Active Beauty
Gyógynövények a női méh egészségéért
Szöveg: Nagy Viktória

Adj esélyt a természet erejének!

Gyógynövények a női méh egészségéért

Palástfű levél
Ez a gyógynövény számos női panasz esetén lehet a segítségedre! Alapvetően szabályozza a női hormonszintet, továbbá pozitív hatással van a menstruáció vagy a klimax alatti hangulatingadozásokra. Görcsoldó hatása miatt sokan szeretik, a PMS során szintén jótékonyan hat, továbbá a fehér folyás kezelésére is alkalmas.
Ha épp családalapításon gondolkozol, akkor a palástfű levél fogyasztása szintén javasolt, ugyanis pozitív hatással van a peteérésre, és segíti a beágyazódást is.

A várandósság utolsó heteiben ajánlott teát készíteni a palástfű levélből, ugyanis erősíti a medenceizomzatot és a méhet, sőt mi több, segíti a szülés következtében kialakult sérülések gyógyulását is. A palástfű leveles ülőfürdő szintén jótékonyan hat a szülés utáni felépülésre. Egy ülőfürdőhöz forrázz le 300 g gyógynövényt 2 liter vízzel, hagyd állni 15 percig, szűrd le, majd add hozzá a fürdővízhez.

MedvehagymaFekete üröm
A fekete üröm jótékony hatásait már az ókori görögök is nagy becsben tartották, sőt mi több, a női egészség egyik legfontosabb gyógynövényeként volt számontartva. Pozitív hatását elsősorban melegítő tulajdonságának köszönheti, ugyanis képes enyhíteni a menstruáció során fellépő alhasi görcsöket, és elősegíti a tüszőrepedést kimaradó havi vérzés esetén. Amennyiben hosszú évekig hormonkészítményekkel védekeztél, akkor a fekete üröm segít abban, hogy ismét rendszeres legyen a menstruációd.

A fekete üröm előidézi a fájásokat, görcsoldó hatása pedig enyhíti a szülés során fellépő fájdalmakat. Premenstruációs szindróma és klimax során is jótékonyan hat. Melegítő hatásának köszönhetően más alhasi panaszok esetén is alkalmazható, például hólyag- vagy petefészekgyulladás során.
Egy ülőfürdőhöz forralj fel 250 gramm fekete ürömöt 2 liter vízben, 10 percig hagyd állni, szűrd le, majd öntsd hozzá a fürdővízhez. Amennyiben inkább teát készítenél belőle, akkor 1 teáskanál fekete ürömhöz adj 250 ml forró vizet, majd 3 perc után ihatsz belőle. Nagyon fontos azonban, hogy egy nap maximum 3 bögrével igyál csak belőle.
Málnalevél
A málnalevéltea egy igazi klasszikus, ha szülésfelkészítésről van szó. Hatására ellazul a petefészek és a méhszáj, utóbbi puhább lesz, amivel gyakran megelőzhető a gátmetszés. Mindemellett azonban előidézheti a szülési fájásokat is, ezért csak a várandósság végén ajánlott fogyasztani. A menstruációs ciklust is képes szabályozni, továbbá csökkenti a fellépő fájdalmat.

A málnalevélteához 2 teáskanál gyógynövényre van szükség, amit forrázz le 250 ml vízzel, 10 perc után szűrd le, majd kortyolgatva fogyasztd el.

Mitől jótékony hatásúak a keserű élelmiszerek?Cickafark
A cickafarknak szintén melegítő hatása van, így képes enyhíteni a jelentkező alhasi görcsöket. Amennyiben cickafarkot adsz az ülőfürdőhöz, ezzel hatékonyan felléphetsz a hüvelygomba ellen. Vérzéscsökkentő és sebgyógyító hatásának köszönhetően pedig szülés után is ajánlott alkalmazni, hiszen elősegíti a gyógyulást.

Ezen kívül erősíti a kötőszöveteket, enyhíti a klimax következtében fellépő panaszokat, és hólyaggyulladás esetén is hatásos.
Egy ülőfürdőhöz forralj fel 1,5 liter vízben 100 gramm cickafarkat, 20 percig hagyd állni, majd szűrd le, és öntsd hozzá a fürdővízhez. Amennyiben teát szeretnél inkább készíteni, akkor 1 teáskanál cickafarkat önts le 200 ml forró vízzel, majd 5-10 perc után fogyasztd el.