Menü

A tökéletes önéletrajz titkai

Ezeket a gyakori hibákat ne kövessük el!

Home » Életmód » A tökéletes önéletrajz titkai - 02.2017

Még ha szentül meg is vagyunk győződve arról, hogy az önéletrajz, amellyel egy állásra kívánunk pályázni, tökéletes, próbáljuk meg megvizsgálni egy HR-es szemével. Az emberi erőforrás menedzser önéletrajzok százait nézi át naponta, így nagyon érzékeny bármilyen apró hibára. Ahogy arra is, ha közhelyeket pufogtatunk. Ha bármelyik hibába esünk, azzal azt az üzenetet sugalljuk, hogy nem vagyunk elég érdekesek, illetve nem vagyunk rátermettek az adott pozícióra. A HR-es általában hat-tíz másodperc alatt el tudja dönteni egy önéletrajzról, hogy érdemes-e az illetővel foglalkozni. Hogy a miénkre igen legyen a válasz, ezeket a gyakran előforduló hibákat mi ne kövessük el.

Kerüljük a felesleges jelzőket
Akármilyen fontos pozícióban is dolgoztunk korábban, ne tegyünk nevetségessé magunkat azzal, hogy különböző jelzőket biggyesztünk a leírásba. Felejtsük hát el a „fontos projekt”, „befolyásos partnerek” és a „meglehetősen nagy munkabírású” szókapcsolatokat is.

Tiltólistán a „kreatív” szó
A HR-esek annyiszor olvasták már ezt a szót, hogy a könyökükön jön ki. A kreatív szó nyilván azt akarja kifejezni, hogy mennyire egyediek és utánozhatatlanok vagyunk. Sajnos még jelentkezők százai gondolják magukról ugyanezt, így pedig már elég sablonosnak tűnik az érvelésünk. Kreativitásunkat bizonyítsuk inkább másképp: írjunk frappáns motivációs levelet vagy mellékeljünk videós önéletrajzot is.

Kerüljük a „célorientált” szót is
Mit is akarunk kifejezni azzal, ha azt írjunk, hogy célorientáltak vagyunk? Hogy annak a célnak az elérésére törekszünk, amit a munkáltatónk kitűzött elénk? Még szép, hogy erre törekszünk, az lenne a furcsa, ha nem ezt szeretnénk! A másik felfogás szerint pedig az, aki célorientált, szívbaj nélkül átgázol másokon, csak, hogy sikert arathasson – ez a verzió sem túl szimpatikus. A lényeg tehát az, hogy az önéletrajz ne tartalmazza a célorientált szót.

Ne írjunk romantikus lányregényt
A szenvedélyes és a hasonló tulajdonságok leginkább csak romantikus novellákban mutatnak jól, az önéletrajzunkban nem igazán. Próbáljuk meg szolidabb jelzőkkel kifejezni, hogy mennyire szeretjük a munkánkat, és inkább soroljuk fel, hogy mi mindent teszünk annak érdekében, hogy a munkánkban jobban teljesíthessünk. Ha például közgazdászok vagyunk, említsük meg, hogy milyen szaklapokat, fórumokat szoktunk olvasni, hogy minél tájékozottabbak legyünk.

Kiváló kommunikáció szóban és írásban – na és?
A kiváló kommunikáció szóban és írásban szinte alapfeltétel, felesleges beleírnunk ezt az önéletrajzunkba. Ahelyett, hogy egy sort erre fecsérlünk, írjunk valami olyat, ami nem lehet minden pályázóra igaz.

 

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk