Active Beauty
Interjú Bodolai Mirtill-lel
Szöveg: Tarapcsák Dalma

„Szinte minden elkészíthető mentesen”

Interjú Bodolai Mirtill-lel

Bodolai Mirtill hobbiból vágott bele a mentes finomságok készítésébe, mára azonban igen népes követőtábora lett az Instagramon. Elárulta nekünk, hogy ő, hogyan készül az ünnepekre.

Mentesen édesebb névvel indítottad el annak idején az Instagram-oldaladat, ahol mára közel 25 ezer ember követi a finomságokról szóló posztjaidat. Milyen apropóból vágtál bele a mentes sütésbe?
Gyerekkoromtól kezdve nagyon szerettem anyukám és a nagymamám körül lenni a konyhában és figyelni, hogy mit csinálnak. Viszonylag korán, 9-10 éves korom körül kezdtem el sütni, persze akkor még hagyományos alapanyagokból – szóval a sütés iránti fogékonyságom már korán látszódott. Amikor az oldalt indítottam, az akkori párom gluténérzékenysége volt az apropó, ugyanis szerettem volna neki is kedveskedni finomságokkal. Pár hónappal később jómagam is életmódváltásba kezdtem, és már nem csupán mentes sütemények, hanem könnyedebb reggeli és esti fogások is felkerültek. Mostanra többnyire a cukormentes finomságok vannak főszerepben az oldalon, de ugyanúgy megtalálhatóak a gluténmentes sütemények vagy épp a vegán vonalat képviselő ételek is.

Hogy látod, karácsonykor mennyire könnyű a mentes finomságokkal tervezni?
Szerintem szinte minden elkészíthető mentesen, hiszen mostanra számos alternatív alapanyag áll rendelkezésünkre, ilyen például a gluténmentes vagy épp a szénhidrátcsökkentett lisztkeverék. Általában ezek hátoldalán még recept is van, ami abszolút jól jöhet segítségként, de szívből ajánlom az én oldalamat is, ahol számos ünnepi recept található. Sokan úgy vagyunk vele, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a készülődést. Október végén, de legkésőbb november elején már én is tesztelem, hogy mi kerüljön majd az ünnepi asztalra.

Interjú Bajkó Barbarával



Van esetleg bevált recepted?
A Raffaello desszert az egyik, amivel szerintem nem lehet mellélőni. Tavaly készítettem el az ünnepekre, és nagy sikere volt. Ami előnye, hogy cukormentes és elkészíthető glutén-, illetve tejmentesen, valamint még csak sütni sem kell. Olyanok is könnyedén el tudják készíteni, akik nem érzik magukat annyira otthonosan a konyhában.

A hosszú távú terveid között sem szerepel, hogy több legyen számodra a sütés?
Korábban tervben volt, de mostanra sokkal inkább azt érzem, hogy az ételfotózás lehet az, amiben szeretnék jobban kiteljesedni. Az oldalamon található receptek mindegyikét magam készítem el és fotózom is le.

Mit tapasztalsz a környezetedben, könnyen igent mondanak a mentes ételekre azok, akik korábban nem próbálták?
Nehéz meggyőzni őket, mert általában azok zárkóznak el, akik nem nyitottak az újdonságra. A környezetemben is van olyan személy, aki hasonlóan gondolkozik. Tény, hogy a hagyományos ízvilágot nem lehet visszahozni ezekkel az alapanyagokkal, hiszen mondjuk egy gluténmentes liszt nem búzából készül, így nem is várhatjuk el azt, hogy ugyanolyan legyen. De gyakorlással el lehet érni azt, hogy megközelítőleg azonos ízélményt érjünk el.

Interjú dr. Ragány Angélával

RECEPT


Mogyorókrémes Linzer Cukormentesesen

Hozzávalók
  • 130 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 70 g finomliszt
  • 30 g negyedannyi édesítő
  • 1 tk fahéj
  • 1 tojás
  • 115 g vaj/margarin
  • kb. 200 g hozzáadott cukormentes mogyorókrém porrá őrölt eritrit a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS
A vajat/margarint elmorzsoljuk a lisztekkel, majd a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát és hűtőben pihentetjük nagyjából 1 órán át. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk, majd tetszőleges formával kiszaggatjuk és 180 fokon kb. 10-12 percig sütjük a kekszeket. Amikor teljesen kihűltek a kekszek, hozzáadott cukormentes mogyorókrémmel megtöltve és porrá őrölt eritrittel meghintve találjuk.

Tipp: Érdemes összeragasztás előtt meghinteni a kekszeket a porrá őrölt eritrittel, hogy a lyukakon keresztül szépen kilátszódjon a mogyorókrém töltelék.