Active Beauty
Hőségben is aktívan? 5 hasznos tanács a nyári sportoláshoz

Őrizd meg a hidegvéred!

Hőségben is aktívan? 5 hasznos tanács a nyári sportoláshoz

A sportolók fizikai teljesítményére különböző hatással van a meleg. Van, aki sportolás közben jobban viseli a hőséget, és van, aki kevésbé. Mindenesetre az alábbi tanácsokat mindenkinek érdemes megszívlelnie annak, aki a nyári hónapokra sem szeretné felfüggeszteni a sporttevékenységét.

Edzés kánikulában: a nyári sportolás szabályai

1. Válaszd meg jól az időpontot!
Ki korán kel, hűvöst lel: a reggeli órákban még kellemesebb a levegő hőmérséklete, és annak ózonkoncentrációja is alacsonyabb. Ez utóbbi 11 és 19 óra között a legmagasabb. Az ózon ingerli a nyálkahártyákat és a szemet. Nagy koncentrációban légzési panaszokat okoz, különösen sport közben. Mielőtt a szabadban sportolni kezdenél, minden esetben tájékozódj a levegőminőségről!

2. Ne feledkezz meg a fényvédelemről!
A szabadtéri edzések előtt a bőröd védelme érdekében mindig használj magas faktorszámú fényvédő terméket. A legnagyobb veszélynek azok vannak kitéve, akik vízben vagy a hegyekben sportolnak. A legjobb, ha sportoláshoz olyan fényvédőt használsz, ami nem túl zsíros, mégis vízálló. Az olaj ugyanis eltömíti a pórusokat, és gátolja a verejtékezést, a vízben oldódó krémeket pedig túl gyorsan lemossa az izzadság.


3. Izzadásminimalizálás: viselj funkcionális ruházatot!
A megfelelő ruházat engedi lélegezni a bőrt, valamint lehetővé teszi az izzadság gyors elpárolgását. Így a test sportolás közben optimálisabban tudja hűteni magát. Ezenkívül sapkát is tanácsos viselned a kánikulában, valamint erős napsugárzás esetén sportnapszemüveggel javallott védened a szemed épségét. Hiszen a fejünk, a szemeink és a tarkónk a legérzékenyebb testrészeink közé tartoznak, ezért különösképpen óvnunk kell őket.

4. Igyál eleget!
A forró napokon és fizikai megterhelés esetén a szokásos folyadékmennyiség három-négyszeresét tanácsos bevinned, hogy pótolni tudd az izzadás által elveszített vizet (0,5-1,5 liter óránként). A dehidratáció nemcsak a teljesítményedet ronthatja, hanem az egészségedet is károsíthatja.

5. Válaszd ki a legmegfelelőbb útvonalat!
A szokásos futókörödön végig a tűző napon futnál? Keress árnyékos útvonalat vagy edzőhelyszínt –a bőröd és a keringésed hálás lesz érte!

Sport kánikulában: csak óvatosan!
Hétágra süt a nap, de te nem bírsz magaddal, muszáj sportolnod valamit? Érthető, hiszen jó időben nemcsak a kedélyállapotodra van pozitív hatással, hanem a hőmérő higanyszálának emelkedésével a tréningmotivációd is exponenciálisan nő. Ennek ellenére: figyelj a tested jelzéseire! Hagyd abba a sportolást, ha elkezd fájni a fejed, szédülést vagy émelygést érzel. Mitévő légy, ha a szervezeted behúzza a féket? Keress egy árnyékos helyet, hidratálj, és hideg vizes borogatással hűtsd magad!