Active Beauty
Interjú Feller Adrienne-nel

„Az illat meghatározó szerepet tölt be az életünkben”

Interjú Feller Adrienne-nel

Feller Adrienne hosszú évek óta dolgozik szépség- és aromaterapeutaként, a nevével fémjelzett luxusminőségű kozmetikumok mellett pedig a Panarom márka termékei is hozzá köthetők. Gyógynövényekről, illóolajokról és mindezek mindennapi használatáról is mesélt nekünk!

Emlékszel még rá, hogy a gyógynövények iránti elkötelezettséged és szereteted mikor alakult ki?

Nincs emlékem arról, hogy lett volna olyan, amikor ez nem így volt. Azonban a gyógynövények összekapcsolódtak az alkotással. Amióta emlékem van, a gyógynövényeket mindig aprítottam, leforráztam, szűrtem és belekevertem italba, ételbe. Szegény nagyapám sose tudta, mit kap egy-egy csésze kávéban vagy levesben. Süteményeket készítettem belőlük. Egyszóval varázsoltam.

INTERJÚ HAVAS DÓRA GASZTROBLOGGERREL

Mentálisan milyen hatással lehetnek ránk az illóolajok?

Az illóolaj az aromás növények kvintesszenciája. Benne vannak a növény értékes hatóanyagai, az energiája, tehát minden információ, ami az ember számára egyensúlyt teremtő vagy gyógyulást hozó. Az illóolajok az aromás összetevőiknél fogva lehetnek baktérium-, vírus- vagy gombaölő hatásúak, gyulladáscsökkentőek, nyugalmat vagy energiát adók, keringésfokozók vagy épp fájdalomcsillapítók. A hatás mindig az aromás vegyületeken múlik. És az illóolajok esetében egy másik fontos dologról is beszélünk, ami az illatukon keresztül az idegrendszerre gyakorol hatást. Az illat meghatározó szerepet tölt be az életünkben. Ma már számos kutatás igazolja, hogy az illat milyen mély benyomást gyakorol ránk – egy-egy kellemes illat hatására a szervezetben ún. önjutalmazó hormonok szabadulnak fel, melyek jelenléte boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá tesz bennünket.

Mondanál néhány élethelyzetre példát?

Az illóolajokkal való élet alapjaiban változtatja meg a mindennapokat. Nemcsak azért, mert illatosabbá teszi, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hanem azért, mert az illóolajokkal gyöngéd megoldásokat kapunk az életünk megannyi kérdésére, helyzetére. Mondok néhány példát. Az orvosi levendula nyugtató hatású, ezért jól alkalmazható álmatlanság, stressz, feszültség oldására. A rozmaring üdítően hat egy hosszú nap után, enyhíti a láb fáradtságát és kiváló légzéskönnyítő is. A depresszió oldására pedig nemigen ismerek jobbat a narancs vagy a mandarin illóolajánál. Természetesen itt meg kell jegyeznem, hogy amikor illóolajról beszélek, akkor bevizsgált, kiváló minőségű illóolajok jöhetnek csak szóba. Tudni kell, hogy a piac hemzseg a hamisított illóolajoktól, melyeknek semmilyen terápiás hatásuk nincs.

Tavaly év végén a dm polcaira is bekerült néhány Panarom-termék, így a kókuszolaj, a sárgabarackmag-olaj, a Stria krém, és a Zerge és a Teafa kézkrém is megtalálható a kijelölt üzletekben. Melyiket kinek, illetve milyen problémára ajánlanád?

A kókuszolajat nagyon szeretem, mert olyan különleges egyensúlyban vannak benne az összetevők, melynek köszönhetően kíméletes a kisbabák bőréhez és kiváló bőr­ápoló a nagyok, mármint a felnőttek számára is. Különleges a kókuszolaj abból a szempontból is, hogy még a problémás bőr számára is jótékony. Alkalmazható mint masszázsolaj, vagy egyszerűen mint testolaj, és én magam nagyon szeretem nyáron használni napozáshoz, napozás után, illetve a hajam védelmére mint hajolajat. Természetesen sokszor illóolajjal együtt alkalmazom és javaslom mások számára is. A Zerge olajat fáradt láb pezsdítésére, illetve visszeres fájdalom enyhítésére készítettük. Kiválóan működik, mert a benne lévő hatóanyagok segítik a keringést és enyhítik a fájdalmat. A Teafa kézkrém pedig kiválóan ápolja a kéz bőrét, s a benne lévő teafa-illóolaj szépen kiegyensúlyozza a száraz, esetleg sérült bőrfelületet. A teafát az aromaterápiában az egyik legjobb fertőtlenítő illóolajként tartjuk számon.

Az életterünk az utóbbi időszakban erősen az otthonunkra körvonalazódik. Hogyha a Panarom termékeit nézzük, képesek lehetünk egy termékkel otthonosabbá varázsolni a lakásunkat?

Mindenképpen. Hiszen amint belépünk egy otthonba, az első dolog, ami benyomást tesz ránk, az az illat, illetve a hely energiája. Az illóolajok pedig, mondjuk egy finom fenyőillat, a fenyőerdők illatát és energiáját hozzák be az otthonunkba, a narancsillóolaj pedig a Mediterráneum hangulatát és örömét ajándékozza a térnek.

