Active Beauty
8 árulkodó testbeszéd egy állásinterjún

Ezekre figyelj oda!

8 árulkodó testbeszéd egy állásinterjún

A testbeszéd felelős azért, hogy valaki másodperceken belül szimpatikusnak talál-e vagy sem, és ehhez egy szót sem kell váltanunk egymással. Ebből kifolyólag teljesen érthető, hogy a nonverbális kommunikáció akkora befolyással van egy állásinterjú sikeres vagy épp sikertelen kimenetelére. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem kell felkészülni a találkozóra, de valljuk be, hogy nagy valószínűséggel mindenki jó végzettséggel, referenciákkal és rengeteg tapasztalattal érkezik, így az első benyomás és a szimpátia rendkívül fontos – akár döntő tényező is lehet.

A jó hír, hogy a testbeszédünk irányítható, így tudatosan is dolgozhatunk vele. Alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelned ahhoz, hogy pozitív benyomást kelts.
 

Beszédes profil8 tipp a megfelelő testbeszédhez

Kézfogás
A megfelelő erősségű kézfogásra oda kell figyelni. Várd meg, amíg a HR-es nyújtja a kezét, tartsd a szemkontaktust, majd egy erőteljes, ám rövid kézfogással üdvözöld. Ideális esetben ekkor egy enyhe mosoly is van az arcunk. Arra is figyelj, hogy ne rázzad a másik kezét, hanem csak rövid ideig, határozottan szorítsd meg.

Légy hű magadhoz
Légy hiteles! Ez azt jelenti, hogy ne játssz egy szerepet, hanem add magadat. Amennyiben nagyon zárkózott vagy visszafogott vagy, akkor azért próbálj nyitottabbnak tűnni, de ne ess át a ló túlsó oldalára, hiszen azt pontosan érezni fogják az emberek.
 
Kedves mosoly
A kedves mosoly nagyon fontos, de ebben az esetben is figyelned kell arra, hogy az ne legyen se erőltetett, se túlzott.

Keresztezett karok
Arra nagyon figyelj, hogy ne tedd keresztbe magad előtt a karjaidat, ugyanis ez a védekezést szimbolizálja, továbbá azt érezteti a másik féllel, hogy nem vagy nyitott a mondanivalójára. Nyugodtan próbáld ki a tükör előtt a különféle pózokat, és észre fogod venni, hogy mennyivel pozitívabb érzést kelt, ha nem fonod össze a karjaidat a tested előtt.
 

Ez a 4 tipp növeli a motivációtGesztikulálás
Az állásinterjú során nyugodtan nyomatékosítsd a mondanivalódat a kezeiddel, de azért arra figyelj, hogy ne kezdj el úgy csapkodni magad körül, mintha egy legyet üldöznél.

Egyenes testtartás
Próbálj picit átlósan ülni a felvételiztető személlyel szemben, méghozzá úgy, hogy a felsőtestedet feléje fordítod. Természetesen arra is figyelj, hogy egyenesen, kihúzott háttal ülj, a lábaidat pedig ne keresztezd. Ha épp nem gesztikulálsz, akkor a kezeidet tedd az öledbe.

Szemkontaktus
Soha ne térj ki a HR-es tekintete elől, hiszen a szemkontaktus rendkívül fontos! Ellenkező esetben tiszteletlennek és érdektelennek fogsz tűnni. Ha több felvételiztető személy van a teremben, akkor mindig annak a szemébe nézz, aki a kérdést feltette, de arra ügyelj, hogy a beszélgetés során mindenkivel felvedd a szemkontaktust. De az soha ne tartson tovább 1-3 másodpercnél, mert ezen felül már bámulásnak fog érződni.