Active Beauty
Protein típusok

Melyik jó neked?

Protein típusok

Köztudott, hogy izomépítéshez szükségünk van fehérjére, aminek több fajtája is ismert. Így nem csupán azt kell kiderítenünk, hogy mennyi fehérjére van szükségünk, hanem azt is, hogy melyik a számunkra legmegfelelőbb.

Állati eredetű fehérjék
Ezeket a típusú fehérjéket tudja a legjobban felhasználni a szervezetünk, ugyanis ezek hasonlítanak leginkább a testünkben megtalálható fehérjékre. Az állati eredetű proteinporokban minden esszenciális aminosav megtalálható.

#1 – Whey-protein
Ez az egyik legtöbbet használt típusú fehérje, ha az izomépítés a cél, ugyanis olyan esszenciális aminosavakat tartalmaz, mint például a metionin és a cisztin. Több kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy a whey-proteinben 70 százalékkal több olyan izomépítő anyag található, mint a kazeinben. Fontos azonban megemlíteni, hogy nem mindenkinek ajánlott whey-proteint fogyasztania, ugyanis gyakran kellemetlen panaszokat okoz – például puffadást vagy hasmenést.

#2 – Kazein
Ezt a típusú fehérjét nem tudja olyan gyorsan felhasználni a szervezet, mint a whey-proteint. Ennek oka, hogy nagyobb molekulákat tartalmaz, így a bélnek először kisebb részekre kell bontania. Ez azonban azt is jelenti, hogy a kazein hosszú órákon keresztül támogatja az izomépítést. Nem csak sportolóknak ajánlott ez a fehérjetípus, hanem azoknak is, akik például fogyókúráznak, ugyanis a kazein megakadályozza az izomzat leépülését, továbbá megvédi az izmokat.

#3 – Tojásfehérje
A tojás a harmadik legfontosabb állati eredetű fehérjeforrás, emellett esszenciális aminosavakban is különösen gazdag. Ezzel együtt kevés zsírt és szénhidrátot tartalmaz.
 
Növényi eredetű fehérjék
A növényi eredetű fehérjék alapvetően kevesebb esszenciális aminosavat és BCAA-t tartalmaznak. Ebből kifolyólag nem annyira hatásosak, ha izomépítés a célunk.

#1 – Szójafehérje
Ezt a fajta fehérjét – ahogy a neve is elárulja – szójabab tartalmazza. A szójabab fehérjetartalma relatíve magas a maga 36 százalékával, ezen kívül nagyon sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, melyeknek fontos szerepük van a szív egészségének megőrzésében. Egyik hátránya azonban, hogy a sok BCAA ellenére nagyon kevés metionint tartalmaz. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy a fehérjeszükségletet ne csak szójafehérjével próbáljuk meg kielégíteni, mert ebben az esetben metionin-hiány léphet fel.

#2 – Rizs, borsó, mandula és kendermag fehérje
A vegán étrendet követők számára ezek a növényi eredetű fehérjék jelenthetnek valódi alternatívát. Mivel pedig nem tartalmaznak se glutént, se laktózt, az ilyen típusú intoleranciában szenvedők is fogyaszthatják ezeket a fehérjében gazdag élelmiszereket. Számos esszenciális aminosavat tartalmaznak – különösen a kendermagból származó fehérje.