Nagyon lelkes jóga-rajongó vagy. Mikor kerültél közel ehhez a mozgásformához, illetve mit ad neked?

Tizenöt éve jógázom rendszeresen. A rendszeresen azt értem, hogy naponta, tehát szerves része az életemnek. A jóga számomra kapcsolódás a testemhez, és a jelenlét megélése. Mindig volt vonzalmam a jógához, de mint mindennek, ennek is eljött egyszer az ideje. Tizenöt éve, amikor Dallasba utaztam tanulmányi céllal, az unokatestvérem, aki már akkor lelkes jógázó volt, bevont a jóga világába. Minden hajnalban együtt gyakoroltunk és mivel kellő időt töltöttem ott, ez lehetőséget adott arra, hogy valóban zsigeri szinten beépüljön. Így aztán, amikor hazajöttem, már nem is volt kérdés, hogy tovább folytatom a rendszeres önálló gyakorlást. A jógának nagyon sokat köszönhetek. Egyrészről megismertem a testem, megtanultam, hogy hova pakolom a feszültségeimet, a fel nem dolgozott terheimet. Az önálló gyakorlás szabaddá tett és fegyelemre tanított. A jóga valójában felhangolja a testem és megerősít abban, hogy könnyedén, hajlékonyan vegyem az életet.

Mit javasolsz azoknak a nőknek, akiknek az arcbőrük állapota sokat változott az utóbbi időben a megváltozott életkörülmények miatt?

A bőr a bennünk zajló folyamatok kivetítője. Ezért a bőrhöz a bőrön és a lelken keresztül is beszélhetünk. Valójában így egységes a kommunikáció, ha tartós sikert kívánunk elérni.

Több tanácsom is lenne:

  1. Legyetek kedvesek magatokhoz, mert az a bőrt is finom erezetűvé varázsolja!
  2. Legyetek jók másokhoz, mert az felszabadítja bennünk a szépítő hormonokat.
  3. Egyetek értékes ételt, és tartsátok be a mértékletességet, mert a táplálék minősége és mennyisége is meghatározza a bőr állapotát.
  4. Mindig szánjatok időt a pihenésre, pihenés közben töltődünk és ilyenkor tudja a szervezet aktívan méregteleníteni a szervezetet, ami szintén fontos része a szép bőrnek.
  5. Használjatok kizárólag természetes bőrápolót, mert a bőr, pont úgy, mint a szervezetünk élő anyagoktól kapja meg az éltető információt és tápláló erőt.
  6. Mozogjatok naponta, mert a mozgás nem csak felszabadítja a lelket, de a szervezet számára is nélkülözhetetlen. A mozgás által biztosítjuk a szervezet számára a megfelelő keringést, ami a hosszan tartó fiatalság egyik kulcsa.
  7. Igyatok sok folyadékot és herba teát. A víz és az egész szervezet hidratáltságát biztosítja.
  8. Jóféle sót használjatok a főzéshez és a mindennapokban. A só fontos a szervezetünk számára, hiszen nélkülözhetetlen nyomelemek vannak benne.

INTERJÚ JAKUPCSEK GABRIELLÁVAL

Milyen lépésekből áll a saját szépségápolási rutinod?

Szeretem az egyszerűséget a hétköznapokban, így különbséget teszek a napi, a heti és a havi szépségápolásban. A reggeli, napi szépségápolásom a következőképpen néz ki: langyos vízzel megmosom az arcom, majd megtörlöm egy frottír kendővel, aztán Flora Aromaqua permettel hidratálom. Utána Shine Olajelixírrel átmasszírozom az arcom, ez pár percig tart, aztán Shine Hidratáló krémmel táplálom a bőröm, végül pedig Rose de Luxe szemkörnyékápolóval táplálom a szemem környékét. Este Rose de Luxe arclemosótejjel letisztítom a bőröm, majd meleg frottírkendővel eltávolítom a sminket és a szennyeződést a bőrömről. Ezt követően Herba Aromaqua-val hidratálom a tiszta bőrömet, Rose de Luxe arcolajjal átmasszírozom a bőröm, a zuhanyozás követően pedig Aromazen Testolajjal táplálom a bőröm. Télen imádom az Ardonia testolajat, de lassan váltok a Salvia testolajra, ami támogatja a szervezet megújulását. Estére csak ennyi a bőrápolásom. Az arcolaj minden biztosít a bőr számára, amire éjszakára szüksége van, de hagyja szabadon lélegezni, ami szintén fontos a bőr számára. Így a nyitott ablak télen-nyáron szintén a bőrápolásom részét képezi.

A fenntarthatóság és a tudatos életmód mennyire része a mindennapjaidnak?

Nem lehet nem része! Így mindenben törekszem az egyszerűségre. A ruhatáramat klasszikus módon formáltam, ami a fenntarthatóságot biztosítja. A táplálkozásunkban szintén az otthon készült ételeket preferálom, ezét minden nap főzök. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy szombaton piacra járok és nagyon átgondoltan vásárolok. Mindenben törekszem olyat vásárolni, ami hosszú évekig jó. Az autó választásomban is az egyszerűség és a fenntarthatóság volt a szempont. Szóval törekszem a legjobbat kihozni magamból minden helyzetben.