Active Beauty
Menstruáció a terhesség alatt – Lehetséges ez?
Szöveg:

Képtelenség?

Menstruáció a terhesség alatt – Lehetséges ez?

Sok nő vágya beteljesülni látszik akkor, amikor végre megpillantja a teszten azt a jelet, ami a baba érkezését mutatja. Vannak azonban olyan esetek is, amikor a nő nem akar tudomást venni a terhességéről, ezért kényszeresen tagadja, hogy terhes lenne. Ezt pszichológiai problémák okozhatják, amiket általában a terhességtől vagy annak a következményeitől való félelem táplál. Mások pedig azt állítják, hogy azért nem sejtették, hogy várandósak, mert végig „menstruáltak” a terhesség hónapjaiban. Egy bábával beszélgettünk a témáról, aki segített nekünk tisztázni a kérdést, hogy létezhet-e menzesz a terhesség alatt.

Menstruáció a terhesség alatt? Másról lesz szó…

A terhesség során több okból felléphetnek kisebb vérzések annak ellenére, de ezeknek nincs közük a menstruációs ciklushoz. Mert a terhesség és a menstruáció egyértelműen kizárja egymást. A beágyazódás is járhat enyhe vérzéssel: ilyenkor a megtermékenyített petesejt befészkeli magát a méh falába. A másik lehetőség a szexuális aktust követő vérezgetés, mivel a terhesség alatt a méhszáj nagyon érzékeny. Ezenkívül a testben lejátszódó hormonális változások is okozhatnak pecsételő vérzést. Ezeknek azonban mind a színe, mind a mennyisége, mind a szaga is egyértelműen eltér a menstruációs vértől. Tehát tévhit, hogy valaki a terhesség ellenére is menstruálhat, mert a várandósság alatt nem jön létre az a hormonális állapot, ami a menstruációs vérzést okozza.

Fontos: A terhesség akármelyik hetében is történik vérzés, arról azonnal tájékoztatni kell az orvost!

Észre nem vett terhesség

Egy jelenség, ami – jóllehet hihetetlennek tűnik – gyakoribb, mint gondolnánk: vannak nők, akik hónapokon keresztül, vagy extrém esetben akár a szülés pillanatáig sincsenek tudatában annak, hogy kisbabát várnak. Ennek gyakori oka a tagadás – elsősorban azokban az esetekben, amikor a terhességnek nem szabad létrejönnie, vagy amikor kizártnak tűnik, hogy létrejöhessen. A rejtett terhességek közé nemcsak azok az esetek tartoznak, amikor szülésig nem tudja a nő, hogy terhes – 2500 terhességből egy esetben történik ez –, hanem az a gyakoribb felállás, amikor a 20. hét után fedezi fel a kismama a terhességet, ami 475 terhességből egyre jellemző.

Petra Schwarzmannsedernek is volt már néhány páciense, aki nagyon későn szembesült a ténnyel, hogy kisbabát vár. És egy „meglepetés-szülésnél” is volt már jelen a bába. Feltettünk neki néhány kérdést:

Lehetséges, hogy egy nő nem veszi észre, hogy teherbe esett?

„Vannak nők, akik pszichikai okok miatt, bonyolult lelki folyamatokból adódóan zárják ki a terhesség gondolatát. A pszichés okok mögött ott lehet az is, hogy az anya és környezete valamiért tagadásban él, és azért nem hajlandó tudomást venni a tünetekről. Sokan a menstruációjuk kimaradását sem gondolják furcsának, hiszen rengeteg nőnek nem rendszeres a menstruációja. A tipikus émelygési tünetet gyomor-bélrendszeri betegségként élik meg. A magzat mozgását gyakran egyszerű bélmozgásnak tudják be, a súlygyarapodásukat pedig egyszerű hízásnak gondolják. Extrém esetben a nők a szülési fájásokat sem tudják beazonosítani, és vakbélgyanúval hozzák be őket a kórházba.”

Milyen okok állhatnak a rejtett terhességek hátterében?

„A tagadás funkcionálhat például abortusz elleni védekezésként vagy „ez velem nem történhet meg” védekező mechanizmusként is. A rejtett terhességek hátterében vélt meddőség is állhat, amellyel összefüggésben az anya fejében erősebb az a hit, hogy lehetetlen számára a teherbeesés, mint a tapasztalás, ezért minden terhességi tünetre talál más, számára észszerűbb magyarázatot.”

Az említett nőknek nem nő meg a pocakja a terhesség során?

„Természetesen a legtöbb kismamánál a terhesség legegyértelműbb jele a has növekedése, azonban ez sem mindenkire igaz. Vannak nők, akiken szinte egyáltalán nem látszik a terhesség – például ha eleve túlsúlyosak voltak a teherbeeséskor. De vannak olyan vékony nők is, akiknek szinte egyáltalán nem nő meg a pocakja.”