Menü

Ez a 4 tipp növeli a motivációt

Logoterápiás módszerek

Home » Életmód » Psziché » Ez a 4 tipp növeli a motivációt - 02.2021

A bennünk lakozó gyengébbik énünk legyőzése gyakran nem egyszerű feladat. Vajon miért tudják egyesek könnyebben motiválni magukat, mint mások? Lehet ezen változtatni?

Különösen, ha bizonyos külső körülmények hatására – mint például egy világjárvány – korlátozva vagyunk, rendkívül nehéz motiváltnak maradni. Jó hír viszont, hogy leginkább saját magunk tudjuk elérni és növelni is a motivációt. A tippeket ehhez most a logoterápia módszerein keresztül mutatjuk be.

Önmagunk motiválása: miért olyan nehéz feladat ez néha?

Valakinek könnyen megy, valaki minden nap megküzd – és néha veszít – gyengébb énjével szemben. Ennek oka többek között a gyerekkori tapasztalatokból ered. Egyesek természetüknél fogva kíváncsibbak és szeretnek új dolgokat felfedezni, vannak, akik félénkebben vagy idegesebben reagálnak az új élményekre. Leegyszerűsítve azt a kérdést kell magunknak feltennünk, hogy mik azok a dolgok, amiket hozunk magunkkal, és amikből építkezhetünk?

Lehet, hogy gyerekként egyetlen felnőtt sem ösztönzött minket arra, hogy ne adjuk fel, menjünk tovább, akkor is, ha kihívással néztünk szembe. Így könnyen lehet, hogy úgy gondolkodunk, hogy ha egy helyzet nem kifizetődő azonnal, akkor egyszerűbb nem foglalkozni vele. Ilyen tapasztalatok után felnőttként sokkal nehezebb lehet motiválni magunkat.

Külső vagy belső motiváció?

Külső ösztönzésről beszélünk, amikor például egy barátunk azt mondja, jövő héten menjünk el kirándulni együtt, és mi vele tartunk. Ilyen lehet továbbá egy jól fizető állás is, ebben az esetben a pénz egy külső motiváció, ami érdekében jól végezzük el a munkánkat, maga a munka pedig csak egy eszköz ennek elérésére.

A belső motiváció viszont azt jelenti, hogy azért teszünk meg valamit, mert az nekünk fontos. Az ösztönzés magunktól származik: úgy döntünk, hogy elmegyünk kirándulni vagy futni. Ha kipróbálunk kíváncsiságból egy új sportot (anélkül, hogy konkrét célunk lenne vele, mint például a fogyás), akkor a motiváció is önmagunktól származik. Az új sport iránti kíváncsiság önmagában motiváló hatású.

ÚJ MUNKAHELY, ELSŐ NAP – TUTI TIPPEK!

A saját motivációnk megtalálása

Hogyan tudunk rájönni, hogy mi az, ami minket motivál? Ez talán az egyik legnehezebb feladat. Az egyetlen jó tanács rá, hogy kísérletezzünk! Fontos, hogy figyeljük meg ilyenkor a viselkedésünket, és kérdezzük meg magunktól újra és újra: hogy érzem magam, ha ezt teszem? Jobban leszek tőle? A legkisebb dolgokra is gondolhatunk, melyek változást okoznak a hangulatunkban.

Mindannyiunknak van egy belső „értékrendszere”, ami segíthet különbséget tenni jó és rossz között. A motiváció keresése közben azonban ez nem mindig célravezető, mert ezek sokszor külső, morális szabályok hatására felvett értékek. Célravezetőbb azt megvizsgálni, hogy egy konkrét feladat vagy kihívás mennyire képes szolgálni saját fejlődésünket és a személyes szabadságunkat.

Következzen 4 tipp, amivel erősíthetjük motivációnkat!

1. Folyamatos felülvizsgálat

A saját motiváló faktor megtalálásában segítség lehet, ha feltesszünk magunknak a kérdést, miért csinálunk bizonyos dolgokat. Például, ha úgy döntünk, mostantól kezdve többet szeretnék biciklivel közlekedni, vizsgáljuk meg, pontosan miért szeretnénk ezt tenni! Mit ad ez nekünk, és valóban illik-e hozzánk az ötlet, fontos-e nekünk, hogy megvalósítsuk? Tegyük fel ezeket a kérdéseket újra és újra, mert csak az tud bennünket motiválni, amit igazán szeretnénk véghez vinni. A folyamatos felülvizsgálattal meg tudjuk különböztetni a bennünk dolgozó motivációs erőket.

ÍGY ÉRJÜK EL CÉLJAINKAT

2. Napi célok felírása

Az előző tippet az alábbi gyakorlattal is alkalmazhatjuk: írjunk fel minden reggel két olyan dolgot, amit a nap folyamán szívesen csinálnánk. A nap végén szintén jegyezzünk fel két dolgot, amit pedig élveztünk csinálni aznap. Nem gond, ha ezek teljesen különböznek a reggel felírt tevékenységtől. Ha napokig vagy akár hetekig végezzük ezt a gyakorlatot, sokkal tudatosabban át fogjuk látni, mik azok a dolgok, amik a mindennapokban örömet okoznak nekünk.

3. Kis lépések

A nagyobb, kihívást jelentő feladatoknál segítség lehet, ha kis lépésekben kezdünk el velük foglalkozni. Minden egyes ilyen lépés után kérdezzük meg magunktól, miben teljesítettünk jól? Ezt vigyük tovább magunkkal a nagyobb cél érdekében, mert a kis sikerélmények nagyon jól tudnak motiválni bennünket a nagyobb lépésekre! Olyan ez, mint a hegymászás: néha meg kell állni kifújni magunkat az úton, majd egyszer csak a csúcson találjuk magunkat.

4. Szokásaink leküzdése

Ez talán a legnehezebb és legtöbb időt is igénylő feladat a motiváció elérése érdekében. Azoknak az embereknek, akik már rendelkeznek egy egészséges ösztönző magatartással, nem zavaró egy-egy feladat elvégzése, szeretik megugrani az akadályokat. Azoknak, akik még nem rendelkeznek ilyen szintű motivációs képességekkel, kicsit nehezebb lehet eleinte az indulás. Az apró lépések itt is segítségünkre lehetnek. Próbáljuk ki új szokások bevezetését, amikkel egyre könnyebnek és könnyebnek fogjuk érezni a belső motivációnk megtalálását.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk