Menü

Interjú Rédli Ágival

„A szépen karbantartott bőr már felér egy fél sminkkel”

Home » Életmód » Interjú » Interjú Rédli Ágival - 02.2021

Rédli Ági tizenkét éve dolgozik sminkesként, ez idő alatt a szakma minden szegletébe belekóstol-hatott. Különleges forgatásokról, hétköznapi arcápolásról és a tökéletes reggeli sminkről beszélgettünk vele.

Sminkesként milyen jellegű munkákon vettél részt az elmúlt években?

Szerencsére rengetegféle helyzetben kipróbálhattam magamat, amiért nagyon hálás vagyok. A magazinos, illetve privát fotózások, az esküvői sminkek és a klipforgatások mellett tévés produkciókban, show-műsorokban, illetve sorozatokban is dolgozhatok. Számomra mindig is az az irány tetszett ebben a szakmában, ami kicsit emberközelibb, amikor nem egy teljesen új arcot kell létrehozni, hanem a meglévő szépségjegyeket emeljük ki, ezzel odairányítva a figyelmet.

INTERJÚ FELMÉRY LILI BALERINÁVAL

Ahány helyzet, annyi smink?

Gyakorlatilag igen, hiszen nem mindegy, hogy mire készülünk. Ha mondjuk egy randisminkre gondolunk, akkor ott nagyon finoman kell bánni az anyagokkal, hiszen vannak férfiak, akik kifejezetten sminkellenesek, így ezekben az esetekben a végeredménynek légiesnek kell lennie. Viszont egy tévés smink esetében – akár napi hírműsor, vagy egy show-műsor – sokkal erősebben kell sminkelni a hétköznapi verzióhoz képest, hiszen nagyon erősen meg vannak világítva a lámpákkal a szereplők, ami akár a színeket is el tudja csalni. A film­forgatásokon sok esetben pedig éppen az a lényeg, hogy ne is látszódjon, hogy az adott szereplőn van smink. Imádom azokat a filmeket, ahol erre olyannyira ügyelnek, hogy szinte még a pórusokat is lehet látni egy-egy közeli képnél. A smink, a ruha, a haj fontos részei az össz­hatásnak, amikor egy karakterről beszélünk: ezért vannak próbák, ahol több variációt is kipróbálhatunk.

Egyre több nemzetközi filmes produkció készül nálunk, volt alkalmad esetleg ilyen forgatáson is részt venni?

Szerencsére többször is, mint például a Robin Hood magyarországi forgatása. Az etyeki Korda Filmstúdióhoz sok kedves emlék fűz, ez volt az egyik. Azoknál a jeleneteknél, ahol nagy létszámú statisztéria van, általában a beauty szekció is több embert foglal magába. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van, amikor 10–12 sminkes és ugyanennyi fodrász dolgozik egyszerre – ami elképesztő adrenalinlöketet tud adni. Itt a feladat is speciális volt, hiszen a bányajelenetek esetében például „koszolni” kellett az arcokat, hogy azok valóságszerűen nézzenek ki. Ez egy kicsit olyan, mint egy csodavilág. Az ember bele sem gondol, hogy egy-egy jelenetet, amit végül a tévében látunk, mennyi munka előz meg, hogy ezeket hányszor veszik fel. Filmek, sorozatok, show-műsorok forgatásánál sokszor tizenkét órás munkanapok vannak, hajnali kelésekkel, szoros időbeosztással, ami miatt az életritmusunk picit más, mint a megszokott.

Mi volt a legnehezebb szituáció, amivel szembetaláltad magad egy munka során?

A szélsőséges időjárás mindig nehezítő körülmény, hiszen egy meleg nyári napon érthető módon sokkal jobban izzadnak a szereplők, így folyamatos odafigyelést igényel, hogy mindez ne látszódjon a felvételeken. Egyszer volt egy nagyon extrém helyszín, azt sosem felejtem el: egy kőfejtőben kellett sminkelnem egy kis lámpánál, mert nem volt öltöző, se külön helyiség erre a célra.

Hogy látod, a nők mennyire nyitottak manapság arra, hogy szakember segítségét kérjék ki a tökéletes smink elkészítéséhez?

Egyre inkább jellemző. Nagyon sok sminkes tart már egyéni workshopokat, ahol az adott személy stílusához, adottságaihoz mérten tanítja meg, hogy hogyan készíthet el magának szép sminket. Amikor hozzám fordulnak a hölgyek, akkor azt is megkérdezem, hogy reggel mennyi idejük van magukra, hiszen nem mindegy, hogy öt, vagy tizenöt percben kell elkészülni. Viszont sajnos azt látom, hogy sokszor nagyon túl van bonyolítva az egész smink kérdés, miközben magamból kiindulva is bátran ki merem jelenteni, hogy egy hétköznapi sminkhez nincs szükség sem túl sok termékre, sem túl sok időbefektetésre. A kevesebb több – ez a smink terén is igaz szerintem. Sokszor azt látom, hogy túl sok mindent próbálnak magukra felvinni a nők, amitől egyfajta kimaszkolt hatást érnek el.

INTERJÚ HAVAS DÓRA GASZTROBLOGGERREL

Hogy néz ki nálad egy átlagos nappali smink?

A jó smink azzal kezdődik, hogy alaposan megtisztítom az arcbőrömet, majd hidratálok. A krémek felvitele közben picit megmasszírozom az arcomat, ami egy kávé hatásával is felér  .A szépen karbantartott bőr már egy fél smink – hihetetlenül nagy különbség van egy hidratált és egy dehidratált bőr között. Márpedig bármilyen alapozó csakis hidratált bőrön mutat igazán jól. Ez az egyik aranyszabály. Nálam, ami nem maradhat el egy mindennapos smink esetében, az egy pici korrektor a szem alá, alapozó, amit a T-vonaltól kezdve kell felkenni (csak vékonyan), majd jöhet a pirosító ami élénkíti az arcot és üdévé varázsolja .A pirosító az egyik nagy  kedvencem, anélkül szerintem nincs szép végeredmény és sokszor egy jól felvitt pirosító többet ér, mint egy szempillaspirál. Ha pedig még mindig van időm, akkor rátérek a szemekre, amelybe beletartozik egy kis árnyalás, tusvonal, szempillaspirál.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk