és a haj gyorsan regenerálódik.

  1. Fürdő indiai módra

Az ayurvédikus gyógynövények nemcsak a testre, hanem az elmére is pozitívan hatnak, olajai a fürdővízhez adva pedig garantálják a pihenést és a jó közérzetet. Kényeztessük magunkat egy ilyen fürdővel egy stresszes munkahelyi nap után. Ehhez forraljunk fel fél liter kamillateát, adjunk hozzá öt evőkanál szezámolajat és néhány csepp fahéj, jázmin, rózsa és szantálfa illóolajat. Az egészet jól keverjük össze, adjuk hozzá a fürdővízhez, és élvezzük a pihenést. Az élvezet a boldogság és az elégedettség egyik legfontosabb kulcsa – nem csak Indiában!