Active Beauty
Tánc: a ritmusra mozgás pozitív hatásai

Dancing Queen

Tánc: a ritmusra mozgás pozitív hatásai

A „Dancing Stars” és a „Let’s Dance” jellegű showknak köszönhetően a táncsport újra több figyelmet kap. Sok televíziónézőnek elkezd bizseregni a lába a lendületes mozdulatok láttán, és elgondolkozik azon, hogy nem lenne-e újra itt az ideje táncórákat venni. Mindegy, hogy a standard táncok egyikét járjuk a legszívesebben, streetdancelünk vagy a kedvenc zenénkre ugrabugrálunk, a tánc minden formája pozitív hatást gyakorol a közérzetünkre.

Mi mindent profitálhatunk a táncból?

1. A tánc pozitív hatása a lélekre

A rosszkedvet könnyen elűzhetjük azzal, ha elindítjuk a kedvenc zenénket, és egy jót táncolunk rá. Az agyunk szereti, ha táncolunk, mert a ritmusos mozgás révén a szervezetünkben endorfin szabadul fel. A táncnak stresszoldó hatása is van, csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét, a másik oldalon pedig a kellemes mozgás által szerotonin szaporodik fel a szervezetünkben. Tánc közben azonban nem csak a boldogsághormonkoktél simogatja a lelkünket, hanem a testtartásunk is javíthatja a közérzetünket. Nem mindegy, hogy összetörve fekszünk a kanapén, vagy ritmusra mozgunk – a testünk a testtartásunk által küld üzentet az agyunknak, hogy hogy is vagyunk. Mivel az embodiment elve alapján a test és az elme szétválaszthatatlanok, így oda-vissza képesek hatni egymásra. Ezért alkalmazható a táncterápia az enyhe depresszió kiegészítő kezeléseként.

2. A tánc jót tesz a testnek

Számos kutatásban vizsgálták a tánc egészségre gyakorolt hatásait. Mi lett ezek eredménye? A tánc egyik előnye, hogy fejleszti az egyensúlyérzékünket és az állóképességünket. Ezenkívül ez a sport az egész testet formálja. Fejlődik általa a testtudat – ami hozzájárul a pozitív testkép kialakulásához, valamint ahhoz, hogy egyre jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Ezenkívül fejleszti a motoros, valamint a koordinációs képességeket is. A sportnak eleve nagy szerepe van az egészségmegőrzésben, így a mozgás a csontok egészségére is jó hatással van, és a csontritkulás kialakulásának megelőzésében is segít.

3. A tánc az életöröm kifejeződése

Mindegy, hogy hullahopp karikával táncolsz, zumbázól vagy a barre a kedvenc mozgásformád – tehát balett alapú táncedzést végzel rendszeresen –, a lényeg, hogy élvezd, és örömöd leld a mozgásban. A tánc egyik szép előnye: ezt a sportot bárki űzheti kortól és kondíciótól függetlenül. A csoportos tánc komoly közösségépítő erővel bír. A csoportos hastánc edzés a változókorban lévő nőknek segíthet a saját nőiességük könnyed megélésében.

4. A tánc jótékony hatása időskorban

Jobb későn, mint soha. Ausztriában például sok nyugdíjasotthonban tartanak táncdélutánokat. A St. Pölten FH egy kutatása szerint a résztvevők rengeteget profitálnak az ilyen programokból. Kevésbé magányosodnak el, testileg pedig mozgékonyabbak maradnak. A tánc segíthet megelőzni az időskori depresszió és az egyensúlyproblémák kialakulását, valamint az izomerő csökkenését. A New England Journal of Medicine 2003-ban nyilvánosságra hozott egyik kutatása szerint a tánc a demencia kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenti. Vajon Parkinson-kór esetén is hatásos lehet a táncterápia? Ezzel kapcsolatban ugyan még folynak a vizsgálatok, az viszont biztos, hogy a tánc javítja a terápiás táncórák résztvevőinek mozgékonyságát és közérzetét.