Menü

Védelem reggeltől estig

Ha sokat megyünk napra

Home » Szépség » Szépségápolás » Védelem reggeltől estig - 07.2018

Azt már sokan tudják, hogy a nyári hónapokban fokozottan kell vigyáznunk bőrünk egészségére, és a nyaralások, strandolások alatt különösen figyelni kell a fényvédőkrémek használatára. Ha pedig van rá módunk, kerüljük a direkt napfényt délelőtt 10 és délután 4 óra között. Mit tehetünk azonban, ha munkánkból, programjainkból adódóan mégis az átlagosnál több időt kell napon töltenünk?

Ha jelentős ideig tesszük ki bőrünket a nyári nap kihívásainak, különösen érdemes vigyáznunk egészségére, hiszen az UV-sugarak felelnek a bőr öregedésének 80 százalékáért. Ezenkívül már egy leégés is nagyban megnöveli a későbbiekben kialakuló melanóma kockázatát. Míg legjobb, ha egyéni bőrtípusunkhoz megfelelő fajtájú és faktorszámú fényvédőkrémet használunk, ha az átlagosnál több időt kell napon töltenünk, nyugodtan vásároljunk magasabb faktorszámú napkrémet. Ezenkívül ne felejtsük el 2 óránként újra bekenni magunkat, hiszen a napon fokozottan izzadunk, ezzel pedig a fényvédő krémek is leoldódnak bőrünkről. A leghatékonyabb védelmet akkor érhetjük el, ha a nappal való érintkezés előtt 20 perccel alkalmazzuk őket, időt hagyva arra, hogy a készítmény beszívódhasson bőrünkbe. Extra védelmet nyújthatunk arcbőrünknek – mely a ráncosodásra leghajlamosabb területe testünknek –, ha reggeli rutinunkba beillesztjük a plusz fényvédő faktorral ellátott nappali arckrém használatát is.

NAPVÉDELEM MINDEN KORBAN

Bőrünk teljes körű védelmhez naptej használata mellett ruházatunk is hozzájárulhat

A fényvédőkön kívül jól tesszük, ha ruháinkra is odafigyelünk a hosszú napfényben töltött napokon. Egy átlagos póló 8 faktoros UV-védelemmel rendelkezik, ami valljuk be, nem túl sok. Így próbáljunk inkább sűrűn szőtt anyagokat választani, és használjunk fényvédőkrémet a ruházat alatt is, extra védelmet biztosítva ezzel bőrünknek. Sajnos a meleget jobban vonzó sötétebb színek azok, amelyek nagyobb mértékben takarnak el a káros sugaraktól, így ha bírjuk a hőséget, akkor a mélyebb árnyalatok mellett tegyük le voksunkat. Hordjunk lenge, de nagy bőrfelületet takaró viseletet, és ne feledkezzünk meg a kalapok és sapkák jó tulajdonságairól sem. Azon kívül, hogy védik fejbőrünket az UV-sugárzástól, arcbőrünk számára is árnyékot szolgáltatnak. Ha sok időt tervezünk napfényben tölteni, elengedhetetlen kellékünk kell, hogy legyen egy UV-szűrővel ellátott napszemüveg. Itt nem érdemes spórolnunk. Sajnos sok kis helyeken gyakran megtévesztik az embert a profit érdekében, így érdemesebb szaküzletben vásárolni, hogy valóban minőségi, és szemünk egészségének megőrzésében hatékony darabot találjunk.

NAPOZÁS UTÁN

Amikor bőrünk huzamosabb ideig ki van téve a napfény okozta károsodásnak, saját védekező üzemmódja is működésbe lép. Segítsünk neki ebben belülről is. Szervezetünk védelmi rendszerét legjobban olyan antioxidánsokkal tudjuk felturbózni, mint a A-, C- és E-vitaminok, a kurkuma, a kókusz, valamint a zöldtea kivonat. De a napon töltött idő után sem ér véget a fényvédelem. Fogyasszunk minél több vizet, hogy megőrizzük bőrünk hidratáltságát, és használjunk napozás utáni hűsítő készítményeket vagy aloe verát tartalmazó bőrnyugtató krémet.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk