Active Beauty
Vegán hajápolás, mitől olyan különleges?

Természetesen szép

Vegán hajápolás, mitől olyan különleges?

Bár elsőre talán kézenfekvő, hogy a táplálkozás áll a vegánság fókuszban, jó tudni, hogy ugyanilyen fontos szerepe van a tudatos hozzáállásnak is. Egyre többen döntenek úgy, hogy áttérnek a vegán életformára, mert fontos számukra az állatok jólléte és a környezet ügye is. Azonban ez csak a jéghegy csúcsa, de mi a helyzet a kozmetikumokkal?

6 érdekesség a vegán hajápolók világáról

1. Mitől lesz vegán a hajápolás?

Amikor szóba kerül a vegán hajápolás, akkor feltehetőleg az első kérdés, ami felmerül benned: „a samponoknak, balzsamoknak és társaiknak nem kellene alapból állati anyagoktól mentesnek lenniük?” A válasz: sajnos nem. Nem is gondolnánk, de számos hajápoló termék tartalmaz állati eredetű összetevőket – ilyen lehet például a hajat erősítő keratint, amelyet elsősorban patákból vagy tollakból állítanak elő.

2. Hogyan hat a vegán hajápolás?

Tény, hogy az állati eredetű összetevőknek fontos szerepük van a hajápolásban, de ezeknek számos vegán alternatívájuk létezik. Következzenek a legelterjedtebbek:
  • Urea: Ez az összetevő elsőre nem hangzik túl bizalomgerjesztőnek, hiszen a másik neve: húgyanyag. Ennek ellenére semmi okod az aggodalomra, ugyanis amit korábban a lovak vizeletéből vontak ki, azt most már szintetikus anyagokból állítják elő. Ez azt jelenti, hogy az urea nem állati, és nem is növényi eredetű. Figyelem: ebből adódóan az ezt az összetevőt tartalmazó termékek nem tartoznak a natúrkozmetikumok közé! Az urea nedvességgel látja el a hajat, ami így könnyebben fésülhetővé válik, és csökkenti annak elektromos töltöttségét.
  • Fehérjék: Hidratáló és erősítő hatásuknak köszönhetően a vegán hajápoló termékek gyakran tartalmaznak például zab- és szójafehérjét.
  • Hidegen préselt olajok: Ahogy már a nevükből is kiderül, a szárított növényi magok préselése során nem használnak meleget, ezáltal megmaradnak bennük az értékes tápanyagok és vitaminok. A választék rendkívül széles, kezdve az avokádóolajtól a mandulaolajig. Attól függően, hogy melyik olajat használják, segítenek megelőzni a haj töredezettségét, nedvességgel láthatják el azt, illetve fényessé vagy dúsabbá varázsolhatják a hajszálakat.
3. Hogyan ismerhetők fel a vegán hajápolás termékei?
A feltüntetett összetevők alapján sokszor nem lehet megállapítani, hogy egy termék vegán vagy sem. Ebben az olyan minősítések és pecsétek segítenek, mint például a V-védjegy (a vegetáriánus és vegán termékek európai jelölése) vagy a vegán virág.

4. A vegán hajápolás termékei állatkísérletmentesek?

A vegán alapvetően nem azt jelenti, hogy állatkísérletmentes. Ebből adódóan lehetséges, hogy a vegán hajápolási termékeket – illetve az egyes összetevőket – tesztelték állatokon. Ha biztosra akarsz menni, akkor keresd a Leaping-Bunny és a Peta-Cruelty-Free pecséteket. Továbbá a már említett vegán virág szimbólum is azt mutatja, hogy egy adott termék állatkísérletmentes.

5. Másképp kell használni a vegán hajápolás termékeit, mint a hagyományosakat?

A vegán hajápolás termékei ugyanúgy hatnak, mint az állati eredetű összetevőket tartalmazók, a használatukban sincs különbség. Amennyiben natúrkozmetikumokat választasz (figyelem: a vegán hajápolás nem azt jelenti, hogy az automatikusan natúrkozmetikum!), akkor eleinte hozzá kell szoknod a használatukhoz. Ezek a termékek gyakran kevésbé habzanak, de ez a tény egyáltalán nem csökkenti a hatásukat.

6. Milyen vegán hajápolási termékek kaphatók a dm-ben?

A dm-nél a vegán hajápolás számos terméke kapható. A Balea natural Beauty vegán sampontól kezdve, amely hibiszkuszt és kókusztejet tartalmaz, de akár választhatod a no planet b Intense Repair hajbalzsamot is, amely mélyrehatóan ápolja a tincseket az egészséges hajért. Ezenkívül különleges összetétele ún. értéknövelő felhasználásból (upcycling) származó alapanyagokat tartalmaz. Az alverde regeneráló hajápoló vaj receptúrája bio sheavajjal, bio avokádóolajjal és kakaóvajjal regenerálja és erősíti a hajat. Növényi keratinnal tartósan hidratál és felépíti a hajszerkezetet, miközben megzabolázza az igénybevett és töredező tincseket. Használatával a haj újból élettel teli és fényes lesz. Extra pont, hogy a receptúra nem tartalmaz szilikont, mikroműanyagokat és vízben oldódó tisztán szintetikus polimereket! Végül de nem utolsó sorban következzen egy hajolaj, ami nem nehezíti el a tincseket, és közben bársonyos puhaságot kölcsönöz a hajnak. A Langhaarmädchen Intense Repair hajregeneráló olaj könnyebb kifésülhetőséget biztosít, csökkenti a haj feltöltődését, ezenkívül 230°C-ig óvja a hajat a meleg hajformázók káros hatásától. Te próbáltad már valamelyiket?