Menü

4 jel, hogy ideje a saját lábunkra állni

Vágjunk bele? Vágjunk bele!

Home » Életmód » Karrier » 4 jel, hogy ideje a saját lábunkra állni - 11.2018

Sokunk számára hatalmas álom elindítani egy saját vállalkozást. Azonban gyakran reked meg az ember az ambiciózus álmodozás és a kétségektől való, szinte halálos rettegés váltakozása között. Nézzük, mi az a 4 jel, amiből tudhatjuk: mégiscsak ideje lenne belevágni.

Többünk van, mint egy jó ötlet – több, mint egy jó ötletünk van

Míg az igaz, hogy soha nem fogjuk magunkat 100 százalékosan késznek érezni a vállalkozói létbe való fejesugrásra, addig az sem elég, ha összesen a hátunkon lévő ruhával és egy szál jó ötlettel vetjük bele magunkat a sűrűjébe. Ha egyetlen ötletre tennénk fel mindent, akkor az idea mellett mindenképpen birtokolnunk kell a megvalósításához szükséges tudást, üzleti tervet, a jó csapatot – vagy legalább elképzelést arról, kikből állna a jó csapat –, és a szükségesnek vélt kapcsolati és/vagy anyagi tőkét. Persze a sikerben még így sem lehetünk biztosak, hiszen minden vállalkozás kockázattal jár. Pont emiatt még jobb, ha több mint egy jó ötletünk van, és így már a kezdeteknél rendelkezünk egy működőképesnek vélt B, C vagy D tervvel is.

Tudjuk a választ a ’miért’-re

Egy saját vállalkozás beindítása, majd működtetése nagymértékű elhivatottságot igényel, így csak akkor érdemes megpróbálnunk, ha kristálytiszta előttünk a válasz arra, hogy miért tesszük ezt. Egy saját biznisz indítására számos okunk lehet az anyagi motivációtól kezdve, azon keresztül, hogy a saját főnökünkké válhatunk, egészen a dicsőség vagy a hírnév utáni vágyig. Maga az ösztönző erő jellege mindegy is, csak az számít, hogy elég erős és egyértelmű legyen.

MARADJ FITT AZ IRODÁBAN IS!

Beláttuk, hogy nem mindenhez értünk

Amikor egyéni vállalkozásba kezd az ember, esetleg egy-két baráttal gazdasági társaságot alapít, kezdetben mindent meg szeretne csinálni, mindenhez érteni akar, és az összes munkaterület működését át kívánja látni. Ez egy bizonyos fokig – még ha nagyon nehezen is – lehetséges, azonban, ha tényleg beválik az ötletünk, és a szekér gyorsabban kezd futni velünk, biztosra vehetjük, hogy lehetetlenné válik minden pillanatban ott lenni és minden döntést személyesen meghozni. Csak akkor vágjunk bele saját üzletbe, ha képesek vagyunk elfogadni, hogy nem érthetünk mindenhez, hajlandóak vagyunk néha elengedni a gyeplőt, és bizonyos feladatokat másokra delegálni.

A TÖKÉLETES ÖNÉLETRAJZ TITKAI

Meg tudjuk tenni

Az újdonsült vállalkozó élete nem könnyű. Minden percben az üzleten gondolkodik, próbál megvalósítani mindent, amire szüksége van a sikerhez, miközben szívét-lelkét beleteszi munkájába. Csak akkor érdemes kipróbálni ezt az életet, ha biztonsággal megtehetjük, és rendelkezünk a megfelelő ’támogató rendszerrel’. Fontos egyrészt, hogy anyagilag jól álljunk, és biztonsági tartalékkal is rendelkezzünk, hiszen minden új vállalkozás kockázatos. Másrészt szükséges, hogy az életvitelünk megengedje azt, hogy kellő időben tudjunk foglalkozni ötletünk megvalósításával, ami például egy 40 órás ’rendes’ munkahely mellett nem biztos, hogy lehetséges lesz. Ezen kívül különös jelentősége van a minket körülvevő emberek hozzáállásának is, hiszen egy magát elhanyagoltnak érző társ vagy az irigyen figyelő ismerősök igencsak megnehezíthetik az indulás és a kezdeti kemény munka amúgy sem egyszerű időszakát.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk