Active Beauty
Striák kezelése: milyen módszerekkel lehetséges?
Szöveg: Christina Omlor

Zavaró csíkok

Striák kezelése: milyen módszerekkel lehetséges?

A stria szó hallatán a legtöbbeknek egyből a terhesség jut eszébe. Ám nem csak a várandósság hónapjai alatt jelenhetnek meg repedések a bőrön, hanem például súlygyarapodás, fogyás, növekedés következtében is, valamint genetikai adottságok is hajlamosíthatnak a kialakulásukra. Ezért a férfiakat is érintheti a jelenség. Sokan a bőrrepedéseiket szépséghibáknak érzik, és el szeretnék tüntetni őket. A kezelés lehetséges módjai a következők:

Hogy keletkeznek a striák?

A várandós nők többségénél jelentkeznek striák. Nemcsak a has és mell bőrének megnyúlása okozza ezt, hanem a terhesség alatti hormonváltozások is felelősek lehetnek érte, ugyanis ezek következtében vékonyabbá válik a bőr. Néhány egyszerű módszerrel a várandós hölgyek megelőzhetik a terhességi csíkok megjelenését.
A terhességen kívül sok egyéb faktor is szerepet játszhat a vörös csíkok megjelenésében:
  • jelentős súlygyarapodás
  • az izomtömeg növekedése (például intenzív testépítés által)
  • gyenge kötőszövet (gyakran örökölt)
  • a hormonháztartás változásai (pubertás)
  • gyors növekedés stb.
A striák tehát nagyon gyakoriak, és semmi szégyellnivaló nincs rajtuk. Aki megkísérli eltüntetni a striáit, annak tisztában kell lennie azzal, hogy ezek sohasem fognak teljesen eltűnni. Mutatunk néhány lehetséges kezelési módot, amivel segítheted a szövetek gyógyulását annak érdekében, hogy a hegek minél gyorsabban elhalványuljanak.

1. Striák kezelése krémekkel

Ugyan krémekkel nem lehet eltüntetni a striákat, viszont bizonyos speciális összetevők halványítani képesek őket. Különösen alkalmasak erre a magas E-vitamin tartalmú krémek, amik serkentik a bőr regeneráló folyamatait. Ezenkívül a különböző hegkezelő olajok és a sok cink is sokat javíthat a bőrképen. Különösen magas cinktartalmú élelmiszerek a hüvelyesek (pl. a lencse, a csicseriborsó és a borsó), a sajtok és a zöldségek, mint a brokkoli, a spenót és a kelbimbó.

2. Striák kezelése lézerrel

A leghatékonyabb kezelés lézer segítségével történik. A repedések tulajdonságaitól függően különböző kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.
A striák kezdeti vöröses elszíneződését az irhában lévő erek okozzák. A lézerfény a kis erekben áramló vérben nyelődik el, melegíti azt fel, és zárja el ezeket az ereket, melyek aztán idővel felszívódnak. Elsősorban a nagyon friss repedések és hegek kezelésére alkalmas ez a módszer. Ezek gyorsabban elhalványulnak, és elvesztik sötétvörös vagy lila színüket.
Az egyik legeredményesebb kezelési módszer a fraxel eljárás. A kezelés során a hámon át az irhába behatoló lézerfény oszlopok eltávolítják a károsodott sejteket. Ép hám és irha marad körülöttük, ebből kiindulva a hám gyorsan újra tud képződni. Hogy hány kezelésre van szükség, és hogy egyáltalán a mi esetünkben szóba jöhet-e az eljárás, arról orvossal kell konzultálni, és nagyban függ a szövetek tulajdonságaitól.

3. Striák kezelése microneedling eljárással

A microneedling kezelés célja a kollagéntermelődés serkentése. Ehhez a bőrön apró tűkkel sebeket ejtenek, amik beindítják a bőr sebgyógyító folyamatait. A pici szúrcsatornákon keresztül szérumot juttatnak a bőr mélyebb rétegeibe, melyek tovább serkentik a bőr megújulását. A szakemberek szerint ezen eljárás hatékonysága hasonló a lézeres kezeléséhez. Mindenesetre a microneedling módszert csak képzett orvosoknak szabad alkalmazniuk.

4. Striák kezelése ultrahanggal

Az ultrahangos kezelés egy kíméletes striahalványító módszer. A kezelés során az ultrahang által fókuszált energiát a bőr mélyebb rétegeibe juttatják. A keletkezett hő hatására az ott található kollagén szerkezete megváltozik, valamint új képződését is serkenti az eljárás. Ez a hatás ideális a striák kezelésére is, mivel azt a frissen képződött elasztikus rostok összehúzzák. Ezenkívül az ultrahang serkenti a vérkeringést a kezelt területen, ami ugyancsak elősegíti a gyógyulási folyamatot.

5. Striák kezelése masszázzsal

Ahogy a hegekre is jó hatással van, úgy a striák gyógyulását is segítheti a kellemes masszázs. Ezek közül különösen hatásos az úgynevezett csipkedő masszázs. Ennek annyi a lényege, hogy az ujjaiddal enyhén megcsipkeded azt a területet, amire felvitted az olajat, így beindítod a vérkeringést, ami gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Fontos: a friss striáknál mindig ügyelj arra, hogy ne feszítsd meg túlságosan a bőrt, mert azzal tovább ronthatsz a helyzeten. Egyszerű alternatíva a masszázskefék és peelingek használata, mivel ezekkel is serkenthető a vérkeringés.
A várandósság hónapjai alatt rendszeresen végzett csipkedő masszázzsal – elsősorban a hason és a melleken – akár még meg is előzhető a striák kialakulása. Viszont fontos, hogy időben meg kell kezdeni a masszázs terápiát. A szülés időpontjának közeledtével ajánlott a csipkedésről áttérni a masszázsolajos gyengéd masszírozásra. Erről viszont mindenképp konzultálj a nőgyógyászoddal!

6. Striák kezelése háziszerekkel

Ha háziszerekkel kísérelnéd meg a striák halványítását, akkor kend be az érintett részeket jojobaolajjal vagy meleg ricinusolajjal, esetleg körömvirágkrémmel. Ha ezek nem bizonyulnak elég hatásosnak, akkor megpróbálhatsz önbarnítóval javítani a bőrképen. Vásárolj a bőröd árnyalatának megfelelő terméket, és vidd fel az érintett területekre. Így kevésbé fog a csíkok színe elütni a bőrödétől, és a striák kevésbé zavarják majd a szemedet.

7. Striák megelőzése a helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás által

A striák kialakulásának megelőzésében segít az egészséges táplálkozás, a megfelelő folyadékfogyasztás (legalább két liter naponta) és a rendszeres mozgás. Ez feszesíti és rugalmasabbá teszi a kötőszövetet.