Menü

Napozási ABC

Minden fontos tudnivaló a strandoláshoz

Home » Szépség » Napozási ABC - 07.2018

Minden, amit tudni akart a napvédelemről, ABC sorrendben.

A, mint After Sun

 

A napozás utáni termékek nyugtatják és hűsítik a bőrt, valamint egyenletesen hidratálttá teszik azt. Az enyhe bőrpírt barnasággá alakítják. Ezenkívül a jó napozás utáni krém gyulladáscsökkentő hatású, és segít regenerálni a bőrt.

NAPOZÁS UTÁN

 

B, mint bababőr

 

A babákat az első 12 hónapban nem szabad közvetlen napfénynek kitenni, mivel a bőrükből még hiányzik a védő hatású festékanyag, a melanin. A csecsemőket csak árnyékos helyre vigyük, öltöztessük őket könnyű anyagú ruházatba, adjunk rájuk fejfedőt, és kenjük be őket magas fényvédő faktoros (SPF 50+) naptejjel.

 

Jó tudni: az árnyék sajnos nem feltétlenül véd meg minket a leégéstől.

C, mint csemetéink

 

A felnőtt bőrhöz képest a gyerekek bőre tízszer vékonyabb. Még nem eléggé pigmentált, öngyógyító mechanizmusa pedig még nem fejlődött ki teljesen. Ezért a gyerekeket 3 éves korukig fokozatosan kell a naphoz hozzászoktatni. A gyerekek napteje legyen legalább 30, de még jobb, ha 50 faktoros, legyen vízálló, és tartalmazzon olyan tápláló összetevőket, mint a havasi gyopár vagy az aloé vera, ne tartalmazzon viszont szín-vagy illatanyagot.

D, mint DNS-védelem

 

Az UV-sugárzás szabad gyököket szabadít fel. Ezek megtámadják a sejteket, így a DNS-t is. A túl hosszú és túl intenzív UV-sugárzás maradandó károkat, és a legrosszabb esetben akár bőrrákot is okozhat. A különleges DNS-védelemmel ellátott naptej megakadályozza, hogy a napsugárzás kárt tegyen a bőrben, semlegesíti a szabad gyököket, és serkenti a sejtregenerálódást.

E, mint én-idő

 

A pigmenteknek köszönhetően a bőr bizonyos ideig képes megvédeni magát a napsugárzástól. Ezt az időszakot természetes önvédelmi időnek nevezzük – ami egyénenként eltérő lehet. Hossza a bőrtípustól és a sugárzás erősségétől függ. Ne felejtsük el azonban, hogy ez nem ment fel a napvédő termékek használata alól. (Lásd tehát a bőrtípusokról szóló részt is.)

NAPVÉDELEM MINDEN KORBAN

 

F, mint fotostabilitás

 

Egy napvédő termék akkor fotostabil, ha a sugárzás nem változtatja meg a termék hatását.

G, mint glicerin

 

A glicerin nem egyszerűen hidratál, hanem tartósan hidratálttá teszi a bőrt. Ezért olyan fontos összetevője a napozás utáni termékeknek.

H, mint hidratálás

 

A nyári hónapokban még fokozottabban kell ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Bizonyos ételek, italok kifejezetten elősegíthetik a napvédelmet. A rendszeresen fogyasztott béta-karotin, az E-vitamin és az antioxidánsok meghosszabbíthatják a bőr önvédelmi idejét. A sárgarépa, az áfonya, a cékla, az olívaolaj és a lazac tartalmazzák őket.

I, mint innováció

 

A szépségipar fejlődésének köszönhetően mára a legkülönfélébb igényeket is kielégítik a napozótermékek. Többek között nagyon sok kellemesen könnyű állagú naptej létezik, amelyeket könnyen beszív a bőr. Vannak olyanok, amelyek megelőzik, hogy a ruhánk sárga foltos legyen, sőt olyan is, ami megakadályozza, hogy a homok a bőrünkre tapadjon.

J, mint jó életmód

 

Hogy a bőrünk mikor veszti el fiatalságát, az 75 százalékban az életmódunkon múlik. A ráncok főleg a felhám középső bőrrétegében alakulnak ki. Pontosan ott, ahol az UV-sugarak megtámadják a kollagéneket, amelyek a bőr feszességét biztosítják. Az antiaging azt jelenti: kevesebb nap, nagyobb védelem.

K, mint kémiai fényvédő szűrők

 

Ezek a hagyományos naptejek által tartalmazott szűrők védőréteget alkotnak a bőrön. Elnyelik az UV-sugarakat, és hővé alakítják őket. Így azok kevésbé ártalmasak a bőr számára. Ám nagyobb a veszélye, hogy rosszabbul toleráljuk ezeket a készítményeket, mivel a különféle kémiai anyagokat a bőr magába szívja.

L, mint leégés

 

Minden leégés elraktározódik a sejtekben, és károsíthatja a DNS-t. Csak az elmúlt 25 évben megduplázódott a bőrrák kialakulásának veszélye. Nem utolsó sorban emiatt rendkívül fontos, hogy mértékkel élvezzük a napsütést, és mindig elegendő naptejet használjunk.

MIT TEGYÜNK, HA MÁR BEKÖVETKEZETT A LEÉGÉS?

 

M, mint mikropigmentek

 

Az ásványi vagy fizikai szűrőket a natúrkozmetikai napvédő készítményekben alkalmazzák. A szűrőkben lévő mikropigmentek – például a titánium-dioxid vagy a cink-oxid – apró tükrökként viselkednek a bőrön, és visszaverik az UV-, valamint az infravörös sugarakat. Ezek a pigmentek nem szívódnak fel, így gyakorlatilag nincs mellékhatásuk, és attól a pillanattól kezdve hatnak, amint felvittük őket a bőrre.

N, mint nanorészecske

 

A nano szó görög eredetű és azt jelenti: törpe. Mivel a nanorészecskék képesek áthatolni a bőrön, esetleges egészségügyi hatásaikat figyelemmel kell követni. Egyelőre nincsenek hosszú távú kutatások ebben a témában. Néhány ásványi szűrőben UV-szűrőként funkcionálnak. „Bár a nano napvédő szűrőket a hatóságok biztonságosnak nyilvánították, sok vásárlónak vannak fenntartásai a használatukkal kapcsolatban” – mondja dr. Bernhard Irrgang, a Weleda Naturkosmetik fejlesztője.

O, mint ózon

 

Az ózonréteg legfőbb feladata, hogy kiszűrje az UV-sugárzást. A veszélyes UV-C-sugárzást megállítja, az UV-B-sugárzást pedig jelentősen csökkenti. A növekvő környezetszennyezés miatt az ózonréteg egyre vékonyabbá, a napsugárzás pedig egyre veszélyesebbé válik. A halogénezett szénhidrátok (az ózonréteg legfőbb ellenségei) széles körű betiltásának köszönhetően lassan, de javul az ózonréteg állapota.

P, mint precizitás

 

Ami a mennyiséget illeti, alkalmazzuk ezt a szabályt: legalább egy teáskanálnyi (5 ml) krém az arcra, két-három evőkanálnyi (45 ml) pedig a testre. Figyeljen rá, hogy mindig egyenletesen és elegendő krémmel kenje be magát. Jó még azt is tudni, hogy bizonyos időközönként újra fel kell vinni a naptejet, hogy a védelem kitartson – főleg amikor izzad vagy vízben volt.

Q, mint quality

 

A jó minoségű naptej olyan a bőrnek, mint a biztosítás. Fontos: figyeljünk rá, hogy garantáltan védjen az UV-A és UV-B sugárzástól, valamint szűrje az infravörös sugárzást, és tartalmazzon sejtvédő antioxidánsokat.

R, mint rendszer

 

A napon ez a sorrend érvényes: 1. elkerülni. 2. felöltözni. 3. krémezni. A bőrnek először hozzá kell szoknia a napsugárzáshoz. A nyár első napjain ezért maradjunk teljesen az árnyékban. A biztonság kedvéért napozás előtt 30 perccel kenjük be magunkat naptejjel. Ne feledkezzünk meg az olyan könnyen leégő részekről, mint a fül, a nyak, a kéz, a lábfej vagy a fej csupasz részei.

S, mint szemrevaló

 

A napszemüveg nemcsak trendi, hanem a szemet is védi. A napszemüvegeket fényvédő szintjük alapján sorolják be, de a gyártók ezt különféleképpen jelölik. Ezért különösen fontos, hogy figyeljünk a szár belső oldalán feltüntetett CE jelre. Ez garantálja, hogy az UV-védelmet tekintve a szemüveg megfelel az európai biztonsági követelményeknek. A drága napszemüveg nem feltétlenül védi jobban a szemet, mint egy olcsó.

 

T, mint típusok

 

Minden bőrtípusnak saját önvédelmi ideje van. Ez határozza meg, hogy milyen napvédő faktorra van szükségünk (SPF).

1-es típus: Nagyon világos bőr, szőke vagy vörös haj, kék vagy zöld szem. Szinte soha nem barnul le.

  • Önvédelmi idő: 5–10 perc
  • Ajánlott fényvédő faktor: 50+

2-es típus: Világos bőr, szőke haj, kék vagy zöld szem, enyhén barnul.

  • Önvédelmi idő: 10–20 perc
  • Ajánlott fényvédő faktor: 30–50

3-as típus: Sötét haj, barna szem. A bőr jól barnul.

  • Önvédelmi idő: 20–30 perc
  • Ajánlott fényvédő faktor: 20–30

4-es típus: Sötét bőr, fekete vagy sötét haj és barna szem. Gyorsan barnul.

  • Önvédelmi idő: 30–40 perc
  • Ajánlott fényvédő faktor: 20

U, mint UV-sugarak

 

Az ultraviola sugárzás elektromágneses sugárzás, amely három részből áll: UV-A, UV-B és UV-C. Az UV-A sugarak hullámhossza viszonylag nagy, ez teszi ki a teljes UV-sugárzás 95 százalékát. Mélyen be tud hatolni a bőrbe, megtámadja a sejteket, és maradandó károkat okoz a bőrben. Ezzel szemben az UV-B sugarak hullámhossza rövid, és csak a bőr legfelső rétegébe hatolnak be. Barnítják a bőrt, de leégést is okozhatnak.

Jó tudni: Az Európai Bizottság ajánlása szerint az UV-A és UV-B védelemnek legalább 1:3 arányúnak kell lennie. A dm-ben kapható valamennyi Sundance termék megfelel ennek a követelménynek

V, mint vitaminok

 

A D-vitamint, amit napvitaminnak is neveznek, a szervezet állítja elő a napsugárzás segítségével. Ily módon a napi szükséges mennyiségnek körülbelül 80 százalékát lehet fedezni, a többit a táplálékkal vesszük magunkhoz. A D-vitamin erősíti a csontokat, és befolyásolja az izomerőt. Az E-vitamin antioxidánsként ismert. Véd a szabad gyökök káros hatásától, ezért megtalálható a napvédő és a napozás utáni készítményekben is.

W, mint waterproof

 

Sajnos teljesen vízálló, azaz waterproof krém nem létezik. Legkésőbb szárítkozás után újra be kell kenni magunkat.

X, mint xantángumi

 

A xantángumi hozzájárul az emulgeált kozmetikai készítmények stabilizálásához, így meghosszabbítja a szavatosságot.

Y, mint Yes

 

Igen, most már jöhet a nyár!

Z, mint záróra

 

Egy napvédő krém fényvédő faktora azt jelzi, hogy mennyivel tovább maradhatunk a napon, ha a készítményt használjuk. Az ismételt krémezés nem hosszabbítja meg ezt az időt. A teljes védelmi időt a fényvédő faktor és az önvédelmi idő szorzataként számoljuk.


Találd meg a hozzád illő napozó termékeket!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